Tüm dünyada cinsiyetçilik temelli sorunlar ne yazık ki çözüme kavuşmadı. Kadınlara yönelik ayrımcılık oldukça küçük yaşlarda başlıyor. Bu sorunu gündeme getirmek ve kız çocuklarının insan haklarını sağlamak amacıyla Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi. Bu özel günde tüm dünyada kız çocuklarıyla ilgili çarpıcı gerçekleri hatırlayalım…
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nün amacı, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak.
Cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı, UNICEF’in yayınladığı rapora göre oldukça küçük yaşlarda başlıyor…
Verilere göre dünya genelinde 1,1 milyar kız çocuğu bulunuyor. Bunlardan 62 milyonu okula gitmiyor.
6 ila 11 yaşlarındaki 16 milyon kız çocuğu ise okula bile başlayamama riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Dünyada 15-19 yaş arası her 7 kız çocuğundan biri zorla evlendiriliyor. Her gün, 18 yaşın altında 47 bin 700 kız çocuğu evlendiriliyor.
Dünyada her 10 dakikada, bir kız çocuğu gördüğü şiddet yüzünden hayatını kaybediyor.
Kız çocuklarının çok büyük bir kısmı, evin sorumluluklarını üstlenmek için eğitim hayatlarını sona erdiriyor.
Türkiye’de ise nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ‘tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin.
Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu…
Ayrıca ilköğretim çağında olup okuma gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin fazla.
Facebook da Dünya Kız Çocukları Günü için özel bir paylaşım yaptı.
Kaynak:1,2