Şehir hayatından sıkılmış, korna seslerinden çok kuş, rüzgar, yağmur, böcek seslerine aç olan, tek başına kalmak için zaman kollayan biriyseniz ve bedeninizi zorlamak size zevk veriyorsa belki de bu spor tam size göre! İşte dağcılık sporuna başlamak için 10 sebep:
1. Doğada zaman geçirme imkanı bulabileceksiniz
Doğada zaman geçirmek artık her ne kadar klişeleşmiş bir laf olsa da, burada bahsettiğim, çok insanın olmadığı ve her şeyden uzak bir yerde doğayla başbaşa kalmak. Düşünün, bir dağa tırmanıyorsunuz, yanınızda bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar insan var ve sadece gerektiğinde muhabbet ediyorsunuz. Kuş sesleri, akan su sesi, rüzgarın teninizde bıraktığı his… Bir de, dağa tırmanınca ayaklarınızın altında kalan pamuk gibi bulutları hissettiğiniz zaman hayatınızda sayılı yaşayabileceğiniz türden bir özgürlüğü tadıp tüylerinizin diken diken olması hissine bağımlı olabilirsiniz, aman dikkat 🙂
2. Kendi sınırlarınızı zorlayabileceksiniz
Burada bahsettiğim hem fiziksel hem de mental olarak sınırlarını zorlamak. Dağcılık sporu için halihazırda başka bir spor yapıyor olmanız sizin için daha iyi; çünkü fiziksel güç çok önemli. Bazı dağların zirvesi için gecenin 2’sinde veya 3’ünde yola çıkmanız gerekiyor ve 8-9 saat sonra tekrar kamp alanına dönebiliyorsunuz. Hal böyle olunca da bazen moraller bozulup, “Benim ne işim var burada?” diyebiliyorsunuz. O yüzden kendini hazırlamak çok önemli.
3. Daha formda olacaksınız
Sırtınızdaki koca çantayla saatlerce yürümek kolay değildir. Belki büyük sırt çantanızı kamp alanına bırakıp çıkarsınız, bu durum gideceğiniz rotaya göre değişir; ama bu durum kondisyonunuzu baya bir geliştirecektir. Bu nedenle hem çanta hazırlarken artık daha minimalist davranacaksınız, hem de hafif olmayı tercih edeceğinizden yediklerinizde de minimalist olmak isteyeceksiniz. Bir taşla iki kuş 🙂
4. Kendinizi daha iyi tanıyacak ve ihtiyaçlarınızı anlayabileceksiniz
Daha önce hiç bulunmadığınız bir ortamda ve hiç karşılaşmadığınız koşullara nasıl tepki verdiğinizi görebileceksiniz. Kendinizle dağda geçirdiğiniz süre arttıkça hangi gıdalar size daha çok enerji veriyor, ne sıklıkla tuvalete çıkıyorsunuz, ne zaman acıkırsınız gibi soruların cevaplarını daha kolay ve doğru bir şekilde verebileceksiniz. Bu sayede, bedeniniz hakkındaki bu kazanımlarınız şehir hayatında da çok işinize yarayacak.
5. Beklenmedik durumlarla başa çıkabilmeyi öğreneceksiniz
Dağlarda hava durumu çok hızlı değişir ve bazı beklenmedik durumlarda çok çabuk karar vermeniz gerekebilir. Bu sorunlar ekiple, ekipmanla, hava ile ya da muhtemel dağ hastalıklarıyla, sakatlıklarla ilgili yaşanabilir ve pratik çözümler üretmeniz gerekebilir. Bazı zamanlarda da yaptığınız hataların sonuçlarından öğrenip, bir dahaki sefere aynısını yapmamanız gerektiğini anlayacaksınız.
6. Farklı insanlarla tanışmak çok eğlenceli olacak
Eğer bir kulübe üye olmuş ve onlarla dağa çıkıyorsanız, farklı ve yeni insanlar tanımak kaçınılmaz olacak. Genelde kamplı dağcılık faaliyetlerinin en az 2 gün sürdüğünü düşünürsek, faaliyet sırasında sıkı dostluklar kurma ihtimaliniz kesin gibi. Tabii bu bir de doğa ortamında ve her şeyden uzak olunca, daha farklı ve derin bir ilişki oluyor. Gerektiğinde canınızı dahi düşünmeden emanet edebileceğiniz kuvvette arkadaşlıklar kurmak, dağcılar açısından sıradan bir durum. Bunun yanısıra, bu sporun gerekliliklerinden biri olan takım ruhu, belki de profesyonel hayatınız için tam aradığınız şeydir!
7. Konfor alanından çıkmak için bir fırsat olacak
Hepimiz için evde kanepede film izlemek çok kolay değil mi? Bazen bu da keyifli olsa da konfor alanımızdan çıkıp hiç denemediğimiz şeyleri denemek ve sınırları zorlamak zihinsel bir sınav. Ve bu sınavı geçince insan çok mutlu oluyor!
8. Beden ve zihin işbirliği ile neler yapabileceğinize şaşıracaksınız
Zihin her zaman bize oyunlar oynar ve değişik durumlara sokar. Ama bunun üstesinden gelebilmek için bedenimizle işbirliği yapmamız gerekir. Dağcılıkta da zihin zorlandığı her anda bedeninizi ele geçirmeye çalışacaktır; ama eğer bedeninizle işbirliği yaparsanız bunun üstesinden gelebilirsiniz! Risk almanız ya da kaçınmanız gereken durumları daha iyi kesitirebileceksiniz.
9. Planlama becerileriniz gelişecek
Dağcılıkta zaman çok önemlidir. Özellikle dakik olmanız sizi bir sürü kazadan koruyacaktır. Doğru yerde doğru zamanda bulunmanız gerekir. Tahmin edebileceğiniz gibi, şehirde kolaylıkla ulaşabileceğimiz hiçbir hizmet ve olanağı dağlarda bulamıyoruz. Bu nedenle, ekipman, gıda ve temizlik malzemelerini dağa gitmeden planlamak ve yanına almak insanı bir hali geliştiriyor.
10. Sahip olduklarınızın kıymetini anlayacaksınız
Rutinde yaşarken varlıkları monotonlaşmış birçok eşyamızın eksikliği durumunda hayatımızda ne kadar geniş bir alana sahip olduklarını görmemize olanak sağlayacak. Temiz bir yatak, rahat bir koltuk, sabahları içtiğimiz kahve, sıcak bir duş, sahip olduğumuz teknolojik imkanlar… Hepsi ya da çoğunluğu dağlarda yanımızda olmayacak. Ve maalesef “kaybedince değerini anlama” olayı burada da geçerli. Dağlar bu konuda bize büyük dersler verir, iyi ki de verir 🙂