Yapısı itibariyle bazı vitaminler organizma tarafından sentezlenebilirken, bazı vitaminlerin dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Vücudumuz için önemli bir vitamin olan D vitamininin de önemli bir kısmı vücut tarafından sentezlenebiliyor. Fakat D vitamini yeterli sentezlenemediğinde bazı rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Eksik olan vitamin desteği doğal yollarla karşılanabiliyor. Fakat D vitamini, damla veya ampul gibi takviye şeklinde de alınabiliyor. Peki vücudumuzda D vitamini eksikliği olduğunu nasıl anlarız? D vitamini ampulün cilde faydaları neler? D vitamini eksikliği ve cilt arasındaki ilişki nasıl? D vitamini eksikliği yüzde leke yapar mı? D vitamininin cilde faydaları nelerdir? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık. İşte 5 maddede D vitamini hakkında merak edilenler…
1. D vitamini nedir?
Öncelikle D vitamini nedir? D vitamininin cilde faydaları hakkında konuşmadan önce ne olduğunu tanımlamak isteriz. D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemeye yardımcı olur. Vücuda alınan D vitamini kasların güçlenmesini sağlar ve düşme sonucu meydana gelebilecek kırılmaları önler. Sağlıklı kemik oluşumunu desteklemek ve kemik sağlığını koruyabilmek için D vitamini oldukça değerlidir. Bunun asıl nedeni ise kemiğin temel bileşeni olan kalsiyumun sadece D vitamini ile vücut tarafından emilmesi olarak açıklayabiliriz. Peki nasıl üretilir? Güneş ışınlarının, ciltteki belirli bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücudumuzda D vitamini sentezi sağlanır. Cildimizin üretmiş olduğu D vitamini oranı; saate, mevsime ve cilt pigmentasyonuna bağlı olarak farklılık gösterir. Yaşam alanına ve yaşam tarzına bağlı olarak da D vitamini üretiminde azalma yaşanabilir.
2. D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?
D vitamininin cilde faydaları oldukça fazladır. Uygun dozda takviye alınan D vitamini ise genellikle güvenlidir. Ancak vücuda alınan fazla dozlarda D vitamini zararlı etkilere yol açabilir. Yüksek miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; bulantı, kusma, iştah kaybı, zayıflık, böbrek hasarları, konfüzyon ve kalp ritmi sorunları gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Ayrıca gereğinden fazla doz alınan D vitamini; yüksek tansiyona, doku ve eklem kireçlenmelerine, böbrek taşı oluşumuna ve kan düzeyinde kalsiyum artışına sebep olabilir. D vitamini eksikliği aynı zamanda pek çok hastalığa zemin yaratabilir. Günlük yaşamda, havasız ortamlarda çalışma, spor aktivitelerinden uzak olma ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak D vitamini eksikliğinde artış görülmektedir. Diğer belirtiler olarak, D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, kemik ağrısı, saç dökülmesi, yürüme güçlüğü, güçsüzlük, baş ağrısı, depresyon, hızla değişen ruh hali, uykusuzluk, sürekli üşüme, aşırı terleme, kilo vermede zorluk çekme, gibi belirtiler listelenebilir.
3. D vitamininin cilde faydaları nelerdir?
D vitamininin vücuda birçok faydası bulunur. Kas ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir. D vitamini bağışıklık sistemini korur. Astım, romatoid artrit, crohn hastalığı, Multipl Skleroz hastalığı gibi immün hastalıkların önlenmesinde etkin görev alır. Aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini kontrol ederek özellikle kolon kanseri ve meme kanseri oluşumunu önler. Kolesterolü düşürür ve kalp hastalıklarının önüne geçer. Depresyon vb. ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde önemli rol oynar. Kan pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için de D vitamini oldukça önemlidir.
Cilt sağlığı için değerli olan D vitamini, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının tedavisinde de tercih edilir. Vücutta oluşan en ufak yara ve sıyrık izlerinin dahi iyileşmesi D vitamini ile gerçekleşir. Cilt hücrelerini onarır ve güçlendirir. Peki D vitamini eksiliği yüzde sivilce yapar mı? Cevabımız evet olacak. D vitamini sivilce ve akne üretimini azaltır ve cildi yeniler. Eksikliğinde ise sivilce oluşumu kaçınılmazdır. Aynı zamanda tırnak ve saç yapısını güçlendirmeye destek olur.
4. D vitamini kaynakları neler?
Vücudumuz içi hayati değer taşıyan D vitamininin ana kaynağı güneştir. D vitamini ultraviyole ışınlarının cilde temasının ardından meydana gelen bazı metabolik süreçler sonucunda üretilir. Buna bağlı olarak her gün, yüzler ve kollar açık olacak şekilde, güneşin geliş açısına dikkat edip güneşlenerek yeterli oranda D vitamini alınabilir. Besinler D vitamini takviyesi için oldukça önemlidir. Ancak günlük D vitamini ihtiyacınızı sadece besin takviyesi ile sağlamak mümkün değildir. Besinlerle D vitamini günlük ihtiyacının yalnızca %20’sinin karşılandığını hatırlatmak isteriz. Bu yüzden güneş ışığından yararlanmak bu noktada en önemli adım olacaktır. Doktor kontrolünde D vitamini içeren damla ve ampul kullanımı ile de D vitamini eksikliği karşılanabilir.
Peki D vitamini hangi besinlerde bulunur? Hemen yanıtlayalım: Somon, sardalya, yağlı balıklar, süt, patates, yumurta, mantar, tahıl içerikli gıdalar. Ancak besinler D vitamini takviyesine destek olsa da asıl önemli adım güneş ışınları ile olan temasınız. Bahsettiğimiz üzere vücudumuz, D vitamini sentezlenme döngüsünü yalnızca güneş ışınları yardımıyla gerçekleştirebiliyor. Ancak bu durumun, korumasız şekilde saatlerce güneşin altında kalmak anlamına gelmediğinin de altını çizmek isteriz. Uzmanlar, güneşin açısına bağlı olarak saat 11:00 ile 15:00 arasında 20 dakika süresince güneşlenmenin D vitamini sentezi açısından faydalı olacağını belirtiyor. Bu noktada güneş kremi kullanmayı ihmal etmemenizi de hatırlatmak isteriz.
5. D Vitamini nasıl kullanılır?
D vitamini eksikliği için tedavi enjeksiyon ya da ağızdan D vitamini verilerek gerçekleştirilir. Sizin için en uygun tedavi seçeneği; vitamin eksikliği durumunuza, yaşınıza ve diğer etkenlere göre, hekiminiz tarafından saptanır. D vitamini takviyesinde enjeksiyon yöntemi, her gün ilaç almaktan hoşlanmayan ya da ilaç saatlerini unutan kişiler için daha kolaylaştırıcı bir seçenek olabilir. Tek doz ilaç enjeksiyon işlemi bireyin 6 aylık ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ağız yoluyla alınan tedavilerde ise ilacın günlük, haftalık ya da aylık olarak düzenli ve uzunca bir süre alınması önemlidir. Vitamin takviyelerinin, yağ içeren bir yemekle beraber alınması tavsiye edilir. Peki D vitamini cilde uygulanabilir mi, direkt yüze sürülür mü? D vitamini takviye besin, ampul, damla ve ilaçlarla cilt yüzeyine etki edebilir. D vitamini ampulün cilt için faydalarına gelecek olursak, öncelikle cilt dokusunu yeniler ve taze bir görüntü sağlar. Ancak uzman doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini tekrar hatırlatalım.