Dünya yaklaşık bir yıldır corona virüsü ile mücadele ediyor. Türkiye’de ise ilk corona virüsü vakası Mart ayında görülmüştü. Bu süre içinde çeşitli tedbirler alınsa da özellikle son haftalarda vaka sayısında müthiş bir artış yaşanıyor. Yeni tedbirlerle salgının önüne geçilmeye çalışılıyor. Ancak Türkiye’de toplam vaka sayısı bir hayli yüksek. Corona virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığını hafif geçirenler evlerinde kendilerini karantinaya alıyorlar. Ancak birlikte yaşadıkları kişiler yine de risk altında oluyor. Peki, ailelerinden biri Covid-19 olan ve aynı evde yaşamak durumunda kalan kişiler ne yapabilir, kendilerini nasıl koruyabilir? Bu konuda dünyanın çeşitli yerlerinde görev yapan sağlık emekçilerinin önerileri bulunuyor. İşte evinizden biri Covid-19 olduğunda kendinizi korumanın 8 yolu.
1. Test yaptırın
Los Angeles’taki Sollis Health’in tıbbi direktörü Dr. Scott Braunstein, evinizdeki bir kişinin COVID-19 testi pozitif çıkarsa, mümkün olan en kısa sürede kendiniz için bir test yaptırmanızı öneriyor.
Braunstein; “Ancak yaptırdığınız test negatif olsa bile, yine de tedbir almaya devam etmelisiniz. Virüs henüz kendini göstermemiş olabilir. Bu nedenle testi pozitif çıkan kişiden birkaç gün sonra test yaptırmanız daha doğrudur. Testlerin, son temastan sonra 5 ila 7 içerisinde sonra daha doğru sonuçlar verdiğini biliyoruz. Bu nedenle bu zaman aralığında bir test yaptırabilirsiniz.”
Braunstein, “Eğer testlere ulaşamıyorsanız, herhangi bir belirti göstermediğiniz sürece 14 gün karantinaya almak başka bir seçenektir” dedi.
Ülkemizde filyasyon çalışmaları yapıldığı için, corona pozitif olan kişinin yakınları da temaslı sayılıp direkt olarak karantinaya alınıyor. Başkalarının hayatını riske atmamak için karantina kurallarına uymak gerekiyor.
2. Pozitif olan kişiyi karantinada tutun
Sağlık Bakanlığı, evdeki karantina sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili şunları öneriyor;
Bakanlığın halka yönelik bilgilendirmelerine buradan ulaşabilirsiniz.
3. Pencereleri açıp, sık sık evinizi havalandırın
Yaşam alanınızdaki havayı iyileştirmek için, hava soğuk olsa bile evinizi sık sık havalandırmalısınız.
Northwell Health’in bulaşıcı hastalıklar bölümünde yardımcı doçent olan Dr. Bruce E. Hirsch; “Evi havalandırmak, özellikle virüsün iç mekanlarda çok küçük damlacıklar halinde havada kalabileceğini ve potansiyel olarak başkalarına bulaşabileceğini düşündüğünüzde, son derece önemli.” dedi.
4. Maske takın
Corona virüsünün başından beri, maske, mesafe ve hijyen hastalıktan korunmak için öneriliyor. Maskenin virüsün bulaşma riskini azalttığı biliniyor. Hem dünyada hem de Türkiye’deki tüm sağlık kuruluşları maske kullanımın önemine vurgu yapıyor. Özellikle evinizde COVID-19 olan birisi varsa, onun yanında mutlaka maske takmalısınız. Çünkü virüs küçük damlacıklar halinde havada asılı kalabiliyor. Bunun yanı sıra hasta olan kişinin, başkalarının yanındayken maske takması da son derece önemli.
5. Ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzeyleri dezenfekte edin
Sağlık Bakanlığı hijyen konusunun önemine neredeyse her gün vurgu yapıyor. Özellikle hasta olan kişinin yanında geçirilen süreden sonra;
Ayrıca masalar, kapı kolları, ışık düğmeleri, kulplar, masalar, tuvaletler, musluklar, lavabolar ve elektronik cihazlar gibi “yüksek temaslı” yüzeylerin ve öğelerin her gün temizlenmesini ve dezenfekte edilmesi öneriliyor.
6. Sağlıklı beslenin
Dünyadaki tüm sağlık otoriteler, COVID-19’a karşı bağışıklığın önemli olduğunu dile getiriyor. Bağışıklığı güçlendirmek için ise bol sıvı tüketmek ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Uzmanlar; belirli sağlık koşullarının bir kişiyi COVID-19 komplikasyonlarına yatkın hale getirdiğini dile getiriyor. Bu sağlık sorunlarının çoğu yaşam tarzı değişiklikleriyle giderilebiliyor.
Kalp hastalığı olanlar, obezite riski olanlar ve insülin direnci olan kişiler hastalığa daha yatkın oluyor. Ancak bu tip hastalıklar, sağlıklı bir beslenme düzeniyle dengelenebiliyor ve bu da COVID-19’u ağır geçirme riskini düşürüyor.
7. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinin, bilgi kirliliğinden kaçının
COVID-19 bilgileri ve önerileri söz konusu olduğunda yalnızca uzmanlar tarafından desteklenen güvenilir kaynakları dinleyin. Sosyal medyada ve internette, COVID-19 enfeksiyonuna yakalanmanızı önleyecek çok farklı bilgiler dolaşıyor. Nitekim bu bilgiler yerine, Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde bulunan içerikleri incelemeniz çok daha faydalı.
8. Stresinizi azaltmak için arkadaşlarınızla konuşun
Corona virüsünün başından beri hepimiz oldukça stresliyiz. Gerek, karantina süreci gerekse hastalığa yakalanma riski duygu durumumuzda değişikliklere neden oldu. Özellikle ailenizden biri COVID-19’sa duygusal anlamda çok zor zamanlar geçirebilirsiniz. Bu nedenle arkadaşlarınızla ya da yakınlarınızla konuşup zihinsel olarak rahatlamanız faydalı olabilir.
Kaynak: 1