Biliyorsunuz ki her cilt tipi birbirinden oldukça farklı. Dolayısıyla herkesin kendine ait bir cilt bakımı rutini olması şart. Tabii bu durum cilt bakımının bazı temel kuralları olmadığı anlamına gelmiyor! 25 yıldır güzellik uzmanı ve kozmetolog olarak hizmet veren Evgeniya Dragunskaya‘nın en etkili cilt bakımı tüyolarını öğrenmeye hazır olun! İşte etkili bir cilt bakımı için dikkate almanız gereken altın değerinde 9 bilgi!
1. Cilt problemlerinin birçoğu düzensiz ve yetersiz beslenmekten kaynaklanıyor
Ünlü kozmetolog Evgeniya Dragunskaya’ya göre cilt problemlerinin birçoğunun sebebi yetersiz beslenme!
- Eğer cildiniz kuruysa bu durum çinko, selenyum, E ve D vitaminleri ya da tiroid hormonlarının eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
- Erken yaşlanma ise düşük kolesterol seviyesinden, yüksek ferritin seviyesinden ya da vücut için ana enerji kaynağı olan trigliseritlerin eksikliğinden kaynaklanabiliyor.
- Perioral dermatit, gereğinden fazla şeker ve gluten tüketiminin bir sonucuyken akne rozasea, fazla süt ürünleri, alkol ve gluten tüketiminin bir sonucudur. Seboreik dermatit ise yetersiz karbonhidrat ve yetersiz su tüketiminden kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Tüm bu hastalıklar yüzde kızarıklık yarattığı için birbirleriyle karıştırılabilir.
- Alındaki küçük döküntüler, aşırı şeker tüketiminin bir belirtisidir.
- Yanaklarda ve çenede oluşan sivilce ve döküntüler ise genellikle süt ürünlerinin aşırı tüketimi sonucunda oluşur.
2. Hazır yeri gelmişken: Neden bazı yiyecekleri yemek için aşırı istek duyarız?
Eğer çikolata, şekerleme, turşu, peynir ya da et gibi yiyeceklere karşı koyamıyorsanız elbette bunun da bir sebebi olabilir!
- Eğer çikolata yemeden duramıyorsanız bunun sebebi magnezyum eksikliği olabilir.
- Tuzlu ve baharatlı yiyecekler için aşırı bir isteğiniz varsa bunun altında yatan neden serotonin eksikliği ya da düşük tansiyon olabilir.
- Eğer besin olmayan maddelere karşı bir istek duyuyorsanız bunun sebebi çinko ya da demir eksikliği olabilir.
- Salam, sosis ya da sucuk gibi şarküteri ürünlerine ve peynire karşı olan bağımlılık ise sık sık depresyonla ilişkilendirilir.
Kısacası sizin için en uygun beslenme düzenini oluşturmanın yolu, kan değerlerinizi öğrenmekten geçiyor!
3. Göz altındaki şişlikleri geçirmek için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz?
Göz altındaki şişliklerin sebebi yağ dokularıdır ve bu yağ dokularına yeterli kan akışı sağlanmaz bu nedenle göz altındaki şişlikleri geçirmek istiyorsanız yapmanız gerekenler şu şekilde:
- At kestanesi, üzüm yaprağı ya da kafein içeren göz altı kremleri kullanın. Bu kremleri uykudan 3 saat önce uygulayabilirsiniz. En iyi etkiyi almak içinse sabah saatlerinde kalın bir tabaka halinde uygulayın ve 10 dakika bekleme süresinin ardından bir peçete yardımıyla nazikçe silin.
- Akşam saatlerinde protein oranı yüksek besinler ve tuzlu yiyecekler tüketmekten kaçının.
- Göz altı torbalarınızın üzerine patates ya da salatalık dilimi koymak aslında hiçbir işe yaramaz hatta göz altlarınızı kurutabilir. Bu tip uygulamalardan kaçınmanız şart.
4. Erken yaşlanmanın nedenlerine gelecek olursak:
Gençlik hormonu olarak da adlandırdığımız ferritin, vücudunuzun ihtiyacı olan demiri depolar. Normal ferritin seviyesi 60-80 mcg/litredir. Ferritin seviyesi 50 mcg/litrenin altına düştüğünde baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, saç dökülmesi, tırnak kırılması ya da çeşitli cilt problemleri ortaya çıkabilir. Ferritin düzeyinin düşmesinin nedenleri arasındaysa gastrit ve ülser gösterilebilir. Ek olarak süt ürünlerinin sık tüketimi de demir emilimini önler dolayısıyla ferritin seviyenizi etkileyebilir. Tabii yüksek ferritin seviyesinin de yaşlanmayı hızlandıracağını unutmamanız şart! Bu nedenle en kısa süre içerisinde bir doktor kontrolüne gitmeli ve ferritin değerlerinizi öğrendikten sonra sizin için en uygun tedavi yöntemini seçmelisiniz.
5. Peki ya selülit oluşumunun nedenleri neler ve selülit oluşumunu engellemek için neler yapılabilir?
Kozmetologlar, selülitin yağ dokusundaki sıvı birikimi nedeniyle oluştuğuna düşünüyorlar. Selülit oluşumun başlıca nedenleriyse şu şekilde sıralanıyor:
- Doğru bir şekilde nefes almamak! Evet, yanlış okumadınız. Doğru bir şekilde nefes almadığınızda vücudunuz ihtiyacı olan oksijeni alamaz, dolayısıyla varis ve selülit oluşumuna davetiye çıkarırsınız.
- İşlenmiş gıdalar ve süt ürünlerinin sık tüketimi de selülit oluşumunun başlıca nedenleri arasında.
- Yeterli miktarda su tüketmemek de selülit oluşumuna davetiye çıkarıyor.
- Ve elbette ki hareketsizlik! Eğer egzersiz yapmıyorsanız selülit oluşumu kaçınılmaz bir durum halini alıyor.
İşte selülit oluşumunu engellemek için yapabilecekleriniz:
- Vakum masajları
- Ozon tedavileri
- Yağ dokularını yok eden kavitasyon uygulamaları
- Basınç terapileri
- Masaj
Elbette ki bu uygulamaların etkileri kalıcı değil, dolayısıyla ilk olarak selülite davetiye çıkaran etmenleri ortadan kaldırmalı ardından bu uygulamalardan destek almalısınız.
6. İğneli dermaroller’lar gerçekten işe yarıyor mu?
Mikro iğneleme yani dermaroller kullanımı, genellikle kırışıklardan kurtulmak için tercih edilir. Ancak kırışıklardan kurtulmak bu kadar kolay değil! Eğer iğne, kimyasal peeling ya da lazer tedavisiyle kırışmış bir bölgeye zarar verirseniz cildinizde iltihaplanma görülebilir. Bu nedenle dermarollerlar’ı kullanırken dikkatli olmalı, yüzünüzü iyice temizlemeli ve her kullanımdan sonra dermaroller’ı dezenfekte etmelisiniz. Kırışıklıklar üzerinde kalıcı bir etki göstermeyen bu uygulama, kullandığınız ürünlerin cildinize daha iyi nüfuz etmesi için tercih edilebilir.
7. Plasmolifting hakkındaki gerçekleri de duymaya hazır olun!
Plazmolifting, hastanın kendi kandaki plazmanın cilde tekrar enjekte edilmesidir. Yapılan bu prosedür; cilt elastikiyetini arttırır, cildin rengini düzenler, pigmentasyon lekelerini ve iltihabı azaltır. Tabii siz yine de sağlıklı bir cilde sahip olmak için gerekli vitaminleri almaya, şeker, alkol, gluten ve süt ürünleri tüketiminizi kısıtlamaya özen göstermelisiniz.
8. Profesyonel cilt bakımı ne sıklıkta yapılmalı?
Cildiniz sağlıklı dönemlerinde kendi kendini temizleyebilir ve yenileyebilir. Dolayısıyla cildiniz fazla yormamaya özen göstermelisiniz. Eğer cildinizde renk eşitsizlikleri varsa kil maskesi ya da peeling kullanabilirsiniz. Düzenli olarak cilt bakımı yaptığınız sürece profesyonel cilt bakımına ihtiyacınız yok. Tabii kimyasal peelingleri bu kategoriye dahil etmiyoruz!
9. Stresi hayatımızdan uzaklaştırıyoruz!
Sağlıklı cilt ve stres arasında doğrudan bir ilişki var. Spa ve masaj uygulamalarının ana amacı; stres seviyesini azaltmak, kan dolaşımını hızlandırmak ve deri altı yağlardan kurtulmaktır. Ek olarak spa ve masaj; cildin dokusunu iyileştirmeye ve selüliti önlemeye de yardımcı olur. Eğer spa merkezlerine gitmek istemiyorsanız aynı prosedürleri evde de uygulamanız mümkün! Duş almadan önce vücudunuza dilediğiniz aromatik yağı uygulayın ve rahat bir elbise giyin. Bu şekilde 20-30 dakika kadar dinlenin ve ılık bir duş alın. Vücudunuzdaki stresi arındırmak cildinizi de canlandıracak! ?
Kaynak: 1