Çakraları sürekli duyuyoruz ancak gerçekten ne ifade ettiklerini biliyor muyuz? Hindu geleneklerine ve birkaç farklı inanca göre çakra temelde vücudumuzda bulunan 7 enerji merkezinden her birine verilen isim. Gözle görünmeyen bu enerji merkezleri elektrik akımlarının toplandığı bölgeler. Kelime olarak tekerlek ya da dönüş anlamına geliyor ve aslında vücudumuzdaki girdaba benzer enerji alanlarını temsil ediyor. Vücudumuzda toplamda 7 çakra yani enerji merkezi ve hepsinin farklı etki alanları var: Kök çakra, sakral, solar pleksus, kalp çakrası, boğaz çakrası, alın çakrası ve taç çakra. Gelin birlikte 7 çakranın etki alanlarına göz atalım ve dengede olmadıklarını nasıl anlayabiliriz öğrenelim…
1. Kök çakra (Muladhara)
Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan Kök çakra bacakları, ayakları, yeme bozukluklarını, mideyi, bağışıklığı büyük oranda etkiler. Kök çakranın dengede olmaması tüm bu konularda problemler yaşamanıza neden olur. Zihinsel olarak kapalı hissedersiniz, hayatta herhangi bir amacınız ya da istikrarınız yokmuş gibi hissedebilirsiniz. Zaman zaman başkalarıyla iletişim kurma konusunda problemler yaşayabilirsiniz. Bu dünyaya ait değilmiş gibi hissedebilirsiniz, maddi endişeleriniz aratabilir.
2. Sakral çakra (Svathisthana)
Karnın alt kısmında yer alır. Sakral çakradaki herhangi bir denge sorunu böbrek sorunlarına, üreme sorunlarına, bel ağrısına, kalça ağrısına, pelvik ağrıya, idrar sorunlarına ve hatta cinsel sorunlara neden olur. Sakral çakra dengede değilse kişi duygularını ifade etmede zorlanıyormuş gibi hissedebilir. Aynı zamanda yaratıcılığı körelebilir.
3. Güneş sinirağı çakrası (solar pleksus)
Mide bölgesinde bulunan bu çakrada olan dengesizlikler karaciğeri etkiler, halsizlik, diyabet, safra kesesi sorunları ve hipertansiyona neden olur. Solar Pleksus’u dengede olmayan kişiler sürekli reddedilme korkusu yaşarlar ve özgüvenleri oldukça düşük olur.
4. Kalp çakra
Kalbinizin bulunduğu bölgedeki bu çakradaki denge problemi kalp problemlerine, kronik bronşite, meme ağrısına, üst sırt ağrısına ve astıma sebep olabilir. Bu bölgede dengesizlik kişide depresyona sebep olabilir ve ilişkilerde problemlere yol açar. Karşılıksız sevmek çok daha zor hale gelir, kişi herkesi birer engel olarak görmeye başlar. Nefes darlığı ve uykusuzluk yaşayabilir, paranoya hissedebilir.
5. Boğaz çakrası
Boğazda bulunan bu çakradaki denge bozuklukları diş problemleri, tiroid problemleri ve kronik bir boğaz ağrısı görülebilir. Başkalarıyla iletişim problemleri sık sık yaşanır. Aynı zamanda kişi yaşamaya gücü yokmuş gibi hisseder. Başkalarını üzmemek, kırmamak için konuşmamayı tercih ederler. Kendilerine karşı katı ve eleştirel olurlar. Tüm bunlar Boğaz çakrasının dengede olmadığının belirtileridir.
6. Üçüncü göz çakrası
İki gözü arasında bulunan bu çakradaki denge bozukluğu yoğun ve acı verici baş ağrılarına, işitme kaybına, bulanık görmeye, hormona dengesizliklere sebep olabilir. Aynı zamanda kişi odaklanma problemleri yaşar, sezgilerini tamamen kaybetmiş gibi hisseder. Disiplin ve başarıdan korkar. Karışık durumları nasıl çözeceğini bilemez, bocalar. Sık sık unutkanlık yaşar.
7. Taç çakra
Kafanın üstünde bulunan Taç çakradaki denge bozukluğu zihinsel istikrarı engeller, duyu merkezleriyle ilgili problemlere yol açar ve öğrenmeyi engeller. Duygusal olarak, temel inançlarınızı etkileyecek, kafa karışıklığına yol açacak ve yalnızlık korkusuna neden olacaktır. Kişi kendini büyük bir boşlukta hisseder, amacını kaybettiğini düşünür.