Ana sayfa » Seyahat » Brezilya Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 20 İlginç Bilgi
Brezilya Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 20 İlginç Bilgi
Samba ritmiyle dans eden bir ülke düşünün; kahve kokusunun her sabah dünyayı sardığı, Amazon ormanlarının devasa ağaçlarının gökyüzüne uzandığı bir yer...
Dünyanın en büyük kahve üreticisi mi arıyorsunuz? Ya da Amazon ormanlarının kalbini, futbolun efsanevi sahasını ya da Rio’nun gökyüzüne uzanan Kurtarıcı İsa Heykeli’ni mi? O zaman Brezilya’ya hoş geldiniz! Bu rengarenk ülke sadece samba ritimleri ve karnavallarla değil, şaşırtıcı istatistikleriyle de büyülüyor. Bir yanda dünyanın kahve fincanlarını dolduran devasa kahve tarlaları, diğer yanda Japonya’dan sonra en büyük Japon nüfusuna ev sahipliği yapan şehirler… Brezilya’nın sıra dışı yüzlerini keşfetmeye hazır mısınız? Hadi o zaman, kahvenizi kapın ve bu etkileyici ülkenin ilginç yanlarına birlikte göz atalım! İşte Brezilya hakkında bilmeniz gereken eğlenceli gerçekler…
1. Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticisi
Brezilya hakkında gerçekler yazımıza başlıyoruz. Dünyada sabah kahvesini yudumlarken en çok teşekkür etmemiz gereken ülke hangisi dersiniz? Tabii ki Brezilya! Bu ülke, dünyadaki kahve üretiminin adeta lokomotifi. Tropikal iklimi ve verimli toprakları sayesinde Brezilya, yılda yaklaşık 66,4 milyon adet 60 kiloluk kahve torbası üretiyor. Evet, yanlış duymadınız! Temmuz 2023 – Haziran 2024 arasında bu devasa rakama ulaşıldı. Bu da demek oluyor ki kahve fincanınızın içinde büyük ihtimalle Brezilya Güneş’inin izleri var!
2. Aynı zamanda dünyanın en büyük şeker kamışı üreticisi
Brezilya sadece kahve değil, aynı zamanda dünyanın en büyük şeker kamışı üreticisi! Kahvenizi içerken içindeki şekerin de Brezilya’dan gelme ihtimali oldukça yüksek. Nisan 2023 – Mart 2024 arasında tam 42,7 milyon metrik ton şeker kamışı üretildi. Brezilya’nın o tatlı havası, kahve fincanınızda kendini gösteriyor!
3. Dünyanın 5. büyük ülkesi
Gelelim Brezilya’nın büyüklüğüne… Bu ülke o kadar geniş ki 8,5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın beşinci büyük ülkesi konumunda. Hatta Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan bile daha küçük bir farkla geride. Sadece Rusya, Çin ve ABD gibi devler Brezilya’dan daha büyük. Kısacası, Brezilya’da kaybolmak çok kolay!
4. Güney Amerika’nın devi
Kıtayı adeta kucaklayan Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük ülkesi. Arjantin, Peru, Kolombiya, Bolivya gibi diğer Güney Amerika ülkelerinin toplam yüzölçümünü bile geçiyor. Güney Amerika’da Brezilya’dan büyük olan tek bir yer var; o da Brezilya’nın kendisi!
5. Komşuluk ilişkileri kuvvetli
Brezilya öyle büyük ki kıtadaki diğer ülkelerin neredeyse tamamına komşu! Ekvador ve Şili dışında Güney Amerika’daki tüm ülkelerle sınır paylaşıyor. Kolombiya, Peru, Arjantin, Bolivya… Hepsi Brezilya’nın komşusu. Bu da demek oluyor ki Brezilya’da bir şehirden diğerine giderken birkaç ülke gezmiş gibi hissedebilirsiniz! Brezilya hakkında gerçekler yazımıza devam ediyoruz.
Brezilya, dünyanın en kalabalık 7. ülkesi. 2025 verilerine göre, Brezilya’nın nüfusu 212 ila 221 milyon arasında değişiyor.
7. Japonya’nın ikinci evi
Eğer Japonya’dan uzakta bir Japon topluluğu arıyorsanız, Brezilya’ya hoş geldiniz! Brezilya, Japonya dışındaki en büyük Japon nüfusuna sahip ülke. São Paulo’da yaşayan 2 milyon Japon-Brezilyalı, Nikkei olarak adlandırılıyor. Yani, Japon mutfağı ve kültürü Brezilya sokaklarında kendini hissettiriyor!
8. Amazon yağmur ormanlarının yaklaşık %60’ı Brezilya’da
Amazon yağmur ormanlarının %60’ı Brezilya sınırları içerisinde yer alıyor. Amazon, sadece Brezilya’nın değil, dünyanın da oksijen kaynağı. Ancak maalesef bu devasa ormanlık alan her yıl giderek küçülüyor. 2022 yılında rekor seviyede bir orman kaybı yaşandı. Yani Amazon’un yeşil cenneti giderek tehlike altına giriyor.
9. İşsizlik oranı yüksek, ama umut var
2023 yılında Brezilya’nın işsizlik oranı %7,95 iken, 2024’te bu oran %6,1’e gerilemiş durumda. Ancak yine de Güney Amerika’nın birçok ülkesine göre yüksek bir oran. Bu oranla Brezilya, dünya sıralamasında 145. sırada yer alıyor. Ekonomik dalgalanmalar Brezilya’yı zorlasa da toparlanma sinyalleri de gelmiyor değil!
10. Portekizce, Güney Amerika’nın en popüler ikinci dili
İspanyolca Güney Amerika’nın çoğunda konuşulsa da Brezilya’da durum farklı. Burada Portekizce konuşuluyor ve bu dil, kıtadaki en yaygın ikinci dil konumunda. Ayrıca dünyada en çok konuşulan altıncı dil! Ancak dikkat: Brezilya Portekizcesi ile Avrupa Portekizcesi arasında telaffuz ve kelime farklılıkları var. Hatta Brezilya’nın kendi içinde bile bölgesel farklılıklar görmek mümkün. Brezilya hakkında gerçekler yazımıza devam ediyoruz.
11. Brezilya’da tam 4.000’den fazla havalimanı var
Evet, doğru okudunuz. Brezilya sınırları içinde yaklaşık 5.000 havalimanı bulunuyor. Yani neredeyse her köşe başında bir pist var! Ama durun, hepsine uçamazsınız. Çünkü sadece birkaç yüz tanesi halka açık, geri kalanı özel mülk. Yine de bu rakam Brezilya’yı dünyada en çok havalimanına sahip ikinci ülke yapıyor. Birinci kim mi? Tabii ki 16.000’e yakın havalimanıyla ABD!
12. Ülkenin başkenti Rio De Janeiro değil, Brasília!
Birçok kişi Brezilya’nın başkentini Rio de Janeiro zanneder. Ama aslında Brasília ülkenin başkenti. Peki, nasıl oldu da Brasília bu unvanı kaptı? Rio, 1763’ten itibaren sömürge başkenti olarak kabul edildi ve bu statüsünü 1960’a kadar korudu. Ancak, o yıl hükümet cesur bir hamle yaptı ve ülkenin kalbine, sıfırdan inşa edilen Brasília’yı başkent ilan etti. Brasília’nın mimarisi uzaydan bakıldığında bir uçak şeklinde tasarlanmıştır. Evet, gerçekten havalı!
13. Brezilya futbolda zirvede
Brezilya’nın milli futbol takımı, FIFA Dünya Kupası’nı tam 5 kez kazanarak adeta tarihe geçti. Bu zaferlerin tarihleri ise şöyle: 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002. Bu kupaların üçünde efsane futbolcu Pele sahadaydı. Ve Brezilya, bugüne kadar her Dünya Kupası’nda boy gösteren tek takım olma unvanını da koruyor. Bir de sürpriz bilgi: Brezilya, bugüne kadar sadece Norveç’i hiç yenemedi. Kulağa tuhaf geliyor, değil mi?
14. Ülke genelinde dört farklı saat dilimi var
Brezilya’da zaman yolculuğuna hazır olun! Ülke öyle büyük ki, dört farklı saat dilimi bulunuyor:
GMT-2 – Fernando de Noronha bölgesi
GMT-3 – Brasília saati (çoğu yerleşim yerinin kullandığı)
GMT-4 – Amazon saati
GMT-5 – Acre saati
Seyahat ederken jetlag yaşamak istemiyorsanız, Brezilya’da saatlere dikkat etmenizde fayda var.
15. Kurtarıcı İsa heykeli, Brezilya’daki en büyük İsa heykeli değil
Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın simgesi haline gelmiş durumda. Ama bu devasa heykelin boyu 30 metre ve aslında ülkedeki en büyük İsa heykeli değil! Encantado’daki Koruyucu İsa Heykeli tam 36 metre yüksekliğinde. Yani, Rio’daki ünlü heykel bile ona boyun eğiyor! Brezilya hakkında gerçekler yazımıza devam ediyoruz.
16. Amazon’un kalbi Brezilya’da atıyor
Amazon Nehri’nin kolları ve havzası Brezilya’dan akıyor. Aslında Amazon’un ana akıntısının yüzde 60’ı bu ülkeden geçiyor. Amazon ormanları ise Brezilya’nın yüzde 40’ını kaplıyor. Bu devasa bölge, sadece doğanın değil, insanlığın da akciğerleri olarak kabul ediliyor.
17. Bir mahkûmun okuduğu her kitap için hapis cezası azaltılır
Brezilya’da mahkûmlar, okudukları her kitap için cezalarından zaman kazanıyorlar. Bu uygulama, 1980’lerde başlatılan Ceza İnfaz Yasası ile hayat buldu. Başlangıçta sadece çalışarak ceza indirimi yapılabiliyordu. 2012’de ise kitap okuma da bu kapsama alındı. Her kitap için bir özet yazan ve değerlendirme testini geçen mahkûmlar, cezalarından 4 gün azaltabiliyorlar. Yani okudukça özgürlüğe bir adım daha yaklaşıyorlar.
Brezilya, LGBT+ haklarında dikkat çeken bir ülke. Burada cinsiyet değiştirme ameliyatı devlet tarafından karşılanıyor. Trans bireyler, ameliyattan önce ve sonra resmi belgelerindeki isim ve cinsiyet bilgisini değiştirebiliyorlar. Ameliyat için yaş sınırı 18, hormon tedavisi için ise 16 olarak belirlenmiş. Ayrıca homofobi ve transfobi, Brezilya yasalarına göre suç olarak kabul ediliyor.
19. Brezilya, II. Dünya Savaşı’nda Mihver Devletlerine savaş ilan etmişti
Evet, Brezilya da II. Dünya Savaşı’na katıldı! Başlangıçta Almanya ve İtalya ile dostane ilişkiler kuran ülke, Pearl Harbor saldırısından sonra tarafsızlığını kaybetti. Almanya’nın Brezilya gemilerini batırması bardağı taşıran son damla oldu ve Brezilya, Mihver Devletleri’ne savaş ilan etti. Hatta Brezilya, Avrupa’ya asker gönderen tek Latin Amerika ülkesi olarak tarihe geçti.
20. Brezilya’nın uzay programında uzayda tek bir astronotu var
Brezilya, uzay programını 1960’ta başlattı. Ancak bugüne kadar uzaya sadece bir astronot gönderdi. 2006’da ilk Brezilyalı astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkarıldı. Bunun dışında Brezilya, kendi ürettiği ilk uydusunu daha yakın zamanda fırlattı. Uzay yarışında adımlar küçük ama heyecan büyük! Brezilya hakkında gerçekler yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir: