Dünya her zaman bilime önem veren insanların olduğu ya da bu insanların ülkeleri yönettiği bir yer değildi. Kiliseler, liderler ve yeni toplumlardaki hükümetler pozitif bilimsel düşüncelere değil, işlerine gelen ve inançlarını haklı çıkartan düşüncelere kapılmıştı.
Yakılan kitaplar, yıkılan kütüphaneler hücrelere tıkılan bilim adamları ve zulüm görmüş birçok akademisyenle dolu olan bu saldırıları dünya tarihimizin en büyük utançları arasında sayabiliriz.
1. Çin Şi Huang, Qin hanedanlığının kurucusu olarak biliniyor. En büyük unvanı belki ‘Çin Seddi’ni inşa ettiren imparator’ olarak kabul görse de danışmanlarının tavsiyesiyle birçok feslefi ve tarihi kitabı yaktırmış. Bu olaya karşı çıkan birçok filozof ve bilim insanı da beraberinde alevlere atılmış
2. 160 yılında bugünkü Kastamonu ve Sinop’un olduğu bölgedeki Paflagonya’da sahte peygamber olarak bilinen Alexandre, filozof Epikür’ün birçok kitabını ateşe verdirtmiş.
3. İskenderiye Kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olarak gösteriliyordu. Fakat tarih boyunca paganlar, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından gördüğü birçok saldırı sonrasında yıkılmasına kimse engel olamamış.
4. Konstantinapol’ün İmparatorluk Kütüphanesi Antik Roma ve Yunan eserlerinin kopyalarını barındıran önemli kütüphanelerden biriydi. Birçok saldırıya göğüs geren kütüphane Haçlı Seferleri’nden sonra yağmalanır ve önemli eserler tarihe gömülür.
5. Beyt’ül Hikmet Müslüman dünyasının ilim ve irfan yuvası olarak biliniyordu. Birçok önemli eser Arapça’ya çevriliyordu. Fakat Moğol istilasından sonra kütüphane tamamen yakıldı ve eserlerin çoğu hiç oldu.
6. Kristof Kolomb dünyanın yuvarlak olduğunu savunuyordu. Kolomb’un bu savunması kendisine büyük acılar veren saldırılara ve işkencelere uğramasına neden oldu.
7. Evrenin merkezi dünya değildir savunmalarının ardından kilisenin sabrını taşıran Giordano Bruno’nun sonu kazıkta yakılarak öldürülmek oldu.
8. Andreas Vesalius insan anatomisi hakkında birçok çalışmalar yapıyordu. Bilimde ayıp olmaz fakat insanların henüz bu düşünceyi kavrayamadığı yıllarda Vesalius, halk ve kilise tarafından ‘sapık’ etiketiyle türlü eziyetlere maruz kaldı.
9. Ünlü tıp doktoru William Harvey kalbin kan pompaladığını savunduğunda birçok kişi tarafından hakarete maruz kaldı. Sanırım bu olayı bilime yapılmış en hafif saldırı olarak nitelendirebiliriz.
10. Servetus yazdığı coğrafya kitabı yüzünden eserleriyle birlikte yakıldı. İspanya kralı ve papanın emriyle halkın önünde diri diri yakılan Servetus ve eserleri daha sonra birçok düşünceye referans olsa da artık her şey için çok geçti.
11. Dünya’nın güneş etrafında döndüğünü söyleyen Galileo Roma engizisyonu tarafından defalarca yargılanmış ve ev hapsinde tutulmuştu. Kilise ve krala göre dünyayı melekler ve tanrının çocukları döndürüyordu. Galileo hayatının büyük kısmını hapiste geçirdi.
12. Wright Kardeşler de insanların makinelerle uçabileceğini savunuyorlardı. Fakat bu düşünceleri onların uzunca süre hapis yatmalarına sebep olmuş.
13. Hitler Almanya’sında 1933’lü yıllarda Naziler birçok kitabı yakma kararı aldı. Meydanlarda birçok bilimsel kitap yakılırken faşizm ideolojisiyle hareket eden İspanya ve İtalya da ülkelerinde birçok kitabı yaktırdı.Karara karşı çıkan birçok akademisyen ise ya sürgüne gönderildi ya da çeşitli işkencelere maruz kaldı.
14. 2011’de gerçekleşen Arap Baharı’nın ardından Mısır’da yer alan ve 15. yüzyıla ait olan birçok eserin yer aldığı Mısır Enstitüsü’ne yapılan molotoflu saldırı sonucu eserlerin birçoğu yanarak küle dönüştü.
10 Şubat Cuma günü, Türkiye’nin en seçkin yayınevlerinden Kırmızı Kedi Yayınevi’nin Beyoğlu Gümüşsuyu’ndaki binası kar maskeli kişiler tarafından saldırıya uğradı.
Kırmızı Kedi Yayınevi Resmi Twitter hesabından: “Aydınlığa Yapılan Saldırı”
Saldırı Kırmızı Kedi'ye değil ülkemizin Aydınlanma birikimine… Yayınevimize saldıran teröristler saat 13.50 esnasında keşif yapıyor pic.twitter.com/ya3SamMfMw
— Kırmızı Kedi Kitap (@krmzkedikitap) February 11, 2017
Sanata, bilime özgürlüğe ve aydınlığa karşı yapılmış bu saldırı karşısında Yayınevi, dik duracaklarını belirten bir basın açıklaması yaptı.
Bu çirkin saldırıyı kınıyor, Kırmızı Kedi Yayınevi’ne geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.