Vitaminler, proteinler ve mineraller vücudumuzun sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlayarak bağışıklığımızın güçlenmesine katkıda bulunurlar. Vitaminler, vücut hücrelerinin kendini yenileyebilmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan bileşiklerdir. Vitaminlerin eksikliği ise bazı hastalıklara sebep olabilir. Kendinizi yorgun hissedebilir ya da sindirim problemleri yaşayabilirsiniz. Bu nedenle yetersiz olan vitaminler takviyelerle desteklenmelidir. İnsan vücudu için en gerekli vitaminlerden biri ise B12 vitaminidir. Peki B12 vitamini nedir, B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Gelin, birlikte bakalım.
B12 vitamini nedir?
B12 vitamini vücutta mutlaka depolanması gereken vitaminlerden biridir. İçinde bulunan kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini bazı besinlerle ya da ek takviyelerle alınabilir. B12 vitamini vücutta yaklaşık olarak 4 mg olarak depolanır. Sağlıklı bir insanın karaciğerinde 2 miligram B12 vitamini bulunur. B12 vitamini ayrıca kalın ve ince bağırsakta az miktarda sentezlenebilir.
B12 vitamini neden gereklidir?
B12 vitamininin vücut içerisinde pek çok görevi vardır. Sindirimden dolaşıma kadar vücudun neredeyse tüm bölümlerinde rol oynar. B12 vitamini, sinir hücrelerini koruyarak ileriki yaşlarda alzheimer riskini azaltır. Bunun yanı sıra kandaki kırmızı hücrelerin üretiminde görev yapar. Ayrıca DNA ve myelin sentezinde folik asit ile çalışır. B12 vitamini magnezyum ve çinko gibi minerallerin fonksiyolarını daha iyi yerine getirmelerini sağlar. Vitamin yüksek ısıya maruz kaldığında fonksiyonunu yitirir. Ayrıca B12 suda eriyen bir vitamindir. B12 vitamini eksikliği ise pek çok hastalığa neden olabilir.
B12 vitamini eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir?
Normal sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilebilir. B12 vitamininin yetersiz olması durumu B12 vitamini eksikliği olarak adlandırılır. Hafif derecede B12 eksikliği sık karşılaşılan bir durumdur. B12 eksikliği; yetersiz beslenme, sağlıksız diyetler, yeme bozuklukları (anoreksiya nevroza, blumia nevroza), yaşlılık, kullanılan bazı ilaçlar, hamilelik ve mide küçültme ameliyatları nedeniyle olabilir. B12 vitamini eksikliği belirtileri ise;
– Unutkanlık
– Yorgunluk ve halsizlik hissi
– Ciltte kuruluk, cansızlık
– Sindirim sistemi problemleri
– Saç dökülmesi
– Kansızlık
– Göz kararması
– Çarpıntı
– Bacak kasılmaları
– Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi
– Metabolizmanın yavaşlaması
– Konsantrasyon bozuklukları
– Ruh halinde değişkenlik
– Ağız içinde yaralar olarak sıralanabilir.
Bunun yanı sıra B12 eksikliği özellikle 65 yaş üzeri bireylerde depresyon oluşumunu tetikler.
B12 vitamini eksikliği tedavisi nasıl olur?
Ruh halinizden fiziksel durumunuza ve metabolizmanıza kadar pek çok şeyi etkileyen B12 vitamini eksikliğinin tedavisi ise doktorun önerisine göre, ek gıda ya da vitaminlerle yapılır. Ancak öncelikle B12 vitamini eksikliğinin nedeni tespit edilmelidir. Yapılacak kan testiyle vücudunuzdaki B12 vitaminin yeterli olup olmadığına bakılır. Bunun ardından ise doktorunuz B12 eksikliğinin nedenini anlamak için size beslenmeniz ve yaşam tarzınız hakkında sorular sorabilir. Eğer B12 eksikliği yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa B12 vitamin hapı ya da dil altı tabletleri önerilir. Ancak eksiklik B12 vitaminin emilimine bağlı olarak gelişiyorsa iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılmalıdır.
B12 vitamini hangi gıdalarda bulunur?
B12 vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunur. B12 vitamini eksikliği durumunda bu vitamin açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. B12 vitamini;
– Süt, yoğurt, peynir
– Büyükbaş hayvanların sakatatları
– Kabuklu deniz ürünleri (istiridye, karides, midye)
– Ton balığı, alabalık ve uskumru
– Soya
– Yumurta gibi besinlerde bulunur.
Kaynak: 1