Sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz besinler ve aldığımız vitaminler çok önemlidir. Öyle ki, doğru beslenmediğimizde ve gerekli vitaminleri almadığımızda bazı olumsuz etkiler yaşarız. B vitamini eksikliği de birçok soruna sebep olur. B vitamininin eksikliği belirtileri arasında en sık görülen hafıza sorunları ve kansızlıktır. Bunların yanı sıra B vitamini eksikliği birçok olumsuz etkiye sebep olur. Hal böyle olunca B vitamini nedir, B vitamininin faydaları nelerdir, B vitamini nelerde bulunur gibi sorular fazlasıyla merak ediliyor.
İnsan bedeninin çok ihtiyaç duyduğu B vitaminin eksikliğinde hem zihinsel, hem fiziksel, hem de ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Bu yüzden herkesi bilgilendirmek için B vitaminin nedir, B vitamininin faydaları nelerdir anlattık.
B vitamini nedir?
B vitamininin eksikliğinin birçok soruna yol açtığını öğrenen kişiler bu konuyu araştırmak istiyor. Suda erime özelliğiyle bilinen bu vitamin, kuru meyvelerde, süt ürünlerinde, hayvansal gıdalarda ve bazı sebzelerde bulunur. Yaşamsal fonksiyonların devam etmesinde büyük bir rol oynayan bu vitamin, hormon üretimi, karbonhidrat yakımı ve hafıza sağlığı konusunda oldukça etkilidir. B grubu vitaminler B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 olmak üzere sekize ayrılır. Her B vitamini insan vücudu için olmazsa olmazdır. Bu yüzden B vitamininin türleri nelerdir detaylıca anlattık.
B vitamini türleri nelerdir?
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 olmak üzere sekize ayrılır. Her B vitaminin vücuda farklı faydaları ve eksikliğinde olumsuz etkileri vardır. Herhangi bir B vitaminin eksik olması çeşitliği sorunlara sebep olabilir.
B vitamininin faydaları nelerdir?
Ne olduğunu öğrendiğimize göre faydalarına geçelim. Az öncede anlattığımız gibi 8 çeşit B vitamini vardır. Bu vitaminlerin her biri çeşitli gıdalarda bulunur ve farklı faydaları vardır. İşte B vitamininin faydaları…
B1 vitamini (tiamin), kalbin normal fonksiyonu ve kas ve sinir sistemi için yararlıdır.
B2 vitamini (riboflavin), cildi, kırmızı kan hücrelerini ve göz sağlığını korur.
B3 vitamini (niasin), yorgunluğun azalmasında ve yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde büyük rol oynar.
B5 vitamini (pantotenik asit), cilt sağlığı konusunda çok etkilidir.
B6 vitamini (piridoksin), sinir ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
B7 vitamini (biotin), cilt ve saç sağlığı konusunda çok faydalıdır.
B9 vitamini (folat), enerji üretimine büyük katkıda bulunur. Kan ve yeni hücre oluşumunu sağlar.
B12 vitamini (kobalamin), diğer B vitaminlerinde de olduğu gibi sinir sisteminin sağlığını korur. Ayrıca hafızayı güçlendirir.
B vitamini nelerde bulunur?
Faydaları ile olmazsa olmaz olan B vitaminin her biri türü, birbirlerinden farklı gıdalarda bulunur. Bu yüzden detaylı bir şekilde B vitamininin nelerde bulunduğunu anlattık.
B1 vitamini (tiamin), fasulye, susam, bira mayası, badem, sarımsak, kestane, ceviz, ay çekirdeği, karnabahar, mercimek ve fındık gibi gıdalarda bulunur.
B2 vitamini (riboflavin), süt, balık, domates, kırmızı et, ıspanak, muz, bira mayası ve mantarda bulunur.
B3 vitamini (niasin), hindi, ton balığı, buğday, tavuk, somon balığı ve kuşkonmaz gibi besinlerde yer alır.
B5 vitamini (pantotenik asit), bezelye, yumurta, karaciğer, tavuk, dana eti, kuru baklagiller, peynir, patates ve fasulyede bulunur.
B6 vitamini (piridoksin), fındık, pirinç, balık, ay çekirdeği, susam ve şam fıstığı gibi gıdalarda vardır.
B7 vitamini (biotin), yumurta, patates, balık, fındık, süt soya ve cevizde fazlasıyla bulunur.
B9 vitamininin (folat) kaynağı, portakal, brokoli, semiz otu, pırasa, yeşil ve kırmızı mercimek, pazı, kivi, kuşkonmaz, marul, karnabahar ve nanedir.
B12 vitamini (kobalamin), karaciğer, midye, dalak, istiridye, yoğurt, alabalık, süt, ringa, yumurta, ton balığı ve peynir gibi gıdalarda bulunur.
B vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
Her vitaminde olduğu gibi B vitamininin de eksikliği de birçok soruna sebep olabilir. Eğer aşağıdaki rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bunun sebebi B vitamininin eksikliği olabilir. İşte B vitamini eksikliği belirtileri
– Ağız çevresinde oluşan yaralar ve çatlaklar
– Dilde şişkinlik
– Deride döküntü
– Sinirli ve gergin olma hali
– Mide bulantısı
– Dudaklarda pullanma
– Karın bölgesinde kramp
– Bitkinlik ve halsizlik
– Stres
– İshal gibi bağırsak sorunları
– El ve ayaklarda uyuşma hissi
– Anemi
– Unutkanlık
– Depresyon
B vitamini eksikliğinin nedenleri nelerdir?
Yetersiz beslenme gibi durumlar B vitamininin eksikliğinin en büyük nedenidir. Ancak bunun yanı sıra bazı farklı durumlarda B vitamininin eksikliğine neden olur.
Yaşlılık
Yaşlılık, B vitamininin eksikliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir. 55-60 yaş üstü kişilerde B6 ve B12 eksikliği görülür. Bu durumda depresyon kendini gösterebilir. 55-60 yaş üstü kişilerin doktorun tavsiyesiyle takviye alması önerilir.
Veganlık ve vejetaryenlik
Vegan ve vejetaryenler, B vitamini eksikliği yaşarlar. Bunun sebebi ise bazı B vitaminlerinin sadece hayvansal gıdalarda bulunmasıdır.
Hamilelik
Hamilelik döneminde annelerin B vitamini ihtiyacı normale kıyasla çok daha fazla olur. Bu yüzden doktor kontrolünde takviye alınmalıdır.
B vitamini eksikliğinin tedavisi
Öncelikle B vitamininin eksikliğinin neden olduğu tespit edilir. B vitamininin yetersizliğinin sebebi vegan ve vejetaryen beslenme şeklinden veya diyetten kaynaklanıyorsa, takviye olarak hap verilir. Başka sorunlarda doktor daha farklı bir yol izleyebilir.
Artık B vitamini nedir, B vitaminin faydaları nelerdir gibi bilgileri öğrendiğinize göre sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat ediniz.