Antibiyotikler bazı durumlarda diğer maddelerle ve ilaçlarla etkileşime girebilir. Böylece beklenenden farklı bir etki ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin bazı ilaçlarla birlikte kullanılmasının güvenli olup olmadığını öğrenmek için eczacıya veya doktora danışmak gerekir. Bazı antibiyotiklerin tok karnına alınması gerekirken, bazılarının ise aç karnına alınması gerekir. Peki antibiyotik kullanırken alkol içilir mi? İlaç alkol etkileşimi nelere sebep olur? Bu konuyla ilgili merak edilenleri anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kendinizi Daha İyi Hissetmenizi Sağlayacak 8 Doğal Antibiyotik”
Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?
Antibiyotik kullanırken alkol tüketilir mi sorusu herkesin merak ettiği bir konudur. Bu konuya detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Doktorlar, kendinizi iyi hissetmediğinizde ya da ilaç kullandığınız sırada alkol almamanızı tavsiye ediyorlar. Fakat yaygın antibiyotikleri kullanırken çok fazla içmemek şartıyla alkol almanın bir sıkıntı yaratmayacağını belirtiyorlar. İlaç kullanıp iyileşmeye çalıştığınız sırada çok fazla alkol tüketip sarhoş olmanın hiçbir faydası olmaz. Bunun nedeni alkolün ilaçlarla ters etkileşimi değil, su kaybına sebep olması ve vücudu yormasıdır.
Ayrıca hepimizin bildiği üzere pek çok ilacın yan etkileri vardır. Bazı antibiyotikler ise baş dönmesi ve bulantı gibi yan etkilere neden olabilir ve alkol tüketimi ile bu etkiler daha fazla yaşanabilir. Antibiyotik kullanırken alkol alıp alamayacağınızı öğrenmek için kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Bazı insanlar içki içmek için antibiyotik dozlarını aksatıyor ve ilaçlarını almaları gereken zamanda almıyorlar. Bu durum doktorları çok endişelendiriyor. Çünkü bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanırken her dozu zamanında almak önemlidir. Doz atlamak, antibiyotik direncini kötü etkiliyor ve bu durum daha büyük sorunlara sebep oluyor.
Hangi antibiyotiklerle alkol içilmez?
Genellikle doktorların yaygın olarak verdiği antibiyotiklerin büyük bir çoğunluğu alkolden etkilenmez. Ancak bazı istisnaların olduğu da tartışmasız bir gerçek. Metronidazol ve tinidazol içeren antibiyotikleri kullanıyorsanız, bu sırada alkol tüketmemeniz en doğrusu olur.
Metronidazol, vajinal enfeksiyonlar, diş apsesi, enfekte bacak ülserleri, cilt enfeksiyonları ve yatak yaraları için kullanılır. Tinidazol, metronidazol ile aynı enfeksiyonların çoğunu tedavi etmede ve Helikobakter pilori adı verilen bakterileri bağırsaktan temizlemede kullanılan bir antibiyotiktir.
Tinidazol ve metronidazol içeren antibiyotikler kullanırken alkol içmek aşağıdaki yan etkilere sebep olabilir:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Sıcak basması
- Bulantı ve kusma
- Midede ağrı
- Uyku hali
- Düzensiz veya hızlı kalp atışı
Alkol ile etkileşime giren diğer antibiyotikler
Linezolid içeren antibiyotikler alırken alkol içmemek gerekir. Çünkü linezolid içeren ilaçlar, bira ve şarap gibi alkollü içeceklerle etkileşime girdiğinde olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Doksisiklin içeren ilaçlar alkollü içeceklerden etkilenebilir ve uzun zamandan beri alkol tüketen kişilerde bu ilaç daha az etkili olabilir. Etkin maddesi sefalosporin – cefotetan olan ve genellikle idrar yolları, kemik ve deri enfeksiyonunda kullanılan antibiyotikler, alkolün emilimini yavaşlatır ve asetaldehit adı verilen maddenin vücutta artmasına neden olur.
Bu durum nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı ve yüzde kızarma gibi sorunlara neden olur. Antabus isimli ilaç alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılır ve ilacın etkin maddesi olan disulfiram kullanıldığında benzer sonuçlar ortaya çıkar. Bu ilacın amacı, alkolle birlikte alındığında kötü yan etkilere neden olup caydırıcı olmaktır.
Rifabutin ve rifampisin gibi antibiyotikler kullanırken alkol tüketmek doğum kontrol hapının etkisini azaltır. Bu yüzden bu antibiyotikleri kullanırken alkol tüketiyorsanız, prezervatif gibi ek önlemler almanızda fayda var.
Bu içerik bilgilendirme amacıyla yazılmıştır, tavsiye niteliğinde değildir. İlaç kullanırken alkol tüketmeyi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Kaynak: 1