Hayatlarımız iniş çıkışlarla dolu. Bu yüzden sık sık onlarca farklı duyguyu bir arada yaşıyor ya da bazı duyguları çok sık hissederken buluyoruz kendimizi. Alınganlık ve dargınlıklar ise bu sık hissedilen duyguların başında geliyor. Ancak bu his bir süre sonra hayatımızı büyük bir çıkmaza sokuyor ve çaresiz hissettiriyor.
Bunun pek çok sebebi var ancak bu sebeplerin en başında duygularını yeterince belli edememek geliyor. Eğer insanlara ne hissettiğinizi açıkça belirtmiyorsanız çoğu zaman sizin içten içe darıldığınızın farkında bile olmayabilirler. Onların farkında olmaması ise sizi çok daha büyük bir hayal kırıklığına ve dargınlığa sürükleyebilir.
Öncelikle alınganlığın hayatınızı ele geçirmesine engel olmalı, bazen olaylara uzaktan bakmalısınız. Hayatınızı büyük oranda etkileyen alınganlıklarınızı kontrol etmenin farklı yolları var. Birine alındığınızda veya darıldığınızda neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin…
1. Alınganlık yaptığınız anları fark etmeye çalışın ve kaynağını bulun
Herhangi bir şeye alınmak ve o küskünlük haline kapılmak oldukça kolaydır. İstersek buluttan nem kapıp olmadık şeylere de alınabiliriz. Hatta bazen bu alınganlık durumu alışkanlık haline bile gelebilir. Ya da sadece bazı insanlara daha sık alınıyor, kırılıyor olabiliriz. Ancak böyle yaşamak adeta işkence gibidir. Bu yüzden önce bu durumun farkına varmamız gerekir. Hangi anlarda başkalarına karşı doluyor, onların kendinize haksızlık yaptığını düşünüyorsunuz? Ya da bunu ne sıklıkta ve hangi insanlara karşı hissediyorsunuz. İlk adımda mutlaka alınganlık yaptığınız anların farkına varmalı ve o anları belirlemelisiniz. Sonrasında böyle anlarda stres ve öfke seviyenizi azaltmaya çalışarak daha mantıklı düşünün. Sizi bu kadar üzen ne ve iyileşmek için neler yapabilirsiniz? Bu sizi ikinci adıma taşır.
2. Alınganlıklarınızın günlüğünü tutun
Çoğu zaman alındığımız, kırıldığımız şeyler büyük bir olayın ya da yoğun duyguların ortasında gelişir. O an alındığımızın farkına varsak da sonrasında olayın detayları daha flu hale gelebilir. Rasyonel bir bakış açısı yakalayabilmek için ise alınganlık yaptığınız anlarda ya da kısa bir süre sonra olayı tüm açıklığıyla kâğıda dökmeyi deneyin. Böylece kontrol, üzgün olduğumuzda ipleri eline alan beynin sağ tarafından rasyonel olan sol tarafına geçer. Belki de yazdıklarınızı okurken darıldığınız şeyleri çoğu zaman kendinizin de yaptığını fark edebilirsiniz. Günlük tutmak aşağıdaki sorulara cevap bulmanıza yardımcı olabilir:
1. Seni rahatsız eden nedir?
2. Neden seni rahatsız ediyor?
3. Yanlış olan kim ya da ne?
4. Soruna nasıl çözüm bulabilirsiniz?
5. Bu durumu değiştirmek için neler yapabilirsiniz?
6. Bir sonraki adımın ne olabilir?
3. Bir danışmandan destek alın
Eğer imkanınız varsa profesyonel birinden destek alın. Hayatta her şeyi tek başınıza çözmek zorunda değilsiniz. Dışarıdan bir göz davranışlarınızı daha objektif bir şekilde size gösterebilir. Böylece kafanızdaki soru işaretlerinin çoğundan kurtulursunuz. Eğer profesyonel birine gitmek istemiyorsanız fikirlerine güvendiğiniz bir arkadaşınızdan destek alın.
4. Ne düşündüğünüzü açıkça söylemekten çekinmeyin
Belki bazı sözler size çok ağır ve acımasızca geliyor. Gerçekten kalbiniz kırılıyor ve alınıyorsunuz. Ancak tüm bunların sizi üzdüğünü sizi üzen kişiye belli ediyor musunuz yoksa hiçbir şey olmamış gibi davranıp her şeyi içiniz de mi yaşıyorsunuz? Elbette açık sözlü olmanız saldırgan olmanız anlamına gelmiyor, ancak sizi kıran bir davranışa ya da söze maruz kaldığınızda bunu reaksiyonlarınızı kontrol ederek belirtmelisiniz. Çoğu zaman en sevdiklerimize alınırız. Onlara neler hissettiğinizi anlatın ve gerekirse bazı sınırlar çizin. Karşınızdaki kişi sizi üzmek için yapmıyor olsa bile bu durum sizi üzdüğü için yapmamasını isteyin. Açık sözlü olmak birçok problemi çözebilir.
5. Verdiğiniz tepkileri kontrol altına alın
Bir süre sonra bazı şeyleri takıntı haline getirebilirsiniz. Bazı cümleler ve davranışlar canınızı daha fazla yakar. Ancak böyle durumlarda aşırı tepki vermekten kaçının. Örneğin patronunuzla konuşurken benzeri durumlar yaşadığınızda kendinizi yönetebilmeniz oldukça önemli. Bir şeyleri takıntı haline getirdiğinizi fark ediyorsanız benzeri bir durumu fark ettiğiniz an düşüncelerinizi başka bir konuya yönlendirmeye çalışın. Hayal kırıklıklarınızı pek çok farklı şekilde giderebilirsiniz. Kendinize odaklanın, spor yapın ya da sevdiğiniz bir şey yapın…
6. Beklentilerinizi değiştirin
Bazen hayal kırıklıklarını yenmenin en güzel yolu beklentileri değiştirmektir. Eğer alınganlıkların hayatınızı kontrol etmeye başladığını düşünüyorsanız sizi üzen durumların sebebini bulun ve ortadan kaldırın. Örneğin arkadaşınız size “Günaydın” demediği için alındıysanız bir sonraki sabah ondan “Günaydın” demesini beklemeyin. Yani “Günaydın” demesini çok daha büyük bir olay haline getirmeyin. Daha basite indirgeyin.