Ağız ve diş sağlığı oldukça büyük bir önem taşıyor. Çoğunlukla diş sağlığına yönelik rutinler oluşturduğumuz için ağız içi hijyeni gereken önemi pek görmez. Ancak diş sağlığı kadar ağız içi hijyeni de son derece önemli. Çünkü mikroplar ve bakteriler yalnızca diş yüzeyinde değil, ağız içerisinde de bulunuyorlar. Dilinizden damağınıza kadar ayrıca bakım yapmak ve tüm ağız içerisi için hijyen sağlamak oldukça önemli. Ağzımızda 6-20 milyar arasında bakteri bulunuyor ve bunlar her 5 saatte bir çoğalıyorlar Fırçalamadan 24 saat geçirildiğinde, bu sayı 20 – 100 milyara ulaşıyor. Bu nedenle ağız bakımı büyük önem taşıyor. Peki ağız içi hijyen nasıl sağlanır, işte 7 adımda ağız bakımının püf noktaları…
1. Beslenmenize dikkat edin
Sağlıklı bir beslenme düzeni aslında tüm sağlık sorunlarının çözümü. Sindirim sisteminden göz sağlığına, ağız bakımından bağışıklığı güçlendirmeye kadar her şey sağlıklı beslenmeden geçiyor. Ağız içi hijyeni için, içerisinde kalsiyum bulunan gıdaları tüketmeniz son derece önemli. Bunlar diş yapısını güçlendirdiği gibi bakterilerin oluşumunu da önler. Öte yandan kafeinli, gazlı içecekler ile şekerli besinler, diş minesinin aşınmasına ve çürük oluşumuna neden olabilir. Diş çürükleri ise bakterilerin oluşması için uygun ortam hazırlar. Bu da ağız hijyeninizi sağlayamamanız anlamına gelir.
2. Uygun diş macunu seçmeye özen gösterin
Piyasadaki pek çok diş macunu dişler için oldukça uygun özellikler taşıyor. Ancak sizin ihtiyacınız olan komple bir ağız bakımı. Bunun içinse kimyasal ürünlerden ziyade bitkisel ürünleri tercih etmekte fayda var. Dentiste’ Probiyotik Konsept tam koruma diş macunu etkili bir ağız bakımı için son derece ideal. Soya fasulyesi sütünün fermentasyonu ile elde edilen süşler, çinko ve bitkisel içerikler ile güçlendirilmiş diş macunu ağız içi hijyeni için tam koruma sağlar. Öte yandan Dentiste’ Probiyotik Konsept tam koruma diş macunu, ağız içi floranızı güçlendirerek korunmasına yardımcı olur. Özellikle corona virüsüne tedbirlerimizi artırdığımız şu günlerde probiyotik bazlı bu diş macunu vücut bağışıklık sistemimize de dolaylı olarak fayda sağlar. Dentiste plus diş macunlarını Carrefoursa’dan almak için bu linke, Amazon’dan almak için de bu linke tıklayın.
3. Diş fırçanızı düzenli olarak değiştirin
Uzmanlar diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmeniz gerektiğini söylüyor. Bu süre ise 3 ile 6 ay arasında değişiklik gösteriyor. Diş fırçasında bulunan bakteriler nedeniyle fırçanın sık sık değiştirilmesi ağız hijyeni açısından büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra diş fırçası seçerken, diş minesine zarar vermeyecek olan yumuşak ya da orta sertlikte fırçaları seçmeye özen göstermelisiniz.
4. Diş fırçalama tekniğiniz son derece önemli
Diş macunu ve diş fırçası seçimi kadar önemli olan bir başka konu da diş fırçalama tekniğiniz. Dişlerinizi fırçalarken çok sert olmamaya özen göstermelisiniz. Fırçanızı kıl uçlarının aynı yerde kalmasına özen göstererek, küçük daireler çizecek şekilde hareket ettirin. Dişlerinizi fırçalarken iç yüzeyini de fırçalamaya özen gösterin. Bu dairesel hareketleri yaklaşık olarak 2-3 dakika boyunca tekrarlayın ve ardından ağzını da çalkalayın. Ardından ise dilinizi mutlaka fırçalayın. Bu işlemi hafif hareketlerle yapmaya özen gösterin. Dil üzerinde çok fazla bakteri bulunur bu nedenle ağız içi hijyenini sağlamak için dilinizi fırçalamanız gerekiyor.
5. Diş ipi kullanmaya dikkat edin
Dişlerin aralarına sıkışmış yiyecek artıkları ağız içesinde bakteri oluşumunu tetikleyebilir. Bu da başta ağız kokusu olmak üzere pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle diş fırçalama işleminden sonra bir diş ipi yardımıyla dişlerinizin aralarını temizlemenizde fayda var. Ağız bakım rutininizin ayrılmaz bir parçası diş ipleri…
6. Ağız bakım suyunu ihmal etmeyin
Ağız bakım suyu da tıpkı diş ipi gibi, dişlerin aralarında kalan yiyecek artıklarının atılmasında ve ağızdaki bakterilerin temizlenmesinde rol oynar. Bunlar genellikle antibakteriyel etkiye sahiptir. Böylece ağzınızdaki bakterilerin büyük bir kısmından kurtulmuş olursunuz. Ağız bakım suyunun ardından ağzınızı su ile çalkalamamaya özen gösterin. Böylece ağız bakım suyunun etkisi daha uzun sürer. Ağız bakım suyu fiyatlarını görmek ve satın almak için bu linke tıklayabilirsiniz.
7. Diş hekimi muayanelerini aksatmayın
Ağız içi hijyen karşısındaki en büyük düşman bakterilerdir. Bakteriler ise çürük dişler, diş eti hastalıkları gibi problemler nedeniyle oluşabilir. Bu sağlık sorunları bakterilerin oluşmasını tetikler, bakteriler ise pek çok farklı hastalığa neden olabilir. Bu yüzden diş hekimi muayenelerini aksatmamak gerekir. Çürük oluşumunu engellemek, diş eti hastalıklarıyla mücadele etmek ve bakteri oluşumuna neden olan diş taşlarını temizletmek için mutlaka diş hekimine gitmelisiniz.
Kaynak: 1