Kadınların her ay yaşadığı adet kanaması yani menstrual döngü bir kadının genel sağlık durumu açısından çok büyük önem taşıyor. Adet kanamaları kadınlara oldukça can sıkıcı hissettirse de yokluğunda menopoz gibi yine oldukça zorlu bir sürece işaret ediyor. Kadınların olmazsa olmaz bir parçası adet döngüsü ve içsel doğamız hakkında bilmediğimiz şeyler de var…
Yoga eğitmeni ve Doula (doğum destekçisi) Şaylan Yılmaz, menstural döngü farkındalığının detaylarını ListeList Kadın için anlattı…
“Her kadının doğuştan getirdiği potansiyelini tam kapasite ile yaşayabilmesi ve varlığının ifade bulması için bu içsel gücü tanıması ve onu kullanmayı öğrenmesi gerekir. Menstrual Döngü Farkındalığı’nı geliştirerek kendini bilme ve kadın gücüne yeniden sahip çıkma yolculuğu bilgece, şifa dolu ve bütüncül bir yoldur. Sadece kadınlara has, derin, naif ve akıl almayacak kadar güçlüdür.
Kadın bedeninin doğasını yeniden keşfetmek, onurlandırmak ve ona güvenmeyi hatırlamak için Menstrual Döngü Farkındalığı ile yavaşlayın”
1. Menstrual Döngü Farkındalığı Çalışması, psikolojik ve ruhsal olarak olgunlaşmamıza yardımcı olur. Bizi içsel bilgeliğimize, varoluş nedenimize doğru taşır.
2. Onu kontrol etmeyiz. Bizi şekillendirmesine, bizim vasıtamızla ifade bulmasına izin veririz. Bizi özümüzdeki kadın olmaya doğru taşımasına teslim oluruz.
3. Menstrual çalışmanın şifası için yaptığımız tek şey aylık döngümüzü fark edip onunla ilişki kurmaktır.
Bunu kolaylaştırmak ve güvenmektir. Varlığına dikkat etmediğimizde neredeyse görünmez, fark ettiğimizde ise tüm kadınlara ulaşabilen bir bilgeliktir aynı zamanda.
4. Menstrual Döngü Farkındalığı Çalışması, menarche (ilk kanama) ile başlar menopoz ile tamama erer.
Menarche deneyimi bir kadın için çok önemlidir. Çünkü tüm erginlenme yolculuğunun temasını belirler. Her ayki menstrual döngüde aynı enerji tetiklenir ve kadını varoluş nedenine doğru yönlendirir. Menstruasyon Döngü Farkındalığı Çalışması, menarche deneyimimizi şifalandırmaya yardım eder.
5. Aylık menstrual döngü, “yaratıcı akımlar” denen ve birbirini tamamlayan iki zıt enerji dalgasından oluşur.
Menstruasyon’dan yumurtlama dönemine kadar olan süre –Via Positiva- yükseliş, genişleme, iradeyi ortaya koyma ve güçlenme dönemi iken; yumurtlamadan menstruasyona kadar olan ikinci yarı ise –Via Negativa- yavaşlama, duraklama, içe dönme ve sorgulama dönemidir. Kadınlar olarak görünüşte gündelik işlerimizi yerine getirirken, içeride aslında bu iki manzara arasında gidip geliriz. Ay boyunca dünyaya iki farklı gözlükten bakmaktayızdır.
6. Menstrual döngü ile çalışırken yapabileceğimiz en önemli şey, tüm döngüyü ve döngünün sırasını kavramaktır.
İlkbahar denilen yumurtlama öncesi dönemde Via Positiva ortaya çıkmaya başlar. Bahar ayında çiçeklenen bitkiler gibi bedenimiz canlanır, enerjiyle dolmaya başlar. Yaz denilen yumurtlama döneminde ise enerjimiz en üst seviyeye ulaşır, bitkilerin olgunlaşıp meyve vermesi gibi bedenimiz yumurtayı oluşturur. Sonbahar denilen menstruasyon öncesi dönemde enerji yavaşlamaya başlar. Kışa denk gelen menstruasyonda ise enerji tamamen içeri çekilir ve görünüşte durağanlık hakimken içsel farkındalık öncelik kazanır.
7. Menstrual döngünün her mevsimi gerekli ve önemlidir. Hepsinin kendine has özellikleri, bize öğrettikleri ve dikkat edilmesi gereken gölge yanları vardır.
Her kadının favorisi olan veya zorlandığı mevsimler olabilir. Ancak tüm döngünün önemini kavrayarak tamamıyla çalışmayı öğrenmek, hassas noktalarımızı tanımaya imkan verir ve bizi öğrenme sınırımıza taşır. Bu sayede sevilmemiş yetim kalmış yanlarımızın entegrasyonunu ve benliğimizin şifalanmasını sağlar.
8. Menstruasyonun ilk yarısı, üretici ve dışa dönük olduğundan toplum tarafından onaylanıp alkışlanırken; ikinci yarı sorunlu, yanlış, düzeltilmesi gereken bir hastalıkmışçasına muamele görülür ve PMS olarak etiketlenir.
“Haydi kendimize yüksek (hatta ulaşamayacağımız) hedefler koyup zorlanarak gelişelim” mantığındaki Via Positiva kültürü tabii ki ikinci yarıyı onaylamayacaktır. Daha çok çalış, daha başarılı ol, daha çok kazan… Bunun yükselerek hep böyle devam etmesi çok yorucudur. Devam edecek olsa kaçınılmaz olarak dağılırız.
9. Menstruasyon döngüsünün ikinci yarısı, gerçekte doğanın kadınlara bahşettiği bir ayar mekanizmasıdır.
Sürekli yükseliş sürecini kesintiye uğratır. O yüzden regl öncesi dönem Via Positiva bakış açısından hep sorunlu olarak görülür. Aslında hatırlattığı şey durup dinlenmek ve yaptıklarımızı neden yaptığımızı sorgulamak için bize zaman ve alan açmaktır.
10. Menstruasyon öncesinde yaşadığımız, tıbbi dilde PMS olarak adlandırılan regl öncesi gerginliği aslında ruhun dinlenmeye çekilme isteğini engelleyen dünyevi sorumluluklara karşı bir tepki ve içsel deneyime alan açma çabasıdır.
Menstruasyon yaklaştığında, kadın dünyadan kopup kendi içine dönmek ister. İster ki, en hassas sürecini rahatsız edilmeden yaşayabilsin, varoluşuna ve hayatına dair iç görüler edinebilsin. Ancak iş toplantıları, ailevi sorumluluklar vs. inzivaya gitmek isteyen canı maddi düzlemde tutmaya devam eder ve kadın ne olduğunu anlamadan asabileşir. Aslolan, kadının ruhu hakkı olan şifalanacağı mahremiyeti talep etmektedir. Bu gerçeği, nedenlerini ve nasıl kolaylaştırılacağını bilmediğimiz sürece her ay içimizdeki doğa uyanacak ve istediğini alana kadar öyle ya da böyle talepte bulunmaya devam edecektir. İçimizdeki vahşi güçle tam yol koşmak ve yükselmek harikadır. Ancak bu enerjinin aylık döngümüzün sadece bir yarısı olduğunu unutmamakta ve gerektiğinde durup dinlenmek için kendimize alan açmayı hatırlamakta fayda var!
Bonus:
Menstrual döngü farkındalığı hakkında daha detaylı bir keşif yapmak isterseniz bu hafta sonu Nefess Yoga’da düzenlenecek olan Şaylan Yılmaz ile Menstrual Döngü Farkındalığı Çalışması’na katılabilirsiniz. Ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.