Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir. Gönüllülüğünün en güzel yanı deneyimleyerek yeni şeyler öğrenmek ve kişinin kendisini keşfetmesine olanak sağlaması. Gönüllülük için bir nevi kişisel gelişim programı diyebiliriz. Kendi yapmak istediklerimize uygun olan bir sivil toplum kuruluşunun web sitesindeki iletişim bilgilerinden ulaştığımız anda bizleri güler yüzlü ve beraber çalışmak isteyen kişiler karşılayacaktır. Bu haftaki listemizde hızla iletişime geçip gönüllülüğe başlayabileceğiniz 24 STK’yı derledik. Haydi gönüllü olmaya!
Not: Gönüllü olabileceğiniz yüzlerce farklı sivil toplum kuruluşuna çevrenizde ve internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu listede sitelerinde gönüllülük kısmına ayrıca yer vermiş ve gönüllü ihtiyacı olduğunu bildiğimiz kurumları listeledik. Her sivil toplum kuruluşu toplumumuz ve bizler için çok büyük önem taşımaktadır.
1. Çorbada Tuzun Olsun Derneği
Çorbada Tuzun Olsun Hareketi olarak başladığı günden bugüne 3 yıla yakın süredir kesintisiz olarak sokakta yaşamak zorunda kalan insanlara bir nebze de olsa yardımcı olabilmek amacıyla çorba dağıtımı yapıyor. Sokakta yaşamak zorunda kalan diyorlar çünkü “Evsiz kalmak kimsenin tercihi değildir!”. Bu amaçla çıktıkları yolda dernekleşerek artık bu insanlara daha çok faydaları olacağını düşünüyorlar. Beyoğlu’nun sokaklarında üzerlerinde fosforlu yelekleri ile çorba dağıtım arabasını iten gönüllülere rastladıysanız bilin ki ardında büyük bir emek, sabır ve gönüllük olan harika bir hareketin gönüllülerine rastladınız.
Çorbada Tuzun Olsun gönüllüsü olarak her akşam, iş ya da ders çıkışında çorba dağıtımda sorumluluk üstlenerek keyifli bir ekiple tanışabilir ve çorbanın sosyalleştirme özelliği ile tanışabilirsiniz.
2. Adım Adım
Adım Adım, Mart 2008’te, kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Oluşumu, başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır.
39. Vodafone İstanbul Maratonu’nda 43 STK’nın bünyesinde yer aldığı Adım Adım oluşumu on binlere ulaşmak için beraber adım atacak ve iyilik peşinde koşacak gönüllülerini bekliyor.
3. KODA
Köy Okulları Değişim Ağı, köylerde çalışan, motivasyonu yüksek öğretmenler ile onlara destek olmak isteyen gönüllülerin köy okullarında sürdürülebilir değişim yaratmak amacıyla bir araya geldikleri bir girişimdir.
KODA, Türkiye’nin pek çok bölgesini gezmek isteyen ve köy okullarını desteklemek isteyen gönüllülerini bekliyor ve gönüllülerine hem eğitimler hem de deneyimler ile keyifli bir süreç vaad ediyor.
4. DEM Derneği
Dem, günlük hayata entegre edilebilir empati temelli sosyal girişimcilik ile toplumsal diyalogsuzluklara çözüm üreten bir dernek. Şu an Beşiktaş sağır ve işitme engelli bireylerin istihdamı için bir kahve dükkanları var.
Dem Derneği’nde gönüllü olarak empati temelli toplumsal diyalogsuzluğa çözüm üretmek için çalışabilirsiniz.
5. Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı
TÇYOV “Çocuk suçluluğuna dair çalışmalar yürütmek adına” kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu ve halen tek vakıftır. Suça itilmiş çocukların tutuksuz yargılanması, tutuklulukları ve hükümlülükleri sırasında ve sonrasında güven duygularının geliştirilmesi, çocukların sosyal yaşama katılabilmelerine yönelik destek sağlanması ve çocukların yeniden suça sürüklenmesinin önlenebilmesi yönünde çalışmalar yürütmekteler.
TÇYOV ile gönüllü olarak destek olabilir, toplumumuzda farkındalık kazandırılması için çalışmalara destek olabilirsiniz.
6. Hayat Sende Derneği
Koruma altındaki çocuk ve gençlerin hayatlarına yenilikçi çözümler üretmek için kurulan bir dernek. Hayalleri ise yuvaların kapatıldığı, devlet koruması altında yetişen çocuk ve gençlerin hayata sevgi dolu ailelerde eşit ve güçlü bir şekilde atıldığı dünya.
Hayat Sende gönüllüsü olarak toplumumuzda koruyucu aile olma farkındalığı yaratmak için destek olabilirsiniz.
7. TEMA Vakfı
TEMA Vakfı, erozyonla mücadele etme, toprağımızı koruma ve sürdürülebilir yaşam amacıyla çalışmaktadır. Türkiye’nin doğasını koruma hedefiyle, ülke çapında eğitim, ağaçlandırma, kırsal kalkınma ve savunuculuk çalışmaları yürütmektedir.
Her yaştan gönüllüyü bir araya getiren TEMA Vakfı’nda hemen gönüllü olabilir ve doğamızın korunmasına destek olabilirsiniz.
8. Başka Bir Okul Mümkün – BBOM
Bu derneğin amacı; Çocuk Hakları Sözleşme’sinde belirlenen hakları hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen okullar kurmak; bu eğitim anlayışının yaygınlaştırılması ve benzer başka okulların hayata geçmesi için model teşkil etmek. Alternatif ve demokratik okulların yaygınlaşması için çalışmalar yürütürken, Başka Öğretmen Mümkün diyerek öğretmenleri geliştirmek için de projeler yürütüyor ve Bodrum’da Öğretmen Köyü ile faaliyet göstermeye devam ediyor.
Siz de BBOM gönüllüsü olarak farklı bir eğitimin, okulların ve öğretmenin olabilmesi için çalışmalar yürütebilirsiniz.
9. Karakutu
Karakutu Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan iki alanı ilişkilendirmeyi amaçlıyor: Geçmişle yüzleşme ve gençlik. Bugün, dünyanın birçok yerinde bellek ve kimliğe dair tartışmalar önemli yer tutuyor. Öznel ve toplumsal kimliklerini oluşturma çağındaki gençlerin geçmişi nasıl tanımladıklarını, aile, yerel toplum, eğitim sistemi ve medya gibi kaynaklar yoluyla yapılan geçmişe dair aktarımları nasıl deneyimlediklerini anlamak önemli. Bu süreçlerdeki sessizleştirmelere ve çatışmalara rağmen gençlerin kendi geçmişlerini araştırmak için olası çabalarının geçmişle yüzleşme, toplumsal barış ve demokratikleşmeye önemli bir katkıda bulunacağına inanıyor.
Gönüllü olarak Karakutu’nun çalışmarına destek olabilir ve bu süreçlerde aktif rol alabilirsiniz.
10. Belki de Sensin
Belki de Sensin, insanları kök hücre donörü olmaya teşvik etmek amacıyla kurulmuş, farkındalık kazandırmak için projeler yürüten bir dernek. “Siz de kök hücre donörü olarak bir insanın hayatını kurtarabilirsiniz!” Sloganı ile hayat kurtarmak için hemen yapabileceğimiz bir çağrıyı bizlere iletiyorlar.
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde farkındalık yaratmak ve donör bulmak için çalışan gönüllüleri var. Siz de o gönüllülerden birisi olarak hayat kurtarmak için yardımcı olabilirsiniz.
11. Gülmek İyileştirir Derneği
Gülmek İyileştirir Derneği, hayatın getirdiği zorluklara ‘gülebilmenin’ büyük bir iyileştirici güç olduğuna inanan ve toplumda gülmeye ihtiyacı olan gruplara destek olmak için çalışmak üzere Temmuz 2016’da kurulmuş bir dernektir. Ciddi hastalıklar, travmalar, terör, savaş gibi nedenlerle psikolojik destek ihtiyacı içinde olan bireylere destek olmak için çalışmalar yürütüyorlar.
Siz de Gülmek İyileştirir diyorsanız, haydi gönüllüleri olun!
12. AÇEV
AÇEV çocuklar için iyi bir geleceği hazırlamaya erken çocukluk çağında başlıyor ve güvenilir yarınlar için çalışıyor. Erken yaş dönemi çocuğun en hızlı geliştiği ve öğrendiği bir dönem. Bu nedenle AÇEV her çocuğu erken yaşlardan başlayarak potansiyelinin en üst seviyesine erişmesi için eğitim yoluyla desteklemeyi hedefliyor.
Aile ve çocuğun gelişimin en sağlıklı yönde olması için yürüttüğü projelere destek vermek için hemen AÇEV gönüllüsü olabilirsiniz.
13. Bir Dilek Tut Derneği, Make A Wish
Bir Dilek Tut Derneği, Make-A-Wish® Türkiye; hayati tehlike taşıyan bir hastalıkla mücadele eden 3 – 18 yaş arası çocukların kalplerinde yaşattıkları dilekleri gerçekleştirmektedir. Dileğinin gerçeğe dönüştüğünü görmek bir çocuk için unutulmaz bir deneyimdir; özellikle de hasta olan bir çocuk için. Bir Dilek Tut Derneği, Make-A-Wish® Türkiye’nin amacı insanların umut, dayanma gücü ve sevinç duygularını güçlendirmektir.
Aktif gönüllüsü olarak, alacağınız eğitim sonrasında artık siz de dilek alımlarına ve dilek gerçekleştirmelerine katılabilirsiniz.
14. Düşler Akademisi
Düşler Akademisi, engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin sosyal hayata katılımını ve meslek edinmelerini desteklemek için Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) ile birlikte gerçekleştirilen bir proje. Engelli ve sosyal yönden dezavantajlı gençlere konusunda uzman eğitmenler tarafından ücretsiz olarak kültür ve sanat eğitimlerinin verildiği uluslararası bir sosyal sorumluluk projesi olan Düşler Akademisi, ritim, dans, drama, film, fotoğraf, enstrüman, resim, tasarım atölyelerinden oluşuyor.
Kaş Düşler Akademisi’nde Kızlar Atakta projesini ve diğer projelerini inceleyerek hemen gönüllüsü olabilirsiniz.
15. Nesin Vakfı
Nesin Vakfı 1973 yılında Aziz Nesin tarafından kurulmuştur. Amacı, eğitim olanaklarından yoksun çocukların, tükettiğinden çok üreten, toplumsal sorumluluğu olan, özgüvenli ve özverili, kendini sürekli geliştiren, kendine ve dünyaya eleştirel gözle bakan, topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Ayrıca Şirince’de yer alan Matematik ve Felsefe Köyü’nde yıl boyunca gerçekleştirilen bir çok eğitimle katılımcılarına ufuk açıcı etkinlik sunuyor.
Gönüllüsü olarak gelişmeye ve geliştirmeye katkı sağlayabilirsiniz.
16. Sen De Gel
2011 Eylül ayında Gambia’dan 2 kişi Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı ziyaret etti. Gambia’da kadın gelişimi ve çocuk bakımıyla ilgili bir sivil kuruluştan geldiklerini ve iş birliği yapmak istediklerini anlattılar. Tesadüfen orada bulunan İbrahim Betil bir işbirliği projesi başlatmadan önce kendisi şahsen Gambia’ya gidip yereli tanımak ve olası iş birliği için beklentileri anlamak istedi. İki ay sonra Gambia’ya gitti ve orada yaşayan insanların durumlarını gördükten ve bir hafta köylerde yaşadıktan sonra geri geldiğinde arkadaşlarıyla görüştü, iki alternatiften birine karar vermeleri gerekiyordu; 1)Bizim yapacağımız bir şey yok, başlarının çaresine baksınlar. 2)Bir milyar insanın açlık ve susuzlukla mücadele ettiği dünyamızda, duyarsız kalmayıp küçük de olsa bir şeyler yaparak insanlığa yönelik katkı sağlayacak projeler geliştirmek. İkinci alternatife karar verilmesiyle birlikte En Az Gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınma projelerine destek amacıyla bir dernek kurmaya karar verildi. SEN DE GEL derneği 2012 yılında kuruldu.
Sen De Gel’in gönüllüsü olarak İbrahim Betil gibi 2.seçeneği seçebilirsiniz. Seçim sizin.
17. Sulukule Gönüllüleri Derneği
Sulukule Gönüllüleri, risk altındaki, dezavantajlı, ayrımcılığa maruz kalmış gruplarla çalışmayı, hak temelli faaliyetler organize etmeyi hedeflemektedir. Dernek okulu terki önlemek, kadınlara ve çocuklara hakları konusunda farkındalık kazandırmak için projeler yürüyor.
Okulu terki önlemek, kadınlara ve çocuklara hakları konusunda farkındalık kazanmak için hemen gönüllüsü olabilirsiniz.
18. Empati Derneği
Empati Derneği, bireylerin ve kurumların; sokak hayvanlarıyla, sahipli hayvanlarla, doğayla, doğal yaşamla, toplumun farklı kesimlerinden insanlarla empati kurabilme yeteneğinin geliştirilmesi, bu bahsi geçen hedef kitlelerin temel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak empati kurabilme üzerine eğitim programlarının, projelerin, etkinliklerin tasarlanması, uygulanması, tüm canlıların yaşam hakkına saygı temelli yaklaşımların yaygınlaştırılması amacı ile kurulmuştur.
Siz de Empati Derneği gönüllüsü olarak toplumdaki empati yeteneğinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
19. HAÇİKO Derneği
HAÇİKO. yani Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği; toplumda hayvan sevgisi bilincini geliştirmek, hayvan hakları ihlallerinin önlenmesini sağlamak ve bu doğrultuda kamuoyunu bilinçlendirmek, sahipsiz sokak hayvanları başta olmak üzere tüm hayvanların öncelikle yaşam hakları ile refahlarını sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunmak, doğal hayatından uzaklaşmış yahut uzaklaştırılmış hayvanları korumak ve bu hayvanları doğal yaşam ortamlarına geri kazandırmak, yardıma muhtaç hayvanların bakım ile tedavilerini sağlamak ve kamuoyunun ilgisini bu hayvanlara çekmek ve aynı dünyayı paylaşan hayvanlar ile insanlar arasındaki bütünlük bilincini topluma kazandırmak amacı ile kurulan bir dernek.
Haçiko gönüllüsü olarak siz de hayvanları çaresizlik ve ilgisizlikten koruyabilirsiniz. Haydi gönüllü olun!
20. KAGİDER-Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
KAGİDER, kadınların sosyal, politik ve ekonomik açılardan güçlenmesini sağlamak üzere 2002 yılında kurulmuş bir dernek. Kadın çalışan sayısını arttırmak ve kadın girişimcileri desteleyip teşvik etmek için projeler ve etkinlikler yürütüyor. Verilen eğitimler, rehberlik ve mentörlük destekleri kadınların güçlenmesine katkı sağlarken cinsiyet eşitliğini sağlamaya da olanak tanıyor.
KAGİDER’in bir üyesi olarak büyük bir ekibin parçası olup kadın girişimlerini destekleyebilirsiniz.
21. KAOSGL
KAOSGL Türkiyeli eşcinsellerin özgürlükçü değerlerini benimsemesi, kendilerini geliştirip toplumsal barış ve huzura katkıda bulunmaları için kuruldu. İnsan haklarının dil, inanç, cinsiyet, cinsel yönelim gibi çeşitli ayrımlar yapılmaksızın herkes için olduğunu; eşcinsel bireylerin özgürlüğü, barışı temel değer edinmelerini ve cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edebilmek için çeşitli faaliyetleri destekler. Aynı zamanda LGBT’lerin kendi hayatlarını yazdıkları, sorunlarına değindikleri ‘KAOS GL’ dergisini yayımlanmakta.
LGBT haklarının korunması, geliştirilmesi için KAOSGL’nin bir gönüllüsü olabilirsiniz.
22. Her Yerde Sanat Derneği
Her Yerde Sanat Derneği sağlıklı bir toplumun yaratıcı ve farkındalık sahibi bireylerle sağlanacağına inanan bir dernek. Sanatın her yerde ve herkese ulaşabilir olması için Mardin ve çevresinde çeşitli projeler ve festivaller yürütüyorlar.
Yaratıcı bir toplumun temellerini atmak, sanatı yaygınlaştırmak istiyorsan siz de gönüllü olabilirsiniz.
23. Koruncuk
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (TKMCV), her çocuğun şefkat, sevgi ve anlayış görme, yeterli beslenme ve sağlıklı bir ortamda yaşama, oyun ve eğlence olanaklarından yararlanma, çağdaş bir eğitim alma ve yeteneklerini geliştirme, kısaca insan haysiyetine yakışır bir şekilde yaşama hakkı olduğuna inanan kişiler tarafından kurulmuştur. Bunun için 38 yıldır çalışan vakıf her yıl gerçekleştirdiği bir çok proje ile farkındalık arttırmakta ve toplumda önemli bir gelişime katkı sağlamaktadır.
Koruncuk gönüllüsü olarak çevrende farkındalık yaratabilir, maratonda koruncuk kahramanı olarak koşarak projelerine destek olabilirsiniz.
24. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı-TEGV
TEGV ilköğretim çağındaki çocukların düşünen, sorgulayan, akıllı, barışçı, özgüvenli cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesini amaç edinen bir eğitim vakfıdır. “Bir çocuk değişir, Türkiye değişir.“ sloganıyla bizlere aydınlık bir geleceğin çocuklardan başladığını hatırlatıyor.
TEGV gönüllüsü olarak iyi bir eğitim ile çocukların hayatına dokunabilirsiniz.
Eğitmen Panda Kimdir?
Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil öğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.