Hepimiz birbirimizden çeşitli yönlerimizle ayrılıyoruz ve bu farklılıklar da hayatımıza dahil.
Muhammed Yalçın, zihinsel engelli bir arkadaşımız. Farklı, çünkü birçoğumuz onun çizdiği kadar güzel resimler çizemeyiz ve muhtemelen birçoğumuz onun sahip olduğu inanca sahip değiliz. O, ailesiyle yaşadığı gecekonduyu bir resim müzesi haline getirmiş. Muhammed’in ismini başarılarıyla duymayı umut ediyoruz ve sizi onun engel tanımayan rengarenk hikayesiyle baş başa bırakıyoruz.
Muhammed doğuştan zihinsel engelli bir arkadaşımız ama o doğduğunda, ailesi bunun farkında değilmiş
Ta ki Muhammed birgün hastalanana kadar. Birden bire rahatsızlanan Muhammed’i hastaneye götüren ailesi, yapılan tahliller sonucunda, onun bir genetik bozukluğa sahip olduğunu öğrenmişler. Yani onun zihinsel engeli, doğum sırasında doktorları tarafından ihmal edilmiş.
Zihinsel engeli sonradan fark edilen Muhammed için doktorlar, ‘yürümez’ demişler ama iki üç ay içinde annesi ne yapıp edip öğretmiş ona yürümeyi…
Ve okul çağına geldiğinde, 4-5 sene bir okula devam etmiş; sonra da maddi yetersizlikler yüzünden eğitimine ara vermek zorunda kalmış
Bir okula yazdırmışlar önce onu ama 4-5 yıl sonra okul başka bir yere taşınmış. Ailesi servis parası veremeyeceği için de Muhammed’i okuldan almak zorunda kalmış.
3-4 senelik bir aradan sonra ailesi, onu özel bir eğitim kursuna yazdırmış
Ve onun resim yeteneği, hemen hocalarının dikkatini çekmiş.
Muhammed’in yeteneğini fark eden hocaları, Ressam Harun Antakyalı’yı bulmuşlar ve o da gelip Muhammed’le gönüllü olarak ilgilenmiş
Harun Antakyalı’nın tavsiyesi üzerine, ailesi Muhammed’e atölye olarak kullanması için bir oda vermiş önce. Muhammed o kadar çok resim yapıyormuş ki, bir süre sonra kağıtlar, tuvaller yetmemeye başlamış.
Resim tutkusu yüzünden kağıtlar ona yetmemeye başlayınca; o da duvarlara yapmaya başlamış resimlerini
Ailesi de Muhammed’in hevesini kırmamak için ses çıkarmamış bu duruma.
Duvarlar bitince ise, sıra evin dış cephesine gelmiş
Sonra da ortaya bu resim müzesine benzeyen ev çıkmış…
Muhammed şimdi, bir iki seneye kadar yıkılacağı söylenen evleri yıkılır da emekleri ziyan olur diye çok korkuyor
Ve daha güzel resimler yapabilmek için biraz desteğe ihtiyacı var
Muhammed’in resimleri daha önce AFSAD(Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği)’da sergilenmiş. Satılık olan resimleri de bu evin içinde bulunuyor. Ve daha güzel resimler yapabilmek için boya ve tuale; bu yüzden de biraz desteğe ihtiyacı var. Muhammed’in iletişim bilgileri, yine AFSAD’da bir fotoğrafçı olan Ece Ertopçu‘da mevcut. Ve kendisi Muhammed’e ulaştırılmak istenen tüm yardımlarla birebir ilgileneceğini söylüyor. Onunla buradan iletişime geçerek, Muhammed’in dünyasına siz de bir renk katabilirsiniz.
Ve bir not: Buradaki videonun 11. dakikasından itibaren Muhammed’in ailesinin ağzından onun hikayesini dinleyebilirsiniz.