Antik çağlarda halkın zeytinyağı için “sıvı altın” dediğini biliyor muydunuz?
Akdeniz mutfağının baş tacı, gurmelerin vazgeçilmez lezzeti. Şeflerin çoğu bugün tüm yemeklerde bu lezzetin kullanılmasını öneriyor. Ancak zeytinyağı için sadece özel bir mutfak malzemesi olmaktan fazlası var. Zeytinyağı aynı zamanda cildiniz ve saçlarınız için de bir sağlık kaynağı. Bu özel sıvı hakkında daha fazla bilgi edinmek istemez misiniz?
1. Zeytinyağı şarap gibi bir çok tat çeşidi olan bir lezzettir
Seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca kural natürel ve sızmanolmasıdır. Bölge ve zeytin cinsi, asit oranı gibi ayrıntılar ise tamamen sizin damak tadınıza göre değişmektedir. Eğer yoğun meysemsi özellik arıyorsanız Milas bölgesinin memecik cinsi zeytinyağını, daha az yoğunlukta bir tat arıyorsanız Ayvalık bölgesi Gemlik cinsi zeytinyağını tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
2. Zeytinyağının rengi zamanla değişir
Zeytinyağının rengi sezon boyunca değişir, taze zeytinyağının rengi koyu yeşil renktedir. Bunun nedeni klorofildir. Zamanla klorofiller yok olmaya başlar ve yağın rengi sarıya döner.
3. Zeytinyağı asitlik derecesi, zeytinyağının kalitesini etkilemez
Asitlik derecesi, 100 g zeytinyağında bulunan doymamış yağ asitlerinin en önemlisi olan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Yani zeytinyağının asit oranı %0,6 ise, yağın 100 gramında 0,6 gram oleik asit bulunduğu anlaşılır. Zeytinyağı asit oranına göre 3’e ayrılır. Oleik asit değeri %0,8 altında ise natürel sızma, %22nin altında ise natürel birinci ve %3,5’in altında ise natürel ikinci olarak adlandırılmaktadır. Tartışmasız en lezzetli ve yararlı zeytinyağı natürel sızma olandır. Bunun dışında asit oranı zeytinyağının kalitesini etkilemez.
4. Günlük zeytinyağı tüketimi vücut sağlığınız için güçlü bir kalkan olacaktır
Organik sızma zeytinyağı kan basıncını düşüren oleik asit, E vitamini, karotenoidler ve oleuropein gibi birçok antioksidanları yüksek oranda içermektedir. Ayrıca organik sızma zeytinyağının göğüs, prostat, endometriyum ve sindirim sistemi gibi çeşitli kanserlere karşı koruyucu bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Günde 1 kaşık zeytinyağı tüketmek sağlığınız için çok yararlı olacaktır. Kendinize taze sebze ve meyvelerden hazırladığınız smoothie içine zeytinyağı ekleyerek fantastik içecekler hazırlayabilirsiniz.
5. Zeytinyağı ne kadar taze olursa tat da o kadar yoğun olur
Organik sızma zeytinyağı, üretimi sırasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için; taze, enfes ve temiz bir tadı vardır. Bir yıl bekleyen zeytinyağının yemek pişirmede kullanılması daha uygunken, taze zeytinyağı salata sosları ve diğer soğuk kullanımlar için daha uygundur.
6. Ölmez ağaç olarak da anılan zeytin ağacı 4000 yıl yaşayabilir
Zeytin ağacı Akdeniz havzasına özgü olup; arkeolojik bulgular, M.Ö. 4.000 yıllarından beri üretildiğini göstermektedir. Tarih boyunca zeytinyağı sadece yemek için değil tıp, lamba yağı, sabun ve cilt bakımı için de kullanıldı.
7. Organik sızma zeytinyağının cilde faydaları saymakla bitmez
Zeytinyağında bulunan polifenolik bileşikler vücuttaki oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Bu güçlü antioksidanlar vücuttaki yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri bulur ve etkisiz hale getirir. Cildin derinliklerine nüfuz edebilen zeytinyağı cilt hücrelerinin katmanlarına en ihtiyaç duydukları A ve E vitaminlerini gibi önemli besinleri sağlar. Düzenli kullanımda kendinizi daha hafif hissetmenizi ve cildinizin daha sağlıklı gözükmesine yardımcı olur.
8.Organik sızma zeytinyağı saçlarınızın sağlığı ve güzelliği için gerçek bir güç kaynağıdır
Nemlendirir, güçlendirir, besler. Dilerseniz sadece zeytinyağı olarak veya bal ve yumurta sarısı gibi doğal mucizeler ile karıştırarak ve saçınıza masaj yaparak uygulayın. 30 dk bekledikten sonra zeytinyağı sabunu ile yıkayın. Düzenli kullanımda saç deriniz ve saçlarınız silikon ve kimyasallardan arınacak, ışıltıyla parlayacaktır.
9. Ülke olarak zeytinyağı üretiminde ilk sıralarda gelmemize rağmen tüketimde son sıralardayız
Türkiye ortalama 150 bin ton zeytinyağı üretim kapasitesi ile dünya sıralamasında İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada yer almaktadır. Buna rağmen Yunanistan’da kişi başına 21 kg zeytinyağı tüketilirken, İtalya’da 11.5 kg, İspanya’da 13 kg, Türkiye’de ise yıllık kişi başına zeytinyağı tüketimi sadece 2.1 kg seviyesindedir.
10. Akdeniz beslenme tarzı sağlığımız için önerilen en sağlıklı beslenme şeklidir
>
Zeytinyağının temelini oluşturduğu Akdeniz beslenme tarzı pek çok sebze, meyve, tahıl, balık, et ve süt ürünlerini barındırır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Akdeniz beslenme tarzını benimsemiş kişiler daha uzun ve sağlıklı yaşayabiliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların riski daha aza iniyor.