Üniversite sınavlarına girildi, sonuçlar açıklandı hatta tercihlerin yapılması için son bir gün bile kaldı. Üniversiteyi okuyacağı şehirleri belli olan öğrenciler, o şehirlerde yurt bakmaya başladı bile. Biz de bu öğrencilere ve ailelere yol göstermesi için bir yurtta bulunması ya da bulunmaması gereken özellikleri listeledik. Bizim listemize göz atmadan sakın yurt seçmeyin, zor durumda kalmayasınız.
1. Ucuz olanı seçeceğim derken odanız çöpe dönmesin
Tabii ki kendi dağınıklığınızı kendiniz toplamalısınız ancak bunun dışında odalarınızın temizlenmesi, çöplerin toplanması gibi hizmetlerin olması oldukça önemli. Paradan kısıp bu hizmetlerden mahrum kalmanız size zorluk yaratacaktır.
2. Okulunuza 2 otobüs 2 metrobüs 2 metro uzaklığında olmasın
Yurdunuzun okulunuza bir toplu taşıma mesafesinde hatta yürüme mesafesinde olması çok önemli. Yoksa hiç yurda çıkmayıp evinizden de gidip gelebilirdiniz…
3. Çalışma ortamınız rahat olsun, aydınlık hale getireceğim derken odanız stüdyoya dönüşmesin
Çalışma masanızın olması, ki bazı yurtlara bu bile yok, ve aydınlık olması, sizi sınav dönemlerinizde olmak üzere tüm üniversite hayatınızda rahatlatacak. Aman bu ayrıntıyı göz ardı etmeyin.
4. İnternetiniz hızlı olsun ki çalışmak için kafelerin müdavimi olmayın
En verim aldığınız ortam, kendinizle baş başa kaldığınız, çevredeki hareketlerin sizi yormadığı ortamdır. Yurt interneti çalışmıyor diye müdavimi olacağınız kafelerde bunu bulmanız çok zor.
5. Güvenliği adı üstünde olmasın, gerçekten sizi güvende hissettirsin ki rahat uyuyabilesiniz
Bazen yurt yöneticileri sadece daha az para harcamak için öylesine, vasıfsız sadece güvenlik kostümü giymiş insanları güvenlik diye kapıya koyabiliyor. Kayıt yaptırmadan önce mutlaka bunu sorun, güvenlik kameralarını inceleyin. Orası sizin yeni eviniz olacak unutmayın.
6. Yurt yöneticileri, sizi hayattan bezdirecek cinsten olmasın
Yurtla alakalı yaşayacağınız her sorunu paylaşacağınız insanların anlayışlı olması sizin de hayattan bezmemeniz için oldukça önemli.
7. Yurt yöneticileri ailenizle aranıza bariyer olmasınlar, aile dostu olsunlar
Aileniz sizi bazen ziyaret etmek isteyebilir, siz onları ziyarete gitmek isteyebilirsiniz. Bu konuda size zorluk çıkarmayacak bir yurt seçmelisiniz.
8. Mutfağınız olmalı ki yemek yapma becerileriniz gelişsin, sağlıklı beslenin
Anne yemekleri tabii ki özlenecek ama en azından sürekli dışarda fast food yememek için, yurdunuzun mutfağı olması önemli.
9. Yurdun sahibine ihtiyacınız olduğu her an ulaşabilmeniz çok önemli
Ne zaman nasıl bir sorunla karşılaşabileceğinizi bilemezsiniz. ‘Güleryüzlü’ yurt sahibinizin her an ulaşılabilir olması gerekir.
10. Sıcak su bu devirde her yerde var deyip geçmeyin
Bazı yurtlarda haftada iki gün sıcak su veriliyormuş, bizden duymuş olmayın.
11. Yurdun sıcak ve güleryüzlü bir ortamı olsun
Belki ömürlük arkadaş edineceğiniz bir yer orası. Zamanınızın çoğunu geçireceğiniz bir yer. Dolayısıyla içerde kendinizi huzurlu, rahat ve mutlu hissetmeniz oldukça önemli. Buna da dikkat edin.
12.Kaloriferler süs gibi duruyor da olabilir
Hatta bu bazı yurtlar, üstünüze kalın bir şeyler giymenize sizi teşvik etmek için kaloriferleri çalıştırmayabiliyormuş…
13. Odalarınız daracık olmasın
Kendinize ait alan biraz da olsa olmalı. Bazen daralacaksınız, bazen kimseyi istemeyeceksiniz. Çok dar odaları olan yurtlardan uzak durmaya çalışın.
14. Son olarak, kayıt yaptırırken sözleşmeye mutlaka dikkat edin
Bu oldukça önemli bir durum. Yurtlar bazen sözleşmede hile yapabiliyor. Sözleşmeyi iyice okuyun ve hoşunuza gitmeyen bir şey olursa yurdu tekrar değerlendirin.