Sürücülerin sürekli bildikleri yolda ve tekrar tekrar yaptığı yolculuklar sırasında trans benzeri veya uyanıkken uyuma gibi yaşadıkları deneyime yol hipnozu denir. Bu durum sürücülerin neredeyse tamamen hipnoz olmuş gibi hissetmelerine sebep olur. Genellikle uzun yolculuklarda meydana gelen yol hipnozu, kazaların büyük bir çoğunluğuna sebebiyet vermesi ile biliniyor. Sizler için yol hipnozu nedir, neden olur ve nasıl engellenir detaylı bir şekilde anlattık. Öncelikle yol hipnozu nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “A’dan Z’ye Hipnoz Nedir? Hipnoz Sırasında Beyinde Ne Olur?”
Yol hipnozu nedir?
Yol hipnozu terimi, ilk kez 1921 yılında yayınlanan bir makalede kullanıldı. 1982 yılında yayınlanan bir makalede ise bilimsel olarak açıklandı. Yol hipnozu nedir sorusunun cevabına gelirsek; otoyol hipnozu olarak da adlandırılan bu durum, sürücünün yolculuk sırasında herhangi bir yere kilitlenmesi ve bir tür trans haline geçmesi olarak tanımlanıyor. Hipnoz veya trans hissi başladığı andan itibaren sürücünün zamanı algılama yeteneği kayboluyor ve yolculuğun bazı kısımlarına dair anıları bulanıklaşıyor. Genellikle düz yollardan oluşan otoyollarda yol hipnozu durumu yaşayan sürücüler, yarı uyku halinde olurlar ve bilinçaltında farklı şeylere odaklanırlar. Sürücü, yol hipnozuna girdiği zaman gözleri açık bir şekilde yola olan farkındalığını yitirir ve duyarsızlık başlar.
Yol hipnozu durumunu yaşayan sürücü, bazen aracını normalde olduğu gibi kullanmaya devam edebiliyor ve herhangi bir kaza yaşanmıyor. Ancak bazen de otoyol hipnozu pek çok kazaya sebep olabiliyor. Bilimsel araştırmalar, yol hipnozunun şehir içinde değil, otoyollarda yaşandığını ortaya koyuyor. Yol hipnozu nedir anladığımıza göre neden olduğunu öğrenelim.
Yol hipnozu neden olur?
Yol hipnozu durumuna sebep olan birkaç faktör vardır:
Düz rotalarda uzun süre araç sürmek
Yapılan araştırmalara göre, düz yollarda uzun süre araç kullanmak yol hipnozu durumunun yaşanma ihtimalini artırıyor. Kilometrelerce düz bir şekilde devam eden yollarda araç kullanan sürücü, yollarda herhangi bir kıvrım veya dikkatini çekecek bir şey olmadığı için belirli bir vakit geçtikten sonra çevresindeki detayları algılamaktan sıkılabiliyor ve yol hipnozu durumu yaşanabiliyor.
Uykusuz bir şekilde yola çıkmak
Sürücü ne kadar yorgun ve uykusuz olursa, yol hipnozu durumu yaşama olasılığı da o kadar artıyor. Çünkü kilometreler boyunca dümdüz bir yolda sürekli ufka doğru bakan sürücü, aynı şeyleri görmeye devam ettikten bir süre sonra bir trans haline girebiliyor. Bu durumun devamında sürücü, yarı uyku halinde aracı sürmeye devam ediyor ve bu da kazalara sebep olabiliyor.
Görsel dikkatsizlik durumunun yaşanması
Okülomotor sistemi, gözlerdeki bazı kas grubunu yönetmekle görevlidir. Gözlerdeki belirli kas grubunu yöneten bu sistem, yol hipnozu durumunun yaşanmasına sebep olabiliyor. Saatlerce sabit bir noktaya bakıp araç sürünce beyin retinal bildirimlere daha az reaksiyon veriyor. Bu durum ilk önce hafızanın bulanıklaşmasına, daha sonra da bazı anıların hatırlanamamasına neden oluyor.
Yol hipnozu nasıl önlenir?
Pek çok kişi “yol hipnozu nasıl engellenir?” sorusunun cevabını merak ediyor. Yol hipnozunu engellemek için aşağıdakileri uygulamak gerekir:
- Yola çıkmadan önce en az 6 ila 8 saat arası uyunması gerekir. Bununla birlikte sürücü yorgun olmamalıdır.
- Sürücü, yola çıkmadan önce ve yoldayken bol bol su içmelidir. Aksi takdirde yol hipnozu durumunun yaşanma ihtimali artabilir.
- Kesinlikle 2 saatte bir mola verilmesi gerekir.
- Uzun yolculuklar için gündüz saatleri tercih edilmelidir.
- Araç kullanan kişinin odak noktasını yitirmemesi için sakız çiğnemek gibi yöntemleri yapması gerekir. Elbette bu yöntemler sürücünün araç hakimiyetini engellememelidir.
- Eğer sürücünün dikkati kolay bir şekilde dağılıyorsa, hep aynı ritimde müzikler dinlenmemeli ve sohbet edilmemelidir.
- Araç içinin sıcaklığı, oda sıcaklığından fazla olmamalıdır. Yani 23 dereceyi geçmemelidir.
- Sürücü, yoldaki tabelaları ve araçtaki aynaları sürekli kontrol etmelidir. Bu tarz şeyleri sürekli kontrol etmek, zihnin uyanık kalmasını sağlayacaktır.