Birçok şeyi buzdolabında saklamak yiyeceklerin raf ömrünü uzatabilir ancak bu sağlığımız için iyi değil. Eğer yiyecekleri buzdolabında saklamayacaksak nerelerde muhafaza edeceğiz? Meyveler, sebzeler, tatlılar, ekmekler… Tümünün nerede saklanacağını öğrendikten sonra yiyeceklerinizi doğru yerlere yerleştireceksiniz. Bol şans! ?
1. Güneş ışığından korunarak dolapta saklanması gereken yiyecekler
Ekmek
Ekmeği en iyi şekilde saklamak için bir ekmek kabının içine azıcık tuz ilave ederek sıkıca kapatın. Eklediğiniz tuz sayesinde ekmeği küften korursunuz. Eğer ekmeği market poşetlerinde saklarsanız ekmek çabucak yumuşar ve birkaç gün sonra küflenmeye başlar. Plastik poşetler, içeride çok fazla nem yaratarak mantar oluşumuna sebep olur. Ekmeği buzdolabında tutmakta iyi bir fikir değil çünkü düşük sıcaklıklarda ekmek hızlı bir şekilde nem kaybeder ve kurur.
Ayrıca ekmeği uzun süre saklamanız gereken durumlarda buzluğa koyabilirsiniz. Böylelikle 4-6 ay taze kalır.
Çikolata
Çikolatayı saklamak diğer yiyeceklere göre daha basit. Yalnızca karanlık ve oda sıcaklığında bir yere ihtiyacınız var. Çikolatayı buzdolabına koyduğunuzda üzerinde sizin de fark edebileceğiniz beyaz tabakalar oluşur. Beyaz tabakalar çikolatanın tadını etkilemez ancak oldukça kötü görünmesine neden olur. Sıcak-soğuk farkından oluşan bu tabakaları önlemek için çikolatayı buzdolabında saklamamalısınız.
Bal
Belki size garip gelebilir ancak bal belli bir raf ömrüne sahip değil! Eğer bal aldıysanız isterseniz onu sonsuza kadar saklayabilirsiniz. Eğer doğru bir yerde saklıyorsanız saklamanızda hiçbir problem yok. Bal da çikolata gibi oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabına koyduğunuzda soğuktan dolayı balın üzerinde tortular görebilirsiniz.
Zeytinyağı
Zeytinyağını doğrudan güneşle temas ettirmemelisiniz. Bu sebeple yine oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz. Ancak buzdolabının içine koyarsanız düşük sıcaklıklar sebebiyle yağın yüzeyinde beyaz parçacıklar oluşabilir.
Soğan ve Sarımsak
Soğan ve sarımsağı uzun süre taze bir şekilde muhafaza etmek için dolapta güneş görmeyen bir yere koyabilirsiniz. Oda sıcaklığında saklayacağınız soğan ve sarımsakları küçük bir kutu içinde de tutabilirsiniz. Buzdolabında saklanan soğan ve sarımsaklar daha çabuk küflenir.
2. Mutfak rafında veya masasında saklanması gereken yiyecekler
Turunçgiller
Meyvelerin çoğunu mutfak rafında saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklanan meyve hem lezzetini kaybeder hem de vitaminlerini. Bu sebeple özellikle turunçgilleri raflarda muhafaza etmek daha sağlıklı.
Avokado
Avokadoyu saklamak biraz zor! Eğer aldığınız avokado olgunsa daha kötüye gitmemesi için buzdolabında saklayabilirsiniz ancak henüz olgunlaşmamışsa buzdolabında saklamak olgunlaşma sürecini uzatır. Bu yüzden avokadonuzu nerede saklayacağınıza kendiniz karar vermelisiniz.
Salatalık
Salatalıkları buzdolabında saklayabilirsiniz ama yalnızca 2-3 gün. Çünkü düşük sıcaklıklar salatalıkların daha hızlı çürümesine sebep olur. Salatalıklarınızı mümkün olduğunca taze tutmak için rafta saklamalısınız.
Patlıcan
Patlıcan buzdolabında saklamak için hiç uygun bir sebze değil. Düşük sıcaklıklara dayanamayan bu sebzeyi buzdolabında sakladığınızda çabucak yumuşar. Sebzenizi uzun süre taze tutmak için buzdolabı dışında saklamalısınız.
Domates
Domateslerinizi dolaba koymak hiç iyi bir fikir değil. Çünkü buzdolabına konan domatesler tadını kaybeder ve lezzetsiz olur. Buzdolabındaki soğuk hava domateslerin olgunlaşma sürecini yavaşlattığı için buzdolabında saklanan domatesler daha az sulu olur. Bu yüzden domatesleri ılık bir yerde bulunan sepette saklayabilirsiniz.
3. Buzdolabında saklanması gereken yiyecekler
Yumurta
Yumurtanın en iyi nerede saklanabileceğine dair tartışmalar var. Bazıları buzdolabında daha iyi saklandığını savunurken bazıları da oda sıcaklığında saklanması gerektiğini savunur. Ancak iki grup da bir ortak noktada buluşur: Yumurtalar saklanırken satın alındığı kabın içinden çıkarılmamalı. Böylelikle yumurtalarınızı daha uzun süre taze tutabilirsiniz.
Un
Çoğu kişi unu buzdolabında saklamaz ama unun saklanması hiç kolay değildir. Yüksek nem ve sıcaklıklar unda küf ve böcek oluşumuna sebep olur. Unu saklamak için en iyi seçenek, buzdolabında ağzı kapalı bir kavanoza koymak.
Kabuklu yemiş
Birçoğumuz kabuklu yemişlerin oda sıcaklığında tutulması gerektiğini düşünürüz ancak bu yanlış bir düşünce. Badem ve ceviz oda sıcaklığında saklansa da 1-2 hafta sonra bozulur. Kabuklu yemişleri güneş ışığından ve nemli yerlerden korumak gerekir. Buzdolabında sakladığınızda 9 aya kadar koruyabilirsiniz.
Kereviz
Bir benzeri olan maydanoz rafta saklanırken kereviz için aynı şey geçerli değil. Kerevizi daha uzun süre çürümeden tutmak istiyorsanız buzdolabına koymalısınız ama plastik bir poşette olmamalı. Çünkü plastik poşet, kerevizin çürümesine neden olur fakat alüminyum folyo kullanabilirsiniz.