Yang yogası son zamanlarda sıklıkla uygulansa da bu yoga stiline tamamen zıt fakat oldukça önemli bir başka yoga daha var. Yin yoga! Bu yoganın yararlarını, nasıl uygulandığını merak edenlere kısa bir kılavuz hazırladık. Keyifli okumalar!
Yin Yoga nedir?
Yang yogası kaslara odaklanırken yin yogı bağ, eklem ve kemikler gibi derin bağ dokularını hedefliyor. Daha yavaş ve meditasyona yakın olan bu yoga içinize dönmenizi sağlıyor. Diğer geleneksel yoga türlerinde olduğundan daha uzun süre pozlar aldığınız için, yin yoga, nadiren kullanılan dokuları germenize ve uzatmanıza yardımcı olurken aynı zamanda size bu pozisyonlarda nasıl nefes alacağınızı ve düşüncelerinizi yerleştirmeyi öğretiyor. Yin yogası, bedenlerimizde Qi (enerji) yollarının olduğuna inanan eski Çin felsefelerine ve Taocu ilkelere dayanıyor. Pozlarla gerilip derinleşerek tüm tıkanıklıkları açıyor ve bu enerjiyi özgürce akması için serbest bırakabiliyorsunuz.
Yin yoganın yararları neler?
Yin yoga yapmanın fiziksel ve mental sağlık açısından pek çok faydası var. Yin yogada genel hedef bağ dokunuzu rahatlayacağınız bir şekilde germek ve stres ve kaygıyı azaltmak. Bu amaca ulaşmak için de birbirinden farklı birçok yin yogası hareketi yer alıyor. Yoga bağ dokunuz üzerinde çalıştığı için ilk yararı bağ dokunusunu güçlendirmek diyebiliriz.
Bağ dokusunu güçlendirir
Kaslarınızın ve kemiklerinizin etrafını saran dokuları düşünebilirsiniz. Bağ dokular yetersiz kullanıldığında daha az elastik hale gelir ve bu da ağrılara ve sertliğe neden olabilir. Yin yoga pozunu uzun süre tutarak bağ dokusunu nazikçe gererseniz vücut bu dokuları daha uzun ve daha güçlü hale getirir.
Esnekliği arttırır
Elastik ve hareketli eklemler, düzenli bir yin yoganın en önemli faydalarından biri. Bu şekilde esneklik kazanırsınız. Bu esneklik için en az 120 saniye sürekli bir germeye ihtiyaç duyulur. Bu germe istediğiniz esnekliği kazanmanızın ilk adımı. Yin yoga uzun tutuşları sayesinde dar noktalarda gerilimi serbest bırakmanın en etkili yollarından biri olarak biliniyor.
Kan dolaşımını arttırır
Her pozda nefes alarak ve daha derin dokularınızı ve bağlarınızı hedefleyerek vücudunuza ve kaslarınıza daha fazla oksijen gitmesini sağlarsınız. Bu durum kan akışınızı ve dolaşımınızı artırmaya yardımcı olur.
Stresi azaltır
Yin yogadan sonra birçok kişi sakinlik hisseder. Araştırmalar, yin yogasının stres ve kaygıyı ve depresyon riskini azaltmada önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca yin yogası vücudunuzu sakinleştiren ve kalp atış hızınızı yavaşlatan parasempatik sinir sisteminizi harekete geçiriyor.
Yin yoga nasıl yapılır?
Yin yogası ısıtıcı çalışmayan bir odada uygulanır ve bu nedenle de her yerde ve her zaman yapabilirsiniz. Bu yoganın püf noktası her pozu uzun bir süre, tipik olarak iki ila beş dakika hatta yapabilirseniz daha uzun tutmak. Pozlarsa yin yogası duruşu olarak bilinir ve kaslarınızın tamamen gevşemesini gerektirdiğinden oturmuş veya yaslanmış pozları kapsar. Bunlar arasında kelebek pozu, oturmuş öne katlama veya kurbağa pozu yer alır. Her pozda yapmanız gereken tek şey dinginliği bulmak. Duruşu tam olarak serbest bırakmak için kıpırdamaktan veya hareket etmekten olabildiğince kaçının. Kendinizi ve bağlarınızı germeye yardımcı olan son noktaya kadar zorlamak gerekir. Bu nokta ağrı eşiğine kadar olmalı. Ağrı duyduğunuz noktayı hedef almaktan kaçının.
Yin yogada nefes nasıl alınmalı?
Nefes yin yogasının da önemli bir bileşeni çünkü size daha zor gelen ve rahatsız olduğunuz duruşlarda odaklanmanız için nefes alırsınız. Yin’de diyaframınızdan nefes almanız gerekir ve her nefes alışınızda, karnınızın ve kaburgalarınızın genişlediğini hissedin ve her nefes alışınızda göbeğinizi omurganıza doğru çekin. Doğru nefes alarak daha faza rahatlayabilir ve stresten uzaklaşabilirsiniz.
Kaynak 1