Genellikle Yeşil Peri olarak anılan Absent (orijinal adı Absinthe), 1900’lü yılların başında pek çok ülkede yasaklanmıştı. Çünkü bu yüksek alkollü içkinin insanları ahlaksızlığa ve cinayete teşvik ettiği söyleniyordu. Absent’in insanlara halüsinasyon gösterdiği iddia ediliyordu. Hal böyle olunca popüler kültürde büyük bir yer edindi. Şimdi sizler için Yeşil Peri nedir, Yeşil Peri alkol oranı kaç ve Yeşil Peri’nin içinde ne var anlatacağız. İşte başta Yeşil Peri nedir olmak üzere merak ettiğiniz soruların cevapları.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İçkiler ve Alkol Oranları: Alkol Oranı En Yüksek 13 İçki”
Yeşil Peri nedir?
Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen, alkol oranı yüksek (hacmen %45 ila %75) bir içkidir. Rakıya benzer şekilde bir miktar absente iki ila beş miktar su ilave edilip içilir. Ana bileşenleri alkol, pelin ve yeşil anasondur. Bunun yanı sıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli bitkiler karışıma eklenir. Yeşil Peri nedir öğrendiğimize göre bu içki hangi ülkenin bakalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Diyetini Bozmak İstemeyenlere: Kalorisi En Düşük 9 Alkollü İçecek”
Absent nerenin içkisi?
Absent’in ortaya çıkışı için çeşitli teoriler vardır. Bunlardan birine göre, bu içki ilk kez 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildi. Bazılarına göre ise ilk olarak İsviçre’de ortaya çıktı. Neuchatel’de Mère Henriod tarafından 1740’ta yapıldığı söylenir. Rivayete göre İsviçre’nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire’in dikkatini çekti ve tıbbi etkisi için kullanılmaya başlandı. Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire, İsviçre’ye böyle bir yolculuk yapmıştır. Bir rivayete göre Ordinaire’in reçetesi Couvet’li Henriod kız kardeşlere geçti ve onlar da üretip sağlığa yararlı bir iksir olarak satmaya başladılar. Bazılarına göre ise Henriodlar iksiri Ordinaire’in gelmesinden önce üretmeye başlamışlardı. Her durumda, Major Dubied adlı bir girişimci formülü 1797 yılında kız kardeşlerden satın aldı ve oğlu Marcellin ile damadı Henry-Louis Pernod ilk Absent damıtımevini Dubied Père et Fils adıyla Couve’de açtılar. 1805’te Fransa’da Pontarlier’de yeni şirketleri Maison Pernod Fils adı altında ikinci işletmelerini açtılar. Pernod Fils, Fransa’da Absent’in yasaklandığı 1914’e kadar en popüler marka olarak kaldı.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Cin Çılgınlığı: Avrupa Tarihinin En Büyük Alkol Bağımlılığı”
Yeşil Peri’nin içinde ne var? Nasıl üretilir?
Viski, konyak, şampanya gibi türlerin tersine absent için norm bir tarif ve yasal düzenleme yoktur. Bu nedenle, farklı içerik ve üretim yöntemine sahip absent çeşitleri mevcuttur. Başlıca iki üretim biçimi damıtma ve soğuk karışımdır.
Damıtma
Absent üretimi üç temel aşamada gerçekleşmektedir. Pelin, yeşil anason ve diğer bitkiler daha önceden damıtılmış alkolle karıştırıldıktan sonra üreticinin tercihine göre bir ya da daha fazla damıtılır. Bu ilk aşamada %72 oranında alkol içeren renksiz bir sıvı elde edilir. Bu haliyle, Blanche ya da la Bleue üretmek üzere şişelenebileceği gibi, ikinci aşamaya yani yapay ya da doğal yöntemle renklendirmeye de girebilir. Doğal renklendirme, çördükotu (zufaotu ya da Hyssopus olarak da bilinir), melissa, çeşitli pelin türleri gibi bitkilerin ilk aşamada elde edilen içkide ısıtılarak “demlenmesi” ile yapılır. Bu sayede bitkilerdeki klorofil, içkiye geleneksel yeşil rengini kazandırır ve aynı zamanda absentin geleneksel otsu kokusu ve tatları da oluşur. Bu durumdaki Absent verte olarak bilinir. Son aşamada ise istenilen miktarda su eklenmesiyle içkideki alkol oranı düşürülür.
Soğuk karışım
Günümüzde büyük miktarda Absent, çeşitli aroma ve esanslar katılmış yüksek dereceli alkolün yapay olarak renklendirilmesi olan soğuk karışım yöntemiyle üretilmektedir.
Halüsinasyona sebep olduğu söylenen madde: Thujone
Absent’in halüsinasyon gösterdiği iddialarına neden olan madde pelin otunda bulunan thujone’dir. Yüksek dozlarda thujone oldukça zehirleyicidir. Bu madde pek çok sebze ve bitkide doğal olarak bulunmaktadır, ancak hiçbiri zehirleyecek kadar thujone içermez. Absent’in damıtma üretiminin son sürecinde çok az miktarda thujone bırakılmaktadır. Bir insan, Absent içindeki thujone’dan zehirlenmeden çok önce alkol zehirlenmesinden ölecektir. Ayrıca, yüksek dozlarda alındığında bile thujone’un halüsinojenik etkiye sahip olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Yeşil Peri Türkiye’de yasak mı?
Son yıllarda inceltilerek daha içilebilir hale getirilen modern Absent’lerin pek çok ülkede satışı serbest, ancak Türkiye’de yasaktır.
Kaynak: 1