Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden biri kapsamında üretilen milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Teknoloji, havacılık ve milli savunma sektörleri adına tarihi öneme sahip uçuşun ardında KAAN hakkındaki detaylar da merak ediliyor. İşte yerli savaş uçağı KAAN hakkında bilmeniz gerekenler.
Milli muharip uçağı KAAN bugün (21 Şubat) ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen ve Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden biri olarak gösterilen KAAN’ın ilk uçuşu tarihi anlara sahne oldu.
Tarihe geçen uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri gerçekleştirildi
Ayrıca sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri ve motor çalıştırma testleri de yapıldı. Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez gökyüzü ile buluştu
Tarihe geçen bu ilk uçuş sırasında KAAN’ın pilot koltuğunda ise test pilotu Barbaros Demirbaş oturuyordu.
Türkiye, 2020’li yılların sonunda seri üretime geçilmesi planlanan KAAN sayesinde 5. Nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak
Sabah saatlerindeki uçuşun ardından çok sayıda vatandaş milli muharip uçak hakkındaki detayları ve uçağın hangi özelliklere sahip olduğunu merak ediyor.
Milli muharip uçak KAAN’ın özellikleri neler?
KAAN, her şeyden önce yüksek kabiliyet yetisine sahip olan bir savaş uçağı. Bu bağlamda KAAN’ın her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacağı ifade ediliyor. Ayrıca yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş yapabilme özelliğine sahip.
İnsansız hava araçları, havadan ihbar ve kontrol platformları gibi unsurlarla ortak çalışabiliyor
KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayabilen bir yüksek teknoloji ürünü
Radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilen KAAN düşük görünürlükü bir savaş uçağı
Ayrıca uçakta gelişmiş atış sistemleri ve çift fonksiyonlu radar gibi özellikler bulunuyor.
Dördü gövde içerisinde, dördü gövdenin yanlarında olmak üzere toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabiliyor
Bununla birlikte milli muharip uçakta ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve elektro optik 360 derece gözetleme sistemi yer alıyor.
Pek çok farklı alandaki üstün özellikleri ile dikkat çeken savaş uçağı, 21 metre uzunluğunda
Uçağın yüksekliği 6, kanat açıklığı 14 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Son olarak çift motorlu bu savaş uçağının azami hızı ise 1,8 Mach.