24 Haziran seçimlerinin ardından bugün yani 9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mecliste yemin etti. Yeminin ardından akla gelen ilk soru kabinedeki isimlerin kimler olacağıydı.
Bakanlar kurulu ile ilgili sosyal medyada birçok tahmin dolaşırken akşam saatlerinde isimler açıklandı. 16 bakanlık ve cumhurbaşkanı yardımcısının isimleri belli oldu. İşte yeni bakanlar…
1. Adalet Bakanı – Abdülhamit Gül
Gaziantep’te doğan Abdülhamit Gül, İlk öğrenimini Cumhuriyet İlkokulu’nda, lise eğitimini ise Nizip ve Oğuzeli İmam Hatip Liselerinde aldı. Lise yıllarından itibaren sivil toplum kuruluşlarında yer aldı. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Siyasi ve güncel konularda birçok dergi ve gazetede yazıları yayımlandı. Millî Gençlik Vakfı Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Refah ve Fazilet Partilerinde Ankara İl Gençlik Kolları’nda Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. 2001-2003 yılları arasında Saadet Partisi’nin genel başkan yardımcılığını yaptı. 2003-2010 yıllarında Saadet Partisi genel idare kurulu üyesi oldu. Kasım 2010 – 22 Eylül 2012 yılları arasında Has Parti Kurucular Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. HAS Parti ile AK Partinin birleşmesi üzerine, 30 Eylül 2012 tarihinde yapılan AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK üyesi seçildi. 7 Aralık 2012 tarihinde ise Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 14 Nisan 2014 tarihinde AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Gaziantep milletvekili oldu. AK Parti’nin 13 Eylül’de yaptığı MKYK toplantısından sonra Genel Sekreteri oldu. 19 Temmuz 2017 tarihinde yapılan kabine değişikliği ile Adalet Bakanı oldu.
2. Dışişleri Bakanı – Mehmet Çavuşoğlu
5 Şubat 1968’de Alanya’da doğdu.1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. 1991 yılında New York Long Island Üniversitesinde Ekonomi alanında yüksek lisansını tamamladı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde özel öğrenci olarak doktora programına başladı ve Jean Monnet bursuyla 1993-1995 yılları arasında London School of Economics’te (LSE) doktora çalışmasına devam etti.
22, 23 ve 24. Dönemde Antalya Milletvekili seçildi. AK PARTİ Kurucu Üyesi, AK PARTİ Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci görevlerinde bulundu. 2010-2012 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığına seçildi. 2003-2014 tarihleri arasında AKPM’de çeşitli üst düzey görev ve çalışmalarda bulundu. 7 Nisan 2014 tarihinde AKPM Onursal Başkan unvanına layık görüldü. 64 ve 65. Hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Çavuşoğlu; çok iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Almanca, Japonca ve Rusça bilmektedir.
3. İçişleri Bakanı – Süleyman Soylu
21 Kasım 1969’da İstanbul’da doğdu. Sigortacı; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. İstanbul İl Gençlik Kollarında siyasete başladı. Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı, İstanbul İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. Demokrat Parti Genel Başkanı oldu. Bu görevi yaklaşık 1,5 yıl devam ettirdikten sonra aktif siyasete bir süre ara verdi. 12 Eylül 2010 Referandumu sırasında “Demokrasi Buluşmaları” adı altında toplantılar düzenledi. 2012 yılında AK PARTİ’ye katıldı. AK PARTİ AR-GE Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini üstlendi. 64. Hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı. 31 Ağustos 2016 tarihinde Efkan Ala’nın istifa etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı görevine atandı.
4. Milli Savunma Bakanı – Hulusi Akar
1972 yılında Kara Harp Okulu’nu, 1973 yılında da Piyade Okulu’nu tamamladı. 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982 yılında Kara Harp Akademisi’ni tamamladıktan sonra 7. Piyade Alayı’nda karargâh bölük komutanlığı yaptı. Daha sonra 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği’nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.
1998 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Tümgeneral olarak Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Korgeneral olarak Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu.
2011 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüttü. 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak atandı. 15 Temmuz 2016 tarihinde 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası Akıncı Hava Üssü’nde darbe girişiminde bulunan askerler tarafından rehin tutuldu. 16 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen operasyonla kurtarıldı.
5. Milli Eğitim Bakanı – Ziya Selçuk
Ziya Selçuk, 1 Mayıs 1961 tarihinde Ankara’da doğdu. Eğitimci olan ve Prof. Dr. unvanı bulunan Ziya Selçuk, yaklaşık 20 yıl Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 2003-2006 yılları arasında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı. Özel Maya Okulları’nın kurucusu olan Ziya Selçuk, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısıdır. Ziya Selçuk, evli ve üç çocuk babasıdır.
Rehberlik, davranış gözlemi, iletişim, gelişim, öğrenme ve mizaç konularında çok sayıda araştırması bulunan Selçuk’un kitapları arasında ‘insan İlişkilerinde kendini açma’, ‘Gelişim ve öğrenme’, ‘Okul deneyimi ve uygulama’, ‘Dikkat eksikliği ve hiperaktif çocuklar’ ve ‘Sınıf içi rehberlik uygulamaları’ bulunuyor.
6. Sağlık Bakanı – Fahrettin Koca
Dr. Fahrettin Koca, 2 Ocak 1965’te Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu kentte, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamladı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Türkiye Eğitim ve Sağlık Araştırma Vakfı’nın’ (TESA) Kurucu Başkanı Dr. Fahrettin Koca, vakıf aracılığı ile 1997 yılında Medipol Hastanesi ve Medipol Üniversitesi’ni kurdu.
7. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Fatih Dönmez
1965 yılında Bilecik’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2005 yılında e-MBA sertifika programını tamamladı. İş hayatına NETAŞ’ta Ar-Ge mühendisi olarak başladı. İş hayatı boyunca enerji ve Telekomünikasyon firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yaptı.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2002 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında, İştirakler Genel Koordinatörü olarak; İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) kurucuları arasında yer alan Dönmez, aynı zamanda TESAB yönetim kurulu üyeliği de yaptı.
8. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Mehmet Cahit Turan
29 Nisan 1960 Trabzon doğumlu olan Mehmet Cahit Turhan, 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümünü bitirdi. Çalışma hayatına 1985 yılında İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü Kapıkule-Edirne Yolu (Edirne Kent Geçişi) Grup Şefliği emrinde Mühendis olarak başladı. 1986 yılında Karadeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Mehmet Cahit Turhan, aynı Bölge Müdürlüğünde 1988 tarihinde Büro Mühendisi, 1990 tarihinde Kontrol Mühendisi, 1994 tarihinde Çatalca Köprülü Kavşağı (TEM) Çatalca Arası Bağlantı Yolu Otoyolu Yapım Kontrol Şefi görevlerine atandı.
1 Nisan 1997 tarihinde Karayolları İstanbul 17. Bölge Müdürlüğünde Otoyolu Bakım İşletme Başmühendisi, 1998 tarihinde Otoyolu Yapım Başmühendisi, 1999 tarihinde de İstanbul 17. Bölge Müdür Yardımcısı görevlerine atanan Mehmet Cahit Turhan, 2002 yılında aynı Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdürü olarak görevlendirildi ve 2003 tarihinde bu göreve vekaleten atandı.
2003 yılında görevlendirildiği Karayolları Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. Daha sonra 2005 tarihinde asaleten Genel Müdür olan Mehmet Cahit Turhan, vekaleten yürüttüğü Karayolları Genel Müdürü 2006 yılında asaleten atandı.
9. Çevre ve Şehircilik Bakanı – Murat Kurum
1976 Ankara doğumlu olan Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Birçok özel kurumda çalıştıktan sonra TOKİ Uygulama Daire Başkanlığı Ankara’da 2005-2006 yılları arasında görev aldı. 2006 yılında ise TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı İstanbul- Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü yaptı. 2006 – 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009 – 21.02.2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda Uzmanlık görevlerini üstlendi. 2009 yılından itibaren T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlük görevini icra etmekteydi.
10. Tarım ve Orman Bakanı – Bekir Pakdemirli
2015 yılında kaybettiğimiz eski başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli 1973 yılında İzmir’de doğdu. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını yürüttü.
Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanlarında serbest girişimcilik yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. Uluslararası bir gıda şirketindeki üst düzey yöneticilik görevinin ardından, yine aynı şirkette danışmanlık yaptı. Turkcell, BİM ve Albaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyesidir.
11. Kültür ve Turizm Bakanı- Mehmet Ersoy
1968 İstanbul doğumlu olan Mehmet Ersoy, Alman Lisesi mezunu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitiren Mehmet Ersoy, ilk olarak ETS Tur’u kurdu. 1999 yılı sonunda otelciliğe geçen Mehmet Ersoy ile yolları ayrılan ikiz kardeşi Atlasglobal’in sahibi Murat Ersoy; Max Royal ve Voyage Turizm ile sektörde etkili oldular.
12. Gençlik ve Spor Bakanı – Mehmet Kasapoğlu
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Kasapoğlu, aynı üniversitede mahalli idareler ve yerinden yönetim programında yüksek lisans yaptı.
ABD’deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yönetim organizasyonu alanında araştırmacı, uzman ve proje koordinatörü olarak çalışan Kasapoğlu, Palm Beach Atlantic Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. Kasapoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden yerel istihdam konusundaki çalışmasıyla doktora derecesi aldı. 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı döneminde sporun tabana yayılması amacıyla çok sayıda tesisin kazandırılmasına katkıda bulunan Kasapoğlu, gençlik, eğitim ve spor faaliyetlerinin finansmanı ile sportif istihdamın artırılması konularına özellikle odaklanandı.
13. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı – Zehra Zümrüt Selçuk
1979 yılında Ordu’da doğdu. Selçuk, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi’nde tam burslu ekonomi lisansı öğrenimi gördü. ABD’de Michigan Üniversitesi’nde ekonomi doktorasına başlayan Selçuk, Teksas Üniversitesi’nde işletme doktorasına devam ederken, aynı üniversitede muhasebe ve enformasyon yönetimi yüksek lisansı da yaptı. Selçuk, Teksas Üniversitesi’nde 2003-2007 yılları arasında araştırma asistanı, 2007’den itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (SESRIC) kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı.
Selçuk, SESRIC İstatistik ve Enformasyon Direktörlüğü görevinde bulundu. SESRIC’teki görevinde toplumsal cinsiyet, demografi, iş gücü, çok boyutlu yoksulluk ölçümleri, eğitim ve inovasyon, bilgi performans sistemleri, bankacılık ve finans, kalkınma yardımları gibi alanlarda faaliyetler yürüten Selçuk, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik birçok projenin ve kapasite geliştirme programının koordinatörlüğünü de üstlendi. Selçuk’un, çok sayıda Türkçe ve İngilizce yayını, yerli-yabancı üniversitelerden derece, burs ve sertifikaları bulunuyor.
14. Hazine ve Maliye Bakanı – Berat Albayrak
21 Şubat 1978’de İstanbul’da doğdu. Yönetici, ekonomist ve yazar olan Albayrak İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünü bitirdi. New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta yüksek lisansını tamamladı. Finans ve Bankacılık alanındaki doktorasını “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” üzerine yaptı.
Özel sektörde üst düzey yöneticilik görevi üstlendi. Basın kuruluşlarında ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yaptı. Marmara Üniversitesinde Bankacılık ve Finansman alanında dersler verdi. AK PARTİ Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 64 ve 65. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev aldı.
15. Ticaret Bakanı – Ruhsar Pekcan
1958’de doğmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakultesi mezunu olup, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde Yüksek lisans yapmıştır. Altyapı sektöründe faaliyet gösteren firmada Genel Koordinatör; Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş ve son olarak Karon Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti. İstanbul şirketinde CEO olarak görev yapmıştır. DEİK Türkiye Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürütmüştür.
16. Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mustafa Varank
1976 yılında Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Yedikule İlkokulunda, orta öğrenimini ise İstanbul İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 1999 yılında mezun olan Varank, eğitimini sürdürmek üzere ABD’ye gitti. Varank, Tallahassee Community College’da Ağ Hizmetleri Teknolojisi alanında eğitim aldı ve aynı zamanda Florida State Üniversitesinde uzman ve araştırmacı olarak görev yaptı. Yüksek lisansını Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde tamamlayan Varank, eş zamanlı olarak bilgi teknolojileri ve inovasyon araştırmaları yapan Indiana University Pervasive Technology Institute’te araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonunda görev yaptı.
Yurt dışındaki eğitim ve çalışma hayatını 2005 yılında bitirip Türkiye’ye dönen Varank, Başbakanlık’ta çalışmaya başladı ve 2011’de Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildi. Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Varank, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle 2014’te Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine getirildi. 2016 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Büyükelçi unvanı verilen Varank, iyi derecede İngilizce biliyor.
17. Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Fuat Oktay
1964 yılında Yozgat Çekerek’te doğdu. 1985 yılında, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1990 yılında, ABD’de otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit’teki Wayne State Üniversitesi’nden işletme ve imalat mühendisliği alanlarında yüksek lisans, endüstri mühendisliği alanında ise doktora derecelerini aldı. ABD’de bulunduğu süre içerisinde otomotiv ve bilişim alanlarında uzmanlaştı.
2000’li yılların başında Türkiye’de yaşanan ekonomik krizde işletmeler bazında kriz yönetimi alanında uzmanlaşmasının yanı sıra Beykent Üniversitesi’nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yaptı. Hem kamu hem de özel olmak üzere, birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulunan Sayın Oktay, bu şirketlerin bazılarında Genel Müdür, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendi.
2008-2012 yılları arasında havacılık sektöründe yoğunlaştı. Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojileri, Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2012 – 2016 tarihi arasında Başbakanlık AFAD Başkanlığı görevini, 19 Haziran 2016 tarihinden itibaren Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttü.