Telefonun aşırı ısınması, bu sene dünyanın dört bir yanını etkisi altına alan acımasız sıcak hava dalgalarının neredeyse kaçınılmaz bir sonucu oldu. Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, ülkemizde de 35, 40 ve hatta 45 derecelere ulaşan sıcaklık değerleri görülüyor. Sıcaklıklar arttıkça, dışarıdayken telefonunuzun aşırı ısınma riski de artıyor.
Bunaltıcı havalarda telefonunuz dokunulamayacak kadar ısınıyor olabilir. Telefonunuza bakıyorsunuz ve bir uyarı görüyorsunuz: “Cihazınız aşırı ısındı ve soğuması gerekiyor.” Çoğunlukla, aşırı ısınma her zaman bir sorun değildir. Telefonunuzu doğrudan güneş ışığından uzaklaştırabilir ya da daha serin bir yere koyabilir ve soğuyana kadar bekleyebilirsiniz. Ancak bu her zaman geçerli değildir.
Çünkü aşırı sıcaklıklar telefonunuzu tutulamayacak kadar sıcak hale getirebilir, pilini bozabilir, performansını düşürebilir ve hatta kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle iPhone, Android telefonunuzun aşırı ısınmasını önlemek için önlemler almak isteyebilirsiniz. Bu yaz telefonunuzun aşırı ısınmasını önlemenin altı yolunu sizler için listeledik. İşte bilmeniz gerekenler?
Telefonun aşırı ısınması cihazınızı nasıl etkiler?
Telefonunuzun iç sıcaklığı normalin üzerine çıkarsa ve cihaz aşırı ısınırsa, birkaç sorunla karşılaşabilirsiniz. İşte karşılaşacağız başlıca sorunlar:
- Telefonunuzu kullanamazsınız.
- Telefonunuz yavaşlar.
- Şarj işlemi yavaşlar veya tamamen durur.
- Sinyaliniz zayıflar.
- Kameranızın flaşı geçici olarak devre dışı kalır.
- Kalıcı zararlı etkilere yol açılabilir.
- Telefonun aşırı ısınması bataryaya, SIM karta ve telefonunuzun içindeki diğer önemli parçalara kalıcı hasar verebilir.
İlginizi çekebilir:
iPad ve iPhone Kullanıcılarının Mutlaka Denemesi Gereken 7 Özellik
Telefonun aşırı ısınmasını nasıl önleyebilirsiniz?
En önemli şey, telefonunuzu mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak tutmaktır, özellikle de hava sıcakken. Bulutlu bir günde telefonunuz çimlerin üzerinde iyi olabilir, ancak sıcaklık arttıkça telefonunuz güneşe daha az dayanır. Örneğin plajda, telefonlar sadece birkaç dakika içinde aşırı ısınabilir ya da arabada güneşli bir yere koyarsanız da aynı şey olur.
Bunun yerine ister cebinizde ister bir sırt çantasının içinde veya bir havlu, battaniye içinde telefonunuzu güneş ışınlarından koruyabilirsiniz.
Telefonunuzu güneşten korumak oldukça kolaydır. Ancak tek başına yüksek sıcaklıklar da telefonun aşırı ısınması nedeniyle sizi mağdur edebilir. Örneğin, dışarısı 37 dereceyken arabanın içi sadece bir saat sonra 45 derecelere kadar ulaşabilir. Bu nedenle bardak tutucuda bırakılan bir telefon hızla ısınabilir ve hasar görebilir.
Özetlemek gerekirse doğrudan güneş ışığı altında olmasa bile telefonunuzu uzun süre sıcak bir ortamda tutmayın. Buna araba, balkon, mutfak, bahçe veya ateşin yakınındaki herhangi bir yer dahildir. Telefonun maksimum iç sıcaklığı 25 ile 30 arasında bir yerde olmalıdır. Apple, aşırı ısınmayı önlemek için aygıtı sıcaklığın 0 ile 35 derece arasında olduğu bir yerde tutmanızı öneriyor. Bunun dışında diğer bilinmesi gereken 6 ipucunu şu şekilde listeleyebiliriz?
#1 Telefonunuzu güneş ışığından uzak tutun
Güneş her şeyi ısıtır, telefonunuz da dahil. Telefonunuzu gölgede veya cebinizde tutmaya çalışın. Plajdaysanız, az kullanın ve gölgede havlu altında veya bir tişörtün altında tutabilirsiniz. Yeni telefonların çoğu aşırı ısındıklarında kendilerini korumak için kapanırlar ancak en iyisi cihazın o kadar sıcağa maruz kalmalarına izin vermemektir.
Fotoğraf veya video çekerken ya da dışarıda artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları kullanırken telefonunuzun doğrudan güneş ışığı altında ne kadar süre kaldığına dikkat edin ve mümkün olduğunda gölgeli bir yerde durmasını sağlayın. GPS uygulamasını veya eller serbest iletişimini kullanmak için telefonu düzenli olarak aracın ön paneline veya ön camına monte ediyorsanız bunu yapmayın. Klimanız çalışıyor olsa bile çok uzun süre doğrudan güneş altında bırakmaktan kaçının.
İlginizi çekebilir:
Android’den iOS’a Geçiş Rehberi: Verilerinizi Yeni Telefonunuza Nasıl Aktarırsınız?
#2 Telefonunuzu arabada bırakmayın
Arabalardaki gösterge panellerinden, direksiyon ve koltukların ne kadar çabuk ısınabileceğini mutlaka görmüşsünüzdür. Apple, telefonunuzu 0 ile 35 derece arasında saklamanızı öneriyor ki bu oldukça etkileyici bir aralık. Ancak marka ve renge bağlı olarak, aracın içindeki sıcaklık 10 dakika içinde 10 derece artabilir ve dışarıdaki sıcaklıktan daha yüksek olabilir. Bu bir teknoloji parçasının yanı sıra her şeyin ısınmasına neden olur. Telefonunuzu aracınızda bırakmanız gerekiyorsa, kapalı olduğundan veya torpido gözünde olduğundan emin olun. Ancak telefonunu yanınıza almanız en iyisi.
#3 Kılıfı çıkarın
Telefonun kılıfını çıkarmak anksiyetesi olan kişiler için çılgınca bir söylem olabilir. Fakat bu sert plastik, metal veya silikon kılıf, ısının pilden veya diğer dahili parçalardan uzaklaşmasını engeller. Telefonununuz kılıfını çıkarmak telefonunuzun daha çabuk soğumasına yardımcı olabilir. Bir kılıf kullanmanız gerekiyorsa, ısıyı daha hızlı dağıtmak için tasarlanmış bir kılıf arayın. Buna ek olarak fanlı kılıflar bile bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Android Telefonları Hızlandırmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
#4 Fazla güç gerektiren uygulamaları kapatın
Öğle güneşinde çok çalışmak istemiyorsunuz, peki bunu neden telefonunuza yaptırasınız ki? Telefonun ısınmasını önlemek için pilinizi etkileyen her şeyi azalmalı veya bunlardan kaçınmalısınız. Güneşli bir havada telefonunuzu kullanmak zorundaysanız aşağıdaki önemleri alabilirsiniz:
- Telefonunuzun parlaklığınızı görebileceğiniz en düşük ayara getirin. Otomatik parlaklığı açtıysanız, kapatın.
- Gereksiz uygulamaları, özellikle de oyunlar veya Facebook, Twitter, Instagram, Threads veya TikTok gibi arka planda yenilenen uygulamalar gibi güç tüketen uygulamaları kapatın.
- Telefonunuzu mobil hotspot olarak kullanmayın.
- Uçak modunu açın. Bu yapılabilir değilse, en azından gölgeye geçene kadar Bluetooth’u devre dışı bırakın.
- Düşük pil modunu (iOS) veya güç tasarrufu modunu (Android) açın.
- Önerilen şarj cihazlarını kullanın. Daha ucuz, üçüncü taraf, markasız şarj cihazları telefonun hızla ısınmasına neden olabilir.
#5 Telefonunuz aşırı ısındıysa yavaşça soğumasını sağlayın. Buzdolabına veya dondurucuya koymayın
Telefonunuzun sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürmek, bileşenlere gelen şoktan veya içeride oluşan nemden dolayı telefonunuza zarar verebilir. Ayrıca suya dayanıklı bir telefonu dahi suya sokarak soğutmayın.
Bunun yerine, güneşten uzak tutarak, bir vantilatörün veya klima havalandırmasının önüne koyarak ya da sadece kapatıp dinlenmesi için yakındaki en serin yere koyarak yavaşça soğumasını bekleyin.
İlginizi çekebilir:
Keşke Görmeseydik! Tasarımlarıyla Hafızalara Kazınan Tüm Zamanların En Garip 9 Android Telefonu
#6 Soğutucu alın
Soğutmaya zorlamak da akıllıca bir seçenek değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi telefonunuzu suya sokarak ya da sıcaklığını düşürmek için buzdolabına veya dondurucuya koymak, her türlü soruna yol açabilecek su hasarına neden olabilir. Telefonunuzu soğutmanın en hızlı ve en etkili yolu için özel bir telefon soğutucusu almayı düşünün.
Bunlar genellikle grafik ağırlıklı oyunlar oynarken telefonunuzun ısınmasını önlemeye yöneliktir. Ancak tek işe yaradıkları şey bu değildir. Fan ve telefon kılıfı karışımı olan bu cihazlar, ısıyı uzaklaştırmak için ısı emici ve fan tabanlı teknolojinin bir kombinasyonunu kullanır. Soğutucu, bir klips veya mıknatısla (MagSafe) telefonunuzun arkasına takılır. Nispeten ucuz seçeneklerden Razer’ın MagSafe telefon soğutucusu gibi daha gelişmiş modellere kadar çeşitli soğutucuları kolaylıkla edilebilirsiniz.
Kaynak: 1