Eskiden gazeteler kes – katla – yapıştır tarzı karton maketler hediye ederlerdi. Çocukken bu hediyelere bayılır, sırf o maketleri almak için gazete bayilerine koşardık. Gündem değiştikçe gazetelerin stilleri de değişti ve artık o tip hediyeleri maalesef göremiyoruz. Eğer o eski günleri özlediyseniz bu listemiz sizi çocuklar gibi sevindirecek. Karşınızda, yazıcınızdan çıktısını alıp maketini yapabileceğiniz retro cihaz tasarımları var!
Rocky Bergen bizleri eski günlere geri götürüyor
Eski bilgisayarları ve konsolları yazıcıdan çıkarıp maket haline getirebileceğiniz şekilde illüstrasyon yapan Rocky Bergen, mütevazı sitesinde harika işlere imza atmış. Hem kendi yeteneklerini sergilemek hem de o eski bilgisayarları eski tip maket tarzıyla hayata geri döndürmemizi sağlamak için yayında olan web sitesi, Rocky Bergen’i takdir etmemizi fazlasıyla sağladı. Sitede bulunan tasarımları herhangi bir yazıcıdan çıktı alarak birleştirebilir, keyifli saatler geçirebilirsiniz. Bu işi yapmak için ihtiyacınız olanlar bir falçata, bir de yapıştırıcıdan fazlası olmayacak. Eğer etrafınızda kalın kâğıt ya da karton çıktısı alabileceğiniz bir yazıcı varsa onu kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
1. Amstrad CPC 464
Birçok kişi için bilgisayarla ilk tanışma cihazı olan Amstrad CPC 464, ev bilgisayarı kavramının ilk başarılı örneklerinden biridir. 1984 yılında piyasaya sürülen Amstrad CPC 464, özellikle Avrupa’da çok büyük başarıya imza atmıştı. Bu bilgisayar iki milyondan fazla kişi tarafından satın alınmıştı. AmsDos işletim sistemiyle çalışan bilgisayar 42 KB RAM’e, 8 bit işletim sistemine ve 3 floppy sürücüye sahipti.
Amstrad CPC 464’ün kâğıt maket tasarımını bu bağlantıdan çıkarabilirsiniz.
2. Apple II
Bilgisayar dünyasının bir başka efsanesi de Apple II. Şu an elinizde temiz bir Apple II olsa muhtemelen İstanbul’da daire alacak kadar büyük fiyatlara satabilirsiniz. Bu bilgisayar Haziran 1977’de piyasaya çıkmıştı ve döneme damgasını vurmuştu. 1.0 MHz hızında çalışan MOS 6502 işlemciden güç alan Apple II’de en az 4K en fazla 48K kapasiteli RAM bulunuyordu. Bilgisayarın maksimum 6 renk yansıtan ekranı 280 x 192 piksel çözünürlüğe sahipti. Steve Wozniak imzasını taşıyan Woz Integer BASIC in ROM işletim sistemiyle çalışan bilgisayarın 4K RAM’li hali 1298 dolara, 48K RAM’li konfigürasyonu 2638 dolara satılmıştı.
Apple II’nin kâğıt maket tasarımını bu bağlantıdan çıkarabilirsiniz.
3. Commodore 64
Birçok teknoloji tutkununun bilgisayar dünyasına adım atmasını sağlayan Commodore 64, Rocky Bergen tarafından unutulmamış. Üstelik bu maket setinde sadece bilgisayarın kendisi değil; Commodore MPS 801 Printer, yazıcının kâğıdı, VIC modem ve Commodore 1541 Hard Drive bileşenleri de bulunuyor. Türkiye’de 1984 yılında piyasaya sürülmüş olan Commodore 64 hem 5,25 inç disketle hem de bildiğimiz müzik kasetleriyle veri depolayabiliyordu. MOS technology tarafından üretilmiş olan 1 MHz’lik işlemciyle çalışan Commodore 64’te 64K RAM bulunuyordu.
Bu efsane bilgisayarın maket tasarımını yazıcınızdan çıkarmak için bu bağlantıyı ziyaret edin.
4. Nintendo GameCube
Türkiye’de kaç kişi bu konsolun keyfine varma şansına erişmiştir bilemiyoruz ama Nintendo GameCube inanılmaz oyunlara ev sahipliği yapmıştır. Son derece tatlı bir tasarıma sahip olan bu küp şekilli oyun konsolu, Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: Wind Waker, Metroid Prime, Luigi’s Mansion ve Resident Evil 4 gibi efsaneleri oynatmıştır. 16,7 milyon renk desteğine, saniyede 20 milyon poligon çizme gücüne, optik disk okuyucuya ve 128-bit özel yapım IBM Gekko PowerPC 485 MHz işlemciye sahip olan Nintendo GameCube zamanının en iyi oyun konsoluydu desek abartmış olmayız.
Nintendo GameCube’un birbirinden tatlı renk seçeneklerine sahip maket modellerini bu bağlantıdan çıkarabilirsiniz.
5. Conion C-100F
Bir zamanlar müzik setleri hayatın en büyük eğlencelerinden biriydi. Gerek prize bağlı şekilde evde, gerekse devasa pilleriyle dışarıda müzik dinlemenin keyfini müzik setleriyle çıkarmıştık. O dönemlere damga vuran müzik setlerinden biri, Türkiye’de pek karşımıza çıkmamış olsa da Conion C-100F’ti. Anladığımız kadarıyla Rocky Bergen’in âşık olduğu retro cihazlardan biri olan Conion C-100F, bu sitedeki en detaylı maket tasarımı olarak karşımızda.
Bu nefis müzik setinin maket tasarımının çıktısını almak istiyorsanız bu bağlantıyı ziyaret edin.
Kaynak: 1