Yazarlık, bir yazarın hayatının tamamını var eden süreçler halinde ortaya çıkar. Çünkü yazmak, her şeyin ötesinde kalan bütün bilinmezleri ifade etmekle mümkündür. Fakat yazarlık, diğer meslek dalları gibi bağımsız bir meslek sınıfına sokulmaz. Emekliliği ya da düzenli gelir kaynakları yoktur. İnsanın insanla ve yaşamla olan görünmez bağını cümlelere dönüştürmek, kitaplar halinde çoğaltmak ve insanlara sunmak, bazen bütün bir ömür demektir.
Hem bizim edebiyatımızdan hem de dünya edebiyatımızdan pek çok yazar, yazarlığın dışında çeşitli işlerde çalışarak geçimlerini sağlamışlardır. O yazarları ve mesleklerini sizler için listeledik.
1. Orhan Kemal
Eserlerinde işlediği insan hayatlarının güçlü ve bir o kadar da gerçek olan yapısı, hiç şüphesiz ki Orhan Kemal‘in halkın ta kendisi olmasından kaynaklanıyordu. Yazar, babasının siyasi sebeplerden dolayı Suriye’ye yerleşmesi sonrasında bir süre bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaparak geçimini sağlamaya çalışmış.
2. Oktay Rıfat
Oktay Rıfat, Paris’teki eğitimini savaş nedeniyle yarıda bırakıp Türkiye’ye dönünce serbest avutaklık yapmaya başlamış. Aynı zamanda Melih Cevdet ve Orhan Veli’yle birlikte 1941 yılında Garip isimli şiir kitabını çıkaran yazar, 1961’de Devlet Demir Yolları’nda avukat olarak çalışmaya başlamış ve 1973 yılında emekliye ayrılmış.
3. Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan‘ın gördüğü ve eserlerinde anlattığı dünya, yaşamı kucaklayan ve sonsuz kılan bir yapıya sahipti. Yazar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir yıl edebiyat öğretmeni olarak görev yapmış. Fakat siyasi faaliyetleri gerekçe gösterilerek on ay hapis yatmış. Çıktığında öğretmenlik görevi elinden alınmış olan Yusuf Atılgan, Manisa’ya yerleşerek 1946- 1976 yılları boyunca çiftçilik yaparak geçimini sağlamış.
İlginizi Çekebilir: Yusuf Atılgan Eserleri
4. Kemal Tahir
Annesinin ölümünden sonra Galatasaray Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bırakan Kemal Tahir, bir süre avukat katipliği yapmış. Ardından Zonguldak’ta kömür işletmelerinde ambar memurluğu görevini yürütmüş. Eserlerindeki insanları ve hikâyeleri yaşadığı dünyanın içinden ifadelendiren yazar, 1932’de Zonguldak’tan İstanbul’a dönünce gazeteci olarak çalışmaya başlamış.
5. Edip Cansever
İkinci Yeni’nin fiyakalı dizelerine şairlik eden Edip Cansever, Kapalıçarşı’da babasından kalan antikacı dükkanında uzun yıllar çalışmış ve bu dükkanda dokuz kitap yazmış.
6. Cevat Şakir Kabaağaçlı
Edebiyatımızda Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan yazar, sürgün için gönderildiği Bodrum’u o kadar sevmiş ki, sürgün cezası bittikten sonra 25 yıl boyunca burada yaşamış. Çocuklarının eğitimi için İzmir’e taşınınca turist rehberliği ve rehberlik eğitmenliği gibi işlerde çalışmış.
7. Refik Halit Karay
Uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan Refik Halit Karay, sürgün cezası bittikten sonra Robert Koleji’nde Türkçe öğretmeni olarak görev yapmış. Sonrasında ise Posta ve Telgraf Teşkilatı genel müdürü olarak çalışma hayatına devam etmiş.
8. Necip Fazıl Kısakürek
Devlet tarafından Paris’e Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’e eğitim için gönderilen Necip Fazıl Kısakürek, bursunun kesilmesinin ardından Türkiye’ye dönmüş ve çeşitli bankalarda çalışmaya başlamış. 1938 yılında Haber Gazetesi’de çalışmaya başlayan yazar, buradaki görevi için bankacılığı bırakmış.
9. Cemal Süreya
İkinci Yeni’nin bir diğer fiyakalı kalemi Cemal Süreya, 1954 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra sırasıyla maliye müfettiş muavinliği ve maliye müfettişi olarak görev yapmış.
10. Yaşar Kemal
Edebiyatımızın usta yazarlarından Yaşar Kemal, ırgat katipliği, ırgatbaşılık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu gibi işlerde çalışmış. Eserlerinde yarattığı dünyayı yaşadığı hayattan damıtarak edebiyata dönüştüren Yaşar Kemal, gaz kontrol memuru olarak da görev yapmış. Bunların dışında ise çeltik tarlalarında kontrolörlük ve arzuhalcilik gibi işlerde de uzun yıllar çalışmış.
11. Oğuz Atay
Pek çok eseri edebiyatımızda önemli bir yer tutan Oğuz Atay, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmış. Bu süreç boyunca birçok dergide öyküleri, makaleleri ve söyleşileri yayınlanmış.
12. Hasan Ali Toptaş
Eserlerindeki dünyayı yaşamın her yanında var eden Hasan Ali Toptaş, yazarlık serüveninden çok önce, babasının yanında minibüs muavini olarak uzun yıllar çalışmış.
BONUS 1 / George Orwell
Dünya edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan George Orwell, 19 yaşındayken Burma’da polis teşkilatında görev yapmış.
BONUS 2 / Jack London
Dünya edebiyatının bir diğer önemli kalemi Jack London, denizle olan ilişkisini hayatı boyunca sürdürmüş. San Francisco’daki istiridye çiftliklerinden istiridye çalarak pazarlarda satmaya başlamış ve lise öğrenimi başlayana kadar Pasifik’te avcılık yapmış.
Bonus 3: Okumak istemeyenler için video içeriğimiz:
Kaynak: 1