Yaz ayları, sıcak havaların ve güneşli günlerin tadını çıkarmak için harika bir zaman dilimidir. Ancak, bu güzel günlerin bir bedeli olarak cildimizde beklenmedik kızarıklıklar ve tahrişler yaşayabiliriz. Genellikle güneş yanıkları ve böcek ısırıkları gibi bilinen nedenlere bağlı olsa da, yaz aylarında ciltteki kızarıklıkların ardında daha az bilinen pek çok sebep yatabilir. Bu yazımızda, yaz aylarında karşılaşabileceğiniz kızarıklıkların beklenmedik nedenlerini ve bunlarla başa çıkma yollarını keşfedeceğiz. İşte yaz aylarında kızarıklığın 7 beklenmedik nedeni 👇
Bu içerikteki bazı görseller rahatsız edici olabilir.
1. Fitofotodermatit
Güneşe maruz kalmış cilde damlayan bir damla narenciye suyu fitofotodermatit adı verilen kötü bir yanığa yol açabilir. Bunun sebebi limonda, diğer narenciye meyvelerinde ve maydanoz, dereotu, incir, kereviz ve diğer birçok bitkide bulunan furocoumarin adı verilen bir bileşiğin ultraviyole A (UVA) ışıkta aktive olması. Fitofotodermatit, cildinizde kabarcıklar veya kırmızı, kaşıntılı lekeler oluşmasına neden olabilir. Semptomlar iki veya üç gün içinde en kötü seviyeye ulaşır. Sadece doğrudan meyve suyuyla temas eden cilt bölgeleri etkilendiğinden, döküntü damlalar, çizgiler veya diğer düzensiz desenler şeklinde görünebilir. Kabarcıklar iyileştikçe cildiniz koyulaşabilir (hiperpigmentasyon) ve bu etkinin geçmesi aylar sürebilir. Fitofotodermatiti önlemek için yukarıda bahsettiğimiz bitkilere dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Güneş kremi sürmüş olsanız bile, yine de yanabilirsiniz.
2. Şistozomiyaz
Şistozomiyaz göllerin, akarsuların veya okyanusun sıcak, sığ sularında yaşayan mikroskobik parazitlerin cilde girerek küçük kırmızı şişlikler veya büyük kırmızı kabarıklıklar şeklinde alerjik reaksiyona neden olmasıdır. Kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olmak için, Epsom tuzu veya öğütülmüş yulaf ezmesi ile banyo yapabilir veya etkilenen cilde karbonat macunu veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Kaşıntı devam ederse, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İlginizi çekebilir:
Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
3. Kıl kökü iltihabı
Sıcak küvet foliküliti genellikle sıcak su küvetleri, jakuziler veya havuzlar gibi sıcak ve nemli ortamlarda bakteriyel enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bir cilt enfeksiyonudur. Bu durum, Pseudomonas aeruginosa adlı bir bakterinin neden olduğu kıl foliküllerinin iltihaplanması olarak ortaya çıkar.
Sıcak küvet folikülitinin belirtileri arasında mayoyla kapatılan bölgelerde daha kötü olan, küçük şişlikler, kaşıntılı kırmızı döküntüler bulunur. Ayrıca kıl köklerinin etrafında kaşıntılı veya hassas sivilceler de fark edebilirsiniz. Döküntü genellikle kendi kendine iyileşse de, birkaç gün içinde geçmezse bir doktora görünüp antibiyotik almanız gerekebilir.
4. Isı döküntüsü
Dikenli ısı olarak da bilinen ısı döküntüsü, ter gözenekleriniz tıkandığında ve cildinizin altında ter biriktiğinde ortaya çıkar. Genelde bebeklerde görülse de her yaşta, özellikle de dışarısı sıcak ve nemli olduğunda ortaya çıkabilir.
Isı döküntüsü batar, kaşındırır ve genellikle kolayca patlayan küçük kırmızı şişlikler veya şeffaf kabarcıklar olarak görünür. Döküntü en çok koltuk altı, dirsek ve kasık gibi cildin birbirine sürtündüğü bölgelerde ortaya çıkar.
Isı döküntüsü genellikle kendiliğinden geçer. Bol, hafif pamuklu giysiler giymek, ağır kremler veya merhemler yerine losyonlar gibi hafif nemlendiriciler kullanmak ve dışarısı çok sıcak olduğunda gölgede veya klimalı bir binada kalmak ısı döküntüsünü önlemeye yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir:
Sebepleri, Belirtileri Ve Tedavisi: Tüm Yönleriyle Cilt Döküntüsü Nedir?
5. Polimorf ışık erüpsiyonu (Güneş alerjisi)
Güneşe karşı hassasiyeti olan ve ilkbahar sonu ve yaz başında giderek artan yoğunlukta UV ışınlarına maruz kalan kişilerde polimorf ışık döküntüsü (PLE) olarak bilinen çok kaşıntılı, kurdeşen benzeri şişlikler ortaya çıkabilir. Döküntü genellikle göğüste, boyunda, kollarda ve yüzde görülür.
Güneşe karşı bu aşırı duyarlılık sonucu çıkan döküntü genellikle 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Her mevsimde yalnızca bir kez görülür, hava ısındıkça cilt UV ışığına alışır.
Kaşıntıyı gidermek için doktorunuza başvurabilirsiniz ancak en iyi seçeneğiniz önlem almaktır. Güneş çok parlak olduğunda, sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında mümkün olduğunca gölgede kalın. Dışarıdayken açık renkli giysiler giyin ve açıkta kalan bölgelere SPF 30 veya daha yüksek güneş kremi uygulayın.
6. Uçuk
Uçuklar, dudaklarda veya çevresinde oluşan, küçük sıvı dolu kabarcıklarla şekillenen viral bir enfeksiyondur. Yaz aylarında Güneş, uçuk çıkmasına neden olabilir. Dudaklarınıza Güneş kremi sürmeyi unutmayın, özellikle de daha önce uçuk çıkardıysanız. Uçuk semptomları başladıktan sonraki ilk 24 ile 36 saat içinde antiviral bir ilaç almak, patlamayı önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olur.
İlginizi çekebilir:
Kuru Cilde Sahip Olanlar Buraya! Cildinizi Nemlendirmeye Yardımcı Olacak 10 Süper Gıda
7. Tinea versikolor
Yaz aylarında cildinizde çıkan kızarıklıkların nedenleri yazımızın sonuna geldik. Tinea versikolor mantar türünde cilt enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonları yaz aylarında yaygınlaşır çünkü mantar nem ile çoğalır. Bu enfeksiyon beyaz, pembe, kırmızı, ten rengi veya kahverengi lekeler olarak ortaya çıkar. Kuru ve kaşıntılı olabilir ancak iyi huyludur ve bulaşıcı değildir. Antifungal ürünler mantarı ortadan kaldırabilir, ancak gerekirse oral antifungal ilaçlar da kullanılabilir.
Kaynak: 1