Kategoriler
Sağlıklı Yaşam

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kızarıklık ve kaşıntı vücudun çeşitli bölgelerinde görülen ve tüm vücuda yayılabilen bir sağlık sorunudur. Ayrıca pek çok farklı sağlık probleminden kaynaklanmaktadır. Özellikle bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bacaklarda kaşıntı en çok yaz aylarında olsa da, kış aylarında da kaşıntı ve kızarıklık oluşabilir. Şimdi size bacakta kızarıklık neden olur ve diz altı bacak kaşıntısı nedenleri nelerdir anlatacağız.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kepek Mi, Kuru Saç Derisi Mi? Saçınızdaki Kaşıntının Nedenleri ve Çözüm Önerileri”

Bacaklarda kızarıklık neden olur?

Bacaklarda kızarıklık

Bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bacaklarda kaşıntı ve kızarıklık en çok yaz aylarında meydana gelir. Bunun nedeni ise genellikle sinek sokması veya böcek ısırmasıdır. Kış aylarında ise soğuk hava yüzünden cilt kurur ve kaşıntı meydana gelir. Çoğunlukla bacaklara nemlendirici krem sürülmediği için bu bölgede kızarıklık ve kaşıntı kaçınılmaz olur. Ayrıca gün içerisinde giyilen sıkı çorap, külotlu çorap, pijama ve pantolon gibi kıyafetler bacaklarda hassasiyete neden olarak kızarıklık ve kaşıntının oluşmasına yol açar. Bununla birlikte sürekli oturmak da kılcal damarların artışına yol açarak kızarıklık ve kaşıntının ortaya çıkmasına neden olur.

Öte yandan bacaklara uygulanan ağda ve jilet gibi temizlik araçları da kaşıntı ve kızarıklığın sebepleri arasında yer alır. Bu temizlik araçları kullanıldıktan sonra bacaklara nemlendirici krem uygulanmadığında kızarıklık ve kaşıntı sorunları yaşanır. Ayrıca böbrek yetmezliği, uyuz, egzama, siroz ve sarılık gibi hastalıklar da bacaklarda kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Eğer bacaklarınızda şiddetli kaşıntı ve geçmeyen bir kızarıklık varsa, en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olmanızda fayda vardır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İsmini Duyunca Bile Vücudumuzda Kaşıntılar Oluşturan Tripofobi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Madde”

Bacaklarda kaşıntı, kızarıklık ve morarma nedenleri

Kaşıntı

Aşağıda belirtmiş olduğumuz durumlar diz altı bacak kaşıntısı nedenlerinden olabilir:

  • Kaşıntı ile ilgili olarak su tüketiminiz arttıysa, bunun nedeni diyabet hastalığı olabilir.
  • Cilt renginde değişim ve kaşıntı varsa, bu karaciğer hastalığı ile ilgili olabilir.
  • Gece vaktinde kaşıntı oluyorsa, yatağın çarşafından, yorganından veya giymiş olduğunuz pijamanın malzemesinden şüphelenebilirsiniz. Ayrıca bu kaşıntı kullanmış olduğunuz deterjandan da kaynaklanabilir.
  • Kaşıntıyla birlikte çarpıntı varsa, hipotiroidi hastalığı belirtisi olabilir.
  • Kaşıntıyla birlikte kırmızı lekeler varsa, bu kurdeşen (ürtiker) sorununu işaret edebilir.
  • Kaşıntının başladığı zamandan beri kilo kaybediyorsanız, bunun sebebi kanser olabilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız, kesinlikle bir doktorla görüşmelisiniz.

Bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı nasıl geçer?

Bacaklarda kızarıklık

Bacaklarda yaşanan kaşıntı durumu hayat kalitesini düşüren büyük bir sorundur. Bu durumu tedavi etmeye çalışmadan önce kaşıntıya neden olan şey tespit edilmelidir. Bunun için ise uzman bir hekim ile görüşülmeli ve muayene olunmalıdır.

  • Pamuklu ve rahat giysiler tercih edilebilir.
  • Kaşıntı olan bölgeye kortikosteroid içeren kremler ve merhemler sürülebilir.
  • Sorunlu bölgenin rahatlaması için topikal anestezikler, kapsaisin ve doksepin içerikli ürünler kullanılabilir.
  • Kızarıklık ve kaşıntı olan bölge doğal yağlarla hafifçe nemlendirilebilir.
  • Kaşıntıyı hafifletmeye yarayan haplar kullanılabilir (doktor kontrolünde).
  • Ağda ve jilet gibi ürünler kullanıldıktan sonra düzenli bir şekilde nemlendirici kremler sürülmelidir.
  • Kızarık olan ve kaşınan bölgeyi elinizden geldiğince kaşımamak çok önemlidir.
  • Sorunlu bölgeyi gün içerisinde hava alacak şekilde açık bırakmak iyi gelebilir.
  • Fototerapi (ışık) tedavisi ile çoklu seanslar yapılabilir.
  • Yorgan, çarşaf ve nevresimleri düzenli ve iyi bir şekilde dezenfekte etmeye özen gösterilmelidir.
  • Gün içerisinde sürekli oturmayın, elinizden geldiğince hareket edin ve kısa yürüyüşler yapın.
  • Ayrıca bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin.

Hamilelik döneminde bacaklarda kaşıntı

Hamilelik

Gebelik döneminde kadınların vücudu değişime uğrar. Vücuttaki bazı organlar büyürken, diğerleri ise küçülür. Bunların yanı sıra hormonal değişim de yaşanır. Bu dönemde meydana gelen kaşıntılar normal olarak karşılanır. Ayrıca anne rahminin büyümesi ile ağırlık artar ve bütün ağırlık bacaklara baskı yapar. Bunun sonucunda ise kızarıklık, kaşıntı ve morarma gibi durumlar yaşanabilir. Hamilelik sonrasında bu sorunların hepsi geçecektir.

Yazar Caner Cem Martı

Adım Caner Cem Martı, 1996 yılında Bartın'da doğdum.. 2010 yılında kaza geçirdim ve sonucunda vücudumun %99'u felç kaldı. 2015'ten bu yana bazı cihazlar yardımıyla internet ortamında çalışabiliyorum. İçerik editörlüğü ve sosyal medya uzmanlığı gibi alanlarda tecrübe sahibiyim, ancak asıl uzmanlık alanım SEO uyumlu makale yazmak. Uzun süre ara verdiğim eğitimime devam ediyorum. Ayrıca Front-End tasarımlar yapıyorum. Sinema, spor ve tarih gibi konular çok dikkatimi çekiyor. Özellikle sinema tutkunuyum.

Bir yanıt yazın