Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklık ve nem oranları, vücudumuzda birçok fizyolojik değişikliğe neden olur. En belirgin belirtilerden biri de su içme isteğimizdeki artıştır. Diyabetliler, susuzluk başta olmak üzere tüm bu değişimlerden düşündüğünüzden çok daha fazla etkilenebilir. Fakat ufak yaşam tarzı değişiklikleri, sürekli şeker ölçümü ve minik önlemlerle diyabetliler için de rahat bir yaz mümkün! İşte diyabet ile ilgili yaz aylarında dikkat etmesi gereken detaylar…
1. İlaçlarınızı mutlaka serin bir ortamda saklayın
Yaz aylarında havaların ısınmasıyla beraber dışarıda bıraktığınız insülin kalemleriniz bozulabilir. İnsülin kalemlerinizi doktorunuzun ve eczacınızın belirttiği şekilde saklamaya dikkat edin. Kalemlerinizi kullanmadığınız zamanlarda serin ve kuru bir ortamda saklamaya özen göstermelisiniz. Buzdolabının yumurta bölümü bunun için oldukça ideal olacaktır.
2. Öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkmayın
3. Yaz mevsiminde diyabet: Yaz meyveleri göründüğü kadar masum olmayabilir
Yüksek glisemik indeksli meyvelerin yanında süt ürünü tüketmek, o besinlerin glisemik indeksini düşürecektir. Ayrıca meyvelerin üzerine biraz tarçın serpmek, kan şekerinizin dengelenmesini sağlayacaktır.
4. Ayaklarınıza bakım yapmayı ihmal etmeyin
5. Yaz aylarında su tüketimini arttırmak diyabet beslenmesinde oldukça önemlidir
Yaz aylarında su tüketimini arttırmak, diyabetliler için oldukça önemlidir. Çünkü fazla terlemeyle yaşanan sıvı kaybı, kişilerin kan şekerinin yükselmesine neden olur. Hatta diyabet ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine davetiye bile çıkarabilir. Bu nedenle aşırı terleme sonucu bozulan elektrolit dengesinin sağlanması için bol bol su tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Kola, gazoz gibi asitli ya da çay, kahve gibi kafeinli içecekler tüketmekten kaçının.
6. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
Egzersiz ve spor, sağlıklı olmak isteyen her insanın hayatının bir parçası olmalıdır. Diyabetliler, düzenli spor yaparak fazla kilolarından kurtulabilir ve insülin direncini kırabilir. Akşam saatlerinde yapacağınız 40-50 dakikalık yürüyüşler, kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Egzersiz esnasında yaşanacak şeker yükselmesi ve düşmesiyle ilgili endişeleriniz varsa, FreeStyle sensör teknolojisi size oldukça yardımcı olacaktır. Egzersiz öncesi, sonrası ve esnasında kolayca ve sıklıkla şeker ölçümünüzü yaparak egzersizinizi gönül rahatlığıyla tamamlayabilirsiniz.
7. Beslenme ve uyku düzeninize dikkat edin. Ara öğünlerinizi atlamayın
Kan şekerinizi ideal bir seviyede tutmak için yapmanız gereken ilk şey, beslenmenize dikkat etmektir. Düzenli ve programlı bir beslenmeyle kan şekerinizi kontrol altında tutabilirsiniz. Fakat yaz aylarının gelmesiyle birlikte rutininiz bozulabilir; uyku ve yemek saatleriniz değişiklik gösterebilir. Bir diyabetli olarak belirli saat aralıklarında yemek yemeniz gerektiğini unutmayın. 8-10 saatten fazla uyumanın da beslenme düzeninizi bozacağını hatırlatalım. Bu nedenle uyku saatlerinize de dikkat etmeniz gerekiyor.
Unutmayın, diyabet ile mücadelenin ilk yolu, düzenli olarak şekerinizi ölçmek ve kontrol altında tutmaktır. Yeni nesil ölçüm cihazları sayesinde şeker ölçümü yapmak artık çok daha zahmetsiz olduğundan kan şekerini kontrol altında tutmak da daha kolay. Sensör teknolojisiyle günde 96 şeker ölçüm sonucunuzu kolay bir grafik üzerinde görürsünüz, böylece günlük aktivitelerinizin şeker seviyenizi nasıl etkilediğini anlar ve hayatınızı bu doğrultuda düzenleyerek diyabetli yaşam kalitenizi artırırsınız. Şeker seyir yönünüzü gösteren trend oklarıyla şekerinizin yükselişte mi yoksa düşüşte mi olduğunu görür hipoglisemi ya da hiperglisemiye girmeden şeker düzenleyici önleminizi alabilirsiniz. Hekiminize detaylı glisemik profilinizi de sunabildiğiniz için etkili tedavi sürecini başlatırsınız.
8. Diyabet ile ilgili en kritik detay: Rutin kontrollerinizi ve sürekli şeker ölçümü yapmayı ihmal etmeyin
Yaz aylarında havaların ısınmasıyla beraber cildimizdeki damarlar genişler. Bu nedenle yaz aylarında yaptığınız insülin enjeksiyonları daha kolay emilir. Yaz aylarında insülin dozunuzu değiştirmeniz gerekebileceği için doktorunuzla sürekli olarak iletişim halinde olmanız gerektiğini unutmayın. Sürekli şeker ölçümünüzü FreeStyle ile yaptığınızda hekiminizle paylaşabileceğiniz detaylı glisemik profilinize ait farklı raporlara sahip olursunuz. Bu raporlarla hekiminize daha etkin tedavi süreci başlatabilirsiniz. FreeStyle Libre hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.