Yaşlanma, ölüm ve doğum kadar doğal bir süreç. Ancak birçok insan yaşlanacağını kabul etmekte zorlanıyor. Bunun pek çok sebebi var ancak genellikle korkulan şeyler gençlik enerjisini kaybetmek, çağa ayak uyduramamak ve elbette fiziki değişimler oluyor. Peki, her yaşın farklı bir güzelliği varken fiziken ve biyolojik olarak yaşlandığımızı nasıl anlarız? Sadece yaşımız yaşlandığımızı gösterebilir mi yoksa aynı yaştaki insanlar fiziken daha yaşlı ya da genç olabilir mi? İşte yaşlanmanın fiziki ve biyolojik belirtileri…
1. Biz fark etmesek de yaşlanmanın biyolojik etkileri vücudumuzda erken yaşlarda hücre yenilenmesinin azalmasıyla başlar
Hücreler, dokuların temel yapı taşlarıdır. Tüm hücreler yaşlanma ile değişime uğrar. Zamanla daha büyük hale gelip, daha az bölünüp daha az çoğalırlar. Hücre içindeki pigmentlerde ve yağlı maddelerde artış görünür. Zamanla hücreler işlevlerini yitirir ve anormal şekilde çalışmaya başlarlar. Bu da organların ve vücudun çalışmasını etkiler. Hücreler işe yaramayan toksik proteinleri biriktirmeye başlar ve bu durum da Alzheimer, Katarakt ve Parkinson hastalıkları ile ilişkilendirilir.
2. Zaman içinde saç kökleri kalınlaşan kolajen liflerle çevrelenir ve saçlar seyrekleşmeye başlar
Hormonal etkilerle östrojenin büyüme etkisi azalır ve saç kökleri incelmeye başlar. Tüm bunların etkisiyle dökülmeler artar. Yaşlanmanın en bilindik ve sık görülen etkilerinden biri saç dökülmesidir.
3. Ciltte kuruluk, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı artar. Ayrıca göz kapakları ve gıdı sarkmaya başlar
Yaşlanmayla birlikte cildin üst tabakası incelir ve zamanla ince çizgiler, kuruluk ve lekeler artar. Ayrıca cilt esnekliğini kaybeder.
4. Yaşlandıkça görme fonsiyonunda da önemli bir düşüş görülür ve katarakt gibi bazı göz hastalıklarına sebep olabilir
Yaşlanmanın en büyük etkileri gözlerde fark edilir. Zamanla yakın körlüğü başlar ve görmek git gide zorlaşır. Yaşlanmanın getirdiği en önemli göz hastalıklarının başında katarakt gelir.
5. Hareketler yavaşlar ve vücutta enerji kaybı görülür
Yaşlandıkça fark edilen en önemli etki yorgunluk ve enerji kaybıdır. Bu belirtilerin erken yaştan itibaren görülmesinin sebebi ise sağlıksız yaşamdır. Yaşlılığın bu belirtisini sağlıklı yaşayarak geciktirebilir ve azaltabilirsiniz.
6. Yıllar geçtikçe hücrelere enerji sağlayan mitokondriler etkilerini kaybeder
Mitokonrilerin iyi ve düzgün bir şekilde çalışmaması ise DNA’ya zarar verir. Çalışmalar sonucu mitokondri faaliyetlerinin onarılamasının ömrü uzattığı görülmüştür.
7. Eklemleri oluşturan kas, kemik, kıkırdak ve liflerde ortaya çıkan aşınma ve hastalıklar eklem ağrılarına neden olur
Yaşlanmayla birlikte hücre yenilenmesi yavaşlar ve bundan eklemler de büyük oranda etkilenir. Zamanla ağrılar ve eklem hastalıkları başlar. Oturup kalkmak, yürümek zorlaşır. Normal şartlar yaşlılığa bağlı eklem problemleri 40’lı yaşlarda başlar.
8. Göz altları çöker ve daha mor bir hale gelir
Göz altı morlukların stres, yaşam biçimi gibi birçok sebebi vardır ancak yaşlanmayla birlikte bu morluklar ve çökmeler hızla artar. Yaşlanmayla, yağ ve kolajen dengesi bozulur ve göz altlarında pigment kaybı yaşanır.