İnsanın her zaman kendini geliştirmesi gerekiyor, bu konuda sanıyoruz ki hemfikiriz. Kariyerinde ya da hobi olarak bir şeyler yazmayı seven herkes, yarattıklarından tatmin olmak ister. Hayatının bir kısmında kendisini yazılarıyla ifade etmeyi seçen ya da işi yazmak üzerine olan herkesin mutlaka okuması gereken, içerisinde pratik bilgiler ve tüyolar bulacağı 18 kitabı sizinle paylaşıyoruz.
1. Yazının Felsefesi: İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar? (Edgar Allan Poe)
1846 yılında aylık Graham’s dergisi için kaleme aldığı Yazının Felsefesi (İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar?) isimli denemesi günümüzde hala önemini korumaktadır. Kitap, tek etki metoduyla ilgili oldukça güçlü bir kaynaktır.
2. Yazmak Üzerine (Ernest Hemingway)
Dünya Edebiyatı’nın en başarılı yazarlarından olan Hemingway, diğer eserlerinde bulunmayan, yazmak ve yazının önemiyle ilgili her şeyi bu kitabında topluyor.
3. Dümeni Yaratıcılığa Kırmak: Hikaye Denizine Yelken Açmak İçin Bir 21. Yüzyıl Kılavuzu (Ursula K. Le Guin)
LeGuin’in yaratıcı yazarlık eğitmeni olarak kullandığı bazı alıştırmaları toplayan Dümeni Yaratıcılığa Kırmak: Hikaye Denizine Yelken Açmak İçin Bir 21. Yüzyıl Kılavuzu, bahsedilen öğelerin her birinin bir anlatıda nasıl çalıştığına dair okuyucuya örnekler sunan bir kitaptır. Le Guin bu kitabında, 10 bölümde 10 yazı alıştırması sunuyor ve bu yazı alıştırmaları, yazmanın öğelerini parçalamaya yardımcı olurken yazarın yazarken bu öğeler konusunda daha bilinçli olmasına da yardımcı oluyor. Ursula K. Le Guin Dümeni Yaratıcılığa Kırmak: Hikaye Denizine Yelken Açmak İçin Bir 21. Yüzyıl Kılavuzu’nun önsözünde, kitabın yeni başlayanlar için uygun bir kitap olmadığını, yazma becerileri üzerine zaten çok çalışmış insanlar için daha ideal bir kitap olduğunu söylemiştir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Yazma Sanatı (Stephen King)
Stephen King’in yazı yazma tutkusunun çocukluğundan beri geldiğini ve başarılı bir yazar olma yolunda nelerle karşılaştığını ilk ağızdan anlatan muhteşem bir eserdir Yazma Sanatı.
5. Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri (Danell Jones)
İngiliz yazar Virginia Woolf’un yazarlığının incelendiği, her yazar ve yazar adayının bir yol gösterici niteliğinde okuması gereken bir kitap.
6. O Kediyi Kurtar: Senaryo Yazarken İhtiyaç Duyacağınız O Kitap! (Blake Snyder)
Kediyi Kurtarın! senaryo yazımıyla ilgili en iyi bilinen kitaplardan biridir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Hızlı, akıllı, saygısız ve senaryonuz üzerinde çalışmaya başlamanız için canınızı sıkıyor. Bu nihai içeriden öğrenenler kılavuzu, kediyi kurtarabilirseniz senaryonuzu satabileceğinizi kanıtlamış bir şov dünyası gazisi tarafından kimsenin itiraf etmeye cesaret edemediği sırları ortaya koyuyor! Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Yaratıcı Yazarlık (Stephen May)
Yaratıcı bir yazar olmak ve okuyucularda güçlü bir etki bırakmak isteyen herkesin baş ucu kitabı niteliğindedir bu eser. İyi bir uslübun düşmanlarını da açık bir şekilde göreceğiniz bu kitabı muhakkak okumanızı öneriyoruz.
8. Demek Yazar Olmak İstiyorsun (Giuseppe Culicchia)
Yazar olmak adına alacağınız tüyoları içermekle birlikte, bir yazarın doğuşundan itibaren ilerleyeceği tüm yolları açık bir şekilde okuyucuya sunuyor bu kitap.
9. Reklam Yazarının El Kitabı (Joseph Sugarman)
Amerika’nın en iyi metin yazarlarından biri olan Joseph Sugarman, iyi bir metinin reklamın kalbi olduğunu anlatıyor. Metinlerinizle milyonlara hitap etmek isterseniz bu kitaba mutlaka göz atmalısınız.
10. Mesleğim Yazarlık (Haruki Murakami)
Haruki Murakami’nin Japonya’da edebiyat dergisi Monkey için belirli bir süre boyunca yazmış olduğu denemelerden oluşan bir koleksiyon Mesleğim Yazarlık. Dergide yayınlanan bu makaleler ilk kez bir ciltte toplanıyor ve Switch tarafından Japonya’da yayınlandığından beri, Haruki Murakami şimdi daha geniş bir kitle için denemeler üzerinde yeniden çalışıyor. Kitabın içerisinde Murakami’nin ne zaman romancı olduğundan edebiyat ödülleri hakkındaki fikirlerine, orijinallikten ve özgünlükten şimdi ne zaman yazacağım derdine kadar yazarlık ve yazmak üzerine çeşitli denemeler yer almaktadır. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
11. Satan Reklam Yaratmak (Luke Sullivan)
Satan bir reklamın altında yaratıcı beyinlerden çıkan metinler vardır. Tüm reklam dünyasının yazarlarının bir numaralı kitaplarından biri olan bu kitabı en kısa sürede edinmelisiniz.
12. Herkes Yazabilir (Ann Handley)
Pazarlama sektöründe, işi yazmak üzerine olan herkesin hangi yolları izlemesi ve hangi yolları izlememesi gerektiğini açık bir dille bize sunan bilgilendiriciliği son derece kuvvetli bir kitap. Evet, herkes yazabilir…
13. Yazar Olabilir Miyim? : Yaratıcı Yazarlık Dersleri (Semih Gümüş)
Semih Gümüş’e göre, doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı, aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yaşamayı başarabilirse, yazmayı da er geç başarır. Yazar Olabilir Miyim? : Yaratıcı Yazarlık Dersleri kitabında Gümüş; nasıl yazmalıyım, yazınsal kişileri yaratma biçimi, olay örgüsü ve düğümleri bağlamak, romancının deneyimi ve nasıl yayımlayabilirim gibi yazmak ve yaratmak üzerine daha bir sürü sorunun cevabı veriyor.
14. İyi Yazmak Üzerine (William Zinsser)
Bilgilendiriciliği ve çok satanlar arasında olması bir yana, eğlenceli ve alaycı diliyle okuyucuyu bir dakika bile sıkmayan ve bununla beraber muhteşem bir bilgi klavuzu niteliğinde olan bu kitabı da okuyup kitaplığınızın nadir parçalarından birisi yapabilirsiniz.
15. Edebiyat Nedir (Jean-Paul Sartre)
“Yazar”, “yazarın görevi” ve “okurun konumu” üzerinden üç ayrı kategori barındıran bu kitap, zamanında çoğu kişi için tartışmalara sebep olmuştur. Tartışmaların kaynağına inebilmek adına, kitabı mutlaka okumanızı öneriyoruz.
16. Öykü Yazma Teknikleri (Salih Bolat)
Edebiyatla ilgilenen ve yazarlık üzerine kendini geliştirmek isteyen herkesin bir başlangıç kitabı vardır. Bu kitapta aradığınız çoğu şeyi bulabilirsiniz.
17. Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık (Ray Bradbury)
Çeşni, haz ve merak her yazarın sahip olması gereken niteliklerdendir. Bu coşkulu kitapta, Fahrenheit 451’nin yazarı Ray Bradbury bir ömür boyu yazmanın bilgeliğini, deneyimini ve heyecanını yazma tutkusunu geliştirmek isteyenlerle paylaşıyor. Bir zanaat ustasından yazma sanatı üzerine pratik ipuçlarından orijinal fikirler bulmaktan kendi sesinizi ve tarzınızı geliştirmeye kadar her şeyi içeren Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık, Bradbury’nin üretken bir roman, hikaye, şiir yazarı olarak kendi dikkate değer kariyerinin iç hikayesini de okuyuculara anlatıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
18. Büyübozumu (Murat Gülsoy)
Yaratıcı bir yazar olmak isteyen herkesin, okunaklı ve kendini anlatabilen yazılar yazabilmesi adına hangi yolları izlemesi gerektiğini anlatan bir kitap.