Yalnızlık temalı filmler, yalnızlık temalı şarkılar derken bugüne kadar birçoğumuz yaşadığımız bu hissi bir şekilde dile getirebildik, tanımlayabildik. Ancak ne yaparsak yapalım o his geçmedi. Belki kafanızda sürekli İbrahim Tatlıses’in meşhur sözleri yankılandı “Yalnızım, dostlarım yalnızım yalnız…” Nitekim duygularımıza tercüman olsa da bu şarkılar, yalnız kalmaya devam ettik. Dünyadaki pek çok kişi yalnızlıktan yakınıyor. Bazıları bunu gerçek anlamıyla kullanıyor, bazıları ise ruhen kendilerini yalnız hissediyor. Hatta bu yalnızlık hissi öyle bir hal alıyor ki kişiyi çaresiz ve kimsesiz hissettirip intihara bile sürükleyebiliyor. Ne yaparsanız, yapın yalnız hissedenlerdenseniz sizi anlıyoruz. Belki de daha önce yaşadığınız ancak yalnızlık hakkında bilmediğiniz 10 gerçeği yazdık.
1. Yalnızlık hissi beyinde fiziksel bir acı gibi algılanabilir
Tarih boyunca diğer insanlarla iletişim kurmak ve etkileşim kurmak çok önemliydi. İnsanlar klanlar halinde yaşamaya kendilerini korumak için başladılar. Çünkü yalnız kalan birinin vahşi doğada pek şansı yoktu. Yalnızlık, kronik düzeyde deneyimleyen herkes için farklıdır. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre yalnızlık beyin tarafından fiziksel bir acıymış gibi algılanabilir.
2. Yalnızlık, uyku problemlerine neden olabilir
Yalnız olan insanlar uyku problemi yaşayabilirler. Ne kadar yalnız hissederseniz uyku alışkanlıklarınız o kadar konforsuz olur. Bunun tam tersi olacağını varsayarsınız aslında durum öyle değildir. Yalnız uyuyan insanlar, biriyle birlikte uyuyan insanlara göre daha fazla uyku problemi yaşarlar.
3. Yalnızlık oldukça tehlikeli olabilir
Genel olarak yalnızlık erken ölüme sebep olabilir. 2012 yılında yapılan bir araştırmada yalnız insanların çift olanlara göre daha erken öldüğü tespit edildi. Yalnız kalan yaşlı insanların yaşıtlarına göre, ölüm oranı daha yüksek.
4. Yalnızlık hissi, bağışıklık sistemini zayıflatabilir
Kulağa pek de hoş gelmese bile yalnız hissetmek kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklarla birlikte, bunama riskini de artırıyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığı için hastalık riskleri artıyor.
5. Yalnızlık bulaşıcı olabilir
Yalnız hissettiğinizde dışarıya yaydığınız enerji de daha farklı olur. İçinize kapanırsınız. Özellikle bir ilişkideyseniz ve yalnız hissettiğiniz için kendinizi çekiyorsanız bu hayatınızdaki insanların da kendilerini yalnız hissetmelerini sağlayabilir. Bu konuda yapabileceğiniz çok şey olmasa da, farkında olmak oldukça önemlidir.
6. Etrafınızda insanlar olsa bile kendinizi yalnız hissedebilirsiniz
İnsanlarla çevrili olmanız, kendinizi yalnız hissetmediğiniz anlamına gelmez. Anlaşılmadığınızı ya da umursanmadığınızı hissedebilir ve yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz. Hatta evli insanlar bile zaman zaman kendilerini yalnız hissedebilirler. Bu sizin hislerinizle ilgilidir. Yalnız olmak demek, bir partnerinizin olmamasından çok daha fazlasıdır.
7. Yalnızlığın belirli bir nedeni yoktur
Birinin kendini yalnız hissetmesi için belirli bir nedene ihtiyacı yoktur. Yalnızlık hissi sebepsiz olabilir. Kişinin iç dünyası ile ilgili olan bu his, onu kötü etkiler. Bazı insanlar kalabalıklar arasında bile kendilerini yalnız hissettiklerini söyler, bazıları ise duygusal olarak yalnızdır.
8. Stresi artırır ve karar vermeyi zorlaştırır
Bu his bir kişinin zihinsel durumunu büyük ölçüde etkileyebilir. Bu durum ise stres seviyesini artırır ve onun kara alma becerilerini zorlaştırı. Kişi kendini gergin hissedebilir, bu ise uykusuzluk gibi problemleri doğurabilir. Yalnızlık hissinin kendisiyle ilişkili birçok şey var.
9. Yalnızlığın nüfusun yüzde 40’tan fazlasını etkilediği tahmin ediliyor
Her ne kadar kendinizi yalnız hissediyor olsanız da, aslında değilsiniz. Dünyada sizinle aynı hisleri taşıyan milyonlarca insan var. Araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 40’tan fazlası kendini yalnız hissediyor.
10. Bu his kişiyi fiziksel materyallere daha takıntılı hale getirebilir
Yalnız hisseden kişi bu hissin üstünü kapatmak, kendini oyalamak için farklı yollar bulabilir. Alışveriş yapabilir, bir hobi edinebilir, zararlı alışkanlıklara başlayabilir. İnsanlar olarak yalnızlıkla başa çıkma yolları bulmaya eğilimliyiz. Kendimizi daha az yalnız hissetme çabası içerisinde farklı alışkanlıklar geliştirebiliyoruz.
Kaynak: 1