Bazen sadece inanmak istediğimiz için bazense karşımızdaki çok iyi bir yalancı olduğu için inanırız bazı yalanlara. Ancak her şeyin yalan olduğunu anladığımızda hem büyük bir hayal kırıklığı yaşar hem de kendimize kızarız. Bazı yalanları anlamak çok kolay olsa da profesyonel yalancılar en büyük tehlikeyi oluştururlar. Peki karşımızdaki kişinin yalan söyleyip söylemediğini o an nasıl hızlı bir şekilde anlarız?
1. Konuyla ilgili oldukça basit ve temel sorular sorarak gözlemleyin
Konuyla ilgili oldukça kolay cevaplandırılabilecek sorular sorduğunuzda ne kadar sürede cevap verdiklerini gözlemleyin. Verilen cevaplar önceden hazırlanmış gibi basma kalıp, ezbere okunan cevaplar mı yoksa hızlıca ve heyecanlı bir şekilde doğal cevaplar mı? Eğer karşınızdaki kişi uzun süre düşünüyor ve oldukça samimiyetsiz ezbere cevaplar veriyorsa yalan söylüyor olabilir.
2. Vücut dilini gözlemleyin
Vücut dili aslında okunabildiğinde oldukça fazla şey anlatır bizlere. İnsanlar yalan söylerken vücutları daha kas katı bir hale gelir. Ayrıca sıklıkla yüzlerine dokunma ihtiyacı hissederler. Avuç içlerini kapatabilir ve ellerini uzatabilirler. Çok hareketli olurlar, hareketleriyle yalanlarını örtmeye çalışırlar.
3. Yüz ifadelerine dikkat edin
Burun delikleri sık bir şekilde mi açılıp kapanıyor? Alnı buruşuyor mu? Göz temasından kaçınıyor mu? Bunların her biri yalan söylemenin belirtileri.
4. Zayıf noktasını bulduktan sonra, zayıf noktanın üzerine gidin
Eğer tüm konuşma boyunca onu telaşlandıran, gerildiğini hissettiğiniz bir zayıf noktasını bulursanız onun üzerine gidin. Bu eğer ortada bir yalan varsa ona ulaşmanızı sağlayabilir.
5. Yaratıcı olun
Konuşmaya rutin bir şekilde devam etmek yerine karşınızdaki hiç beklemediği sorular sorun veya söyleyin. Onları şaşırtan şeyler duyduklarında, yani konuşma prova ettikleri şeklin dışına çıktığında panik olup yalanlarını açık edebilirler.
6. Daha az konuşun, daha çok dinleyin
Yalan söyleyen kişiler karşılarındakini ikna etmek için dürüstü oynamaya çalışırlar. Hızlı konuşurlar ve aynı kelimeleri sürekli tekrar ederler. Kulağınıza inandırıcı gelebilecek kelimeleri daha yüksek sesle vurgulamaya çalışırlar. Eğer ortada bir yalan varsa normalin üstünde bir çaba gösterirler. Tüm bunları görmek için ise daha az konuşup çokça karşınızdakini dinlemeniz gerekir.
7. Konuyu değiştirmelerine izin vermeyin
Eğer siz bazı şüphelere sahipseniz karşınızdaki kişi bunu anladığında konuyu değiştirmeye çalışacaktır. Buna asla izin vermeyin. Tam tersine konunun üzerine gidin.
8. Ucu açık sorular sormak
Herhangi bir detayı sormak yerine ucu açık, her yöne çekilebilecek, birden fazla cevap verilebilecek sorular sorun. Böylece karşınızdaki kişi farkında olmadan bazı detaylar verecek ve konuşmanın ilerleyen zamanlarında bu ayrıntılar onu ele verebilecek.
9. Doğrulanabilir detaylar aramak
Örneğin karşınızdaki kişi herhangi bir yere gittiğini söylüyorsa ona hangi yoldan, hangi araçları kullanarak nasıl gittiğini sorun. Eğer cevabında çelişkiler varsa, daha güvenli bir şekilde üzerine gidebilir, köşeye sıkıştırabilirsiniz.