Yapay zekâ, günümüzün en ilginç ve dikkat çeken teknolojilerinden biri. Gün geçtikçe insan yaşamındaki etkileri daha da belirgin hale gelen bu teknolojinin, beraberinde getirdiği pek çok tartışma ve sorun da var. Örneğin yapay zekânın kötü niyetli kişiler tarafından da etkin bir şekilde kullanılabilir bir teknoloji olması, önümüzdeki süreçte farklı açılardan son derece ciddi sorunlara yol açabilir. Ancak kendiliğinden “kötü niyete” sahip yapay zekâ uygulamaları, çok daha büyük bir sorun! Kötü niyetli yapay zekânın en meşhur ve tehlikeli örneği ise WormGPT isimli yapay zekâ aracı.
WormGPT, popüler yapay zekâ sohbet botu ChatGPT’nin en büyük düşmanı olarak tanımlanıyor. Çünkü bu iki yapay zekâ uygulaması arasında büyük benzerlikler var. Farkları ise “niyetlerinde” ortaya çıkıyor. WormGPT, ChatGPT’nin “kötü niyetli ikizi” olarak da adlandırılıyor. Sonsuz potansiyele sahip, tehlikeli bir siber suçlu olan WormGPT, internetteki suç dünyasının merkezi Dark Web’de satılıyor. Gelin, ChatGPT’nin kötü niyetli ikizi WormGPT nedir, birlikte bakalım.
ChatGPT, milyonlarca insan tarafından kullanılan bir yapay zekâ sohbet botu
Popüler sohbet botu, zorlu matematik hesaplamalarından kod yazımına, yabancı dil eğitiminden iş planı oluşturmaya kadar pek çok farklı alanda etkin bir şekilde kullanılıyor. Üstelik uygulamanın varlık gösterdiği hemen tüm alanlardaki kabiliyeti gün geçtikçe artıyor. Ancak yapay zekâ teknolojisinin en önemli ürünlerinden olan ChatGPT, oldukça tehlikeli bir düşmana da ilham kaynağı olmuş durumda.
ChatGPT’nin kötü niyetli ikizi WormGPT, siber suçlular arasında oldukça popüler
Çünkü ChatGPT’nin en büyük düşmanı olarak da isimlendirilen uygulama, siber suçluların yasa dışı faaliyetlerinde kullandığı son derece kabiliyetli bir yardımcı. Bazı uzmanlar, WormGPT’nin siber suçlulara daha önce görülmemiş ölçekte siber saldırılar gerçekleştirmeleri için büyük bir kolaylık sağladığını ifade ediyor.
WormGPT, bütünüyle kötü amaçlı etkinlikler için tasarlanan ve bu doğrultuda geliştirilen bir yapay zekâ ürünü
Üstelik uygulama, tıpkı güvenli yapay zekâ araçları gibi gelişimini sürdürüyor. Bazı uzmanların belirttiğine göre bu kötü niyetli yapay zekâ uygulaması, kötü amaçlı yazılımlarla ilgili verilere odaklanıyor ve farklı kaynaklar üzerinden eğitiliyor.
Siber suç faaliyetlerini kolaylaştırmak için geliştirilen WormGPT, Dark Web’de satılıyor
Ayrıca uygulamanın gelişim süreci ve etkinlik alanlarları da yine Dark Web’deki forumlarda paylaşılıyor. Bu sayede siber suçlular, en önemli yardımcılarının ve en potansiyelli internet suçlusunun gelişimini yakından takip edebiliyor.
WormGPT, internet dolandırıcılığı için ikna edici metinler hazırlayabiliyor, gerçekçi e-postalar oluşturabiliyor, siber saldırılar için kod yazabiliyor!
İnternette kimlik hırsızlığı yapmak ve sosyal mühendislik için strateji geliştirip hayata geçirmek ise WormGPT için çocuk oyuncağı! Örneğin WormGPT, kimlik avı dolandırıcılığında karşılaşılan ve suçluları ele veren bariz dil bilgisi ve imla hataları yapmıyor. Üstelik herhangi bir kişiyi ve kuruluşu gerçekçi bir şekilde taklit edebiliyor, bu doğrultuda hayli ikna edici metinler oluşturabiliyor.
WormGPT, etik sınırı olmayan bir siber suçlu!
WormGPT’nin yaratıcısı, kullanıcılarının “her türlü yasa dışı şeyi yapmasına” izin verdiği için onu “ChatGPT’nin en büyük düşmanı” olarak tanımlıyor!
Uzmanlar, bu kötü niyetli yapay zekâ sohbet botunun “daha hızlı, daha özgün ve daha gerçekçi” siber saldırılara olanak tanıyan, son derece tehlikeli bir düşman olduğunu ifade ediyor. Kısacası ChatGPT’nin bu yüksek potansiyelli ve kötü niyetli ikizi, önümüzdeki günlerde adından daha fazla söz ettirecek gibi görünüyor…
Kaynak: 1