Dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulamarından biri olan WhatsApp, bildiğiniz gibi birkaç yıl önce Facebook tarafından satın alınmıştı. Facebook’un gizlilik konusunda beklentileri karşılayamamış olması, WhatsApp konusunda da kullanıcıları düşündürmüştü. Nitekim WhatsApp gizlilik sözleşmesi yenileniyor. WhatsApp, yeni gizlilik kararlarını 8 Şubat’ta yürürlüğe koymayı planlıyor. Kullanım koşullarında değişikliğe giden WhatsApp, verilerini Facebook ile paylaşmayan kullanıcılara yasak getirmeye hazırlanıyor. Bu konu ise günlerdir gündemi meşgul ediyor. Geçtiğimiz günlerde WhatsApp kullanıcılarının pek çoğu yeni gizlilik sözleşmesini okumadan onaylamışlardı. Tabii bu durum paniğe neden oldu. Pek çok kişi; “WhatsApp gizlilik sözleşmesini onaylarsam ne olur?” diye soruyor. Bir o kadar kişi de “Whatsapp gizlilik sözleşmesi iptal etme” nasıl olur bunu aratıyor. Peki ama WhatsApp gizlilik sözleşmesi detayları neler? WhatsApp gizlik sözleşmesini neden değiştirdi? Aklınıza takılan tüm soruların yanıtı içeriğimizde.
WhatsApp gizlilik sözleşmesinin ardından verilen sosyal medya tepkilerini merak ediyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz!
WhatsApp, kullanıcılarına son günlerde yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri, yoksa uygulamayı akıllı telefonlarından silmeleri yönünde bir uyarı gönderiyor. Bu durum ise WhatsApp’ın dünya çapında kan kaybetmesine yol açtı
Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi dünyanın pek çok yerinde #WhatsAppıSiliyoruz kampanyası başlatıldı ve birçok kullanıcı alternatif mesajlaşma uygulamalarına geçiş yaptı
WhatsApp gizlilik sözleşmesi ne demek?
WhatsApp gizlilik sözleşmesi kullanıcıların onayına sunulurken, “Diğer Facebook Şirketleriyle Nasıl Çalışırız?” başlığıyla duyurulan bölümünde, “Facebook Şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook Şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” ifadesine açıkca yer verildi. Yani onayladığınız takdirde bazı verileriniz Facebook ve diğer Fecebook şirketleriyle paylaşılacak.
WhatsApp gizlilik sözleşmesi maddeleri ile WhatsApp’ın amacı şu şekilde sıralandı;
- Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,
- Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,
- Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
- Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,
- WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.
Hangi verileriniz Facebook ile paylaşılacak?
- Hesap Bilgileri
- Mesajlar
- Bağlantılar
- Durum Bilgisi
- İşlem ve Ödeme Verileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanım ve Kayıt Bilgileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Konum Bilgileri
- Çerezler
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Peki WhatsApp gizlilik sözleşmesi neden değiştirildi?
BBC’nin haberine göre; uygulama aslında, 2016 yılında Facebook tarafından satın alındığından bu yana Facebook ile veri paylaşımı yapıyordu. Veri paylaşımına başladıktan sonra WhatsApp, bir ay süreyle kullanıcılarına bu paylaşıma katılmama imkânı veren bir “opt out” süresi tanımıştı. Bir aylık “opt out” süresince veri paylaşım uygulamasının dışında kalacağını beyan eden ayarları yapmayan her kullanıcı, otomatik olarak veri paylaşımına rıza gösterir olarak kabul edildi ve verileri Facebook ile paylaşıldı.
Bu süreden sonra WhatsApp’a katılan her yeni kulanıcı ise bu paylaşım iznini otomatik olarak onayladıklarının ön kabulüyle WhatsApp’ı indirip kullanabildi. Ağustos 2016’daki bu “opt out” süresinde WhatsApp ayarlarından uygulamadaki değişikliği reddetmeyen ve Eylül 2016’dan sonra bu platforma geçen herkesin verileri zaten Facebook ile paylaşılıyordu.
Bu durum ise Facebook ve WhatsApp kurucuları arasında bir tartışmaya sebep oldu
Tartışmaların odağında platformun kurucuları Brian Acton ve Jan Koum’un, WhatsApp’ın güvenli ve gönül rahatlığıyla kullanılabilecek bir mesajlaşma uygulaması olarak kalması istekleri vardı. Oysa Facebook yöneticileri Mark Zuckerberg ve Sheryl Sandberg, WhatsApp’ın daha geniş kullanıcı profilinin reklam gelirleri açısından daha kazançlı olduğunu iddia etmişti. Bu tartışmalar WhatsApp’ın satın alınma sürecinde arttı. Platformun kurucularından Brian Acton şirketten ayrıldı ve Temmuz 2014’te daha güvenli bir iletişim platformu Signal’i kurdu. WhatsApp’ın bir diğer kurucusu Jan Koum, Facebook ile bir orta yol bulmaya çalıştı ancak o da Nisan 2018’de istifa etti.
Tartışmanın temelinde yüksek güvenliğe sahip uçtan uca şifreli mesajlaşma uygulamalarının nasıl ücretsiz kalmaya devam edebileceği problemi var. WhatsApp ve benzeri uygulamalar hem üst düzey şifreleme teknolojilerine sahip olup hem milyonlarca kullanıcının verilerini yönlendirip, hem de kesintisiz hizmet verebilmek için çok masraflı bir operasyon sürdürmek zorundalar. Bu uygulamaların bedava olmaya devam edebilmesi için platformların doğrudan kullanıcılardan ücret almayıp, farklı yollardan gelir kazanma yolları geliştirmesi gerekiyor.
Öte yandan özellikle Türkiye’deki kullanıcılardan gelen tepkilerin ardından Whatsapp bir açıklama yaptı;
WhatsApp Türkiye’deki kullanıcılarının uygulama ekranlarında özel bir duyuru yayınlayarak, Hizmet Politikası ve Gizlilik Kuralları ile ilgili doğruları tekrar hatırlattı. Şirket ayrıca şu açıklamayı yaptı:
“Gizlilik Politikamız hakkında paylaştığımız son güncellemeden bu yana Türkiye’deki kullanıcılarımızdan birçok soru aldık ve bu soruları yanıtlamak istiyoruz. Bu sabah itibariyle Türkiye’deki kullanıcılarımıza, WhatsApp’ın ve Facebook’un mesajlarınızı göremediğini tekrar teyit eden özel bir durum mesajı göndermeye başlıyoruz.”
WhatsApp, kullanıcılarına hikaye paylaşımı üzerinden şu mesajları paylaşıyor:
- Gizliliğinizi korumaya kararlıyız.
- Kişisel sohbetleriniz uçtan uca şifreli oldukları için WhatsApp bunları okuyamaz ve dinleyemez.
- WhatsApp paylaştığınız konumu göremez.
- WhatsApp kişilerinizi Facebook ile paylaşmaz.
Kaynak: 1