Konu insan vücudu olduğunda hemen hemen her şeyin mümkün olabileceğini biliyoruz. ? Vücudumuz bizimle farklı şekillerde iletişime geçer. Çoğu zaman onu dinlememeyi tercih etsek de bazı işaretleri de gözden kaçırmamamız gerekir. Sararmış bir cilt ya da çatlamış dudaklar, çok daha ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Yapmanız gereken tek şey vücudunuza kulak vermek ve yaşanan değişiklikleri hızlı bir şekilde fark etmek! Asla görmezden gelmemeniz gereken işaretleri araştırdık ve derledik. İşte çatlamış dudaklardan sararmış bir cilde, önemli rahatsızlıkların habercisi olabilecek 8 işaret…
1. Sararmış bir cilt
Çoğunlukla sarılık ve karaciğer problemlerinden dolayı ortaya çıkan sarımsı cilt tonu, görmezden gelinmemesi gereken bir işarettir. Vücudunuz, yüksek düzeydeki bilirubini atık olarak uzaklaştıramaz hale gelir. Bunun sonucunda cilt ve göz beyazları sararır.
2. Tırnakta beyaz lekeler
Tırnakta oluşan bu lekeler, darbe ve yaralanmaların ardından ortaya çıkabilir. Elinizi yaralamadığınız halde bu lekelerle karşılaşıyorsanız bir doktor kontrolüne gitmenin vakti gelmiş gibi görünüyor. Zira bu minik lekeler, çinko, kalsiyum ve protein eksikliği ile ilişkilendirilir.
3. Çatlamış dudak kenarları
Dudak kenarında oluşan bu çatlak ve kabarcıkların pek çok nedeni olabilir. En yaygın nedenlerden biri susuzluk ve fazla güneşe maruz kalmadır. Kimi zaman yanlış diş macunu ve yanlış ruj seçimleri de bu çatlaklara davetiye çıkarabilir.
4. Yumru tırnaklar
Parmak uçlarının etrafını saran kavisli tırnaklar, kronik akciğer rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilir. Kimi zaman gastrointestinal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tedavi edilmemesi durumunda tırnaklar büyüyerek aşağı doğru kıvrılır.
5. Aftlar
Ağız içinde ortaya çıkan bu ağrılı yaraların ardında genellikle hormonal değişiklikler ve stres yatar. Ailenizde bir kişinin sık sık aft problemleri yaşaması sizin de afta yatkın olduğunuz anlamına gelebilir. Ek olarak B12 eksikliği de aft oluşumuna neden olabilir.
6. Arpacıklar
Göz kapağında ortaya çıkan bu küçük sivilcelere arpacık adı verilir. Genellikle kirpiklere yakın yerlerde ortaya çıkarlar ve göz kırpmayı zorlaştırırlar. Eğer diyabet hastasıysanız ya da kuru bir cildiniz varsa göz kapağı yerine ciltte de ortaya çıkabilirler. Sık sık arpacık problemleri yaşıyorsanız yüzünüzde, özellikle de gözünüzde kullandığınız ürünleri düzenli olarak temizlemeniz ve değiştirmeniz gerekir.
7. Gözün etrafında oluşan halkalar
Korneanın etrafında oluşan bu gri/beyaz halkaya arkus senilis adı verilir. Aslında birer yağ birikintisi olan bu halkaların ardında yüksek kolesterol seviyesi yatar. Hemen hemen her yaşlı insanda görebileceğiniz bu rahatsızlık, gençlerde ortaya çıkması durumunda tehlikelidir.
8. Parlak renkte bir dil
Parlak kırmızı bir dil genellikle enfeksiyon ile ilişkilendirilir. Buna ek olarak vitamin eksikliği de dilinizin renginin kırmızılaşmasına neden olabilir. Ağız içerisinde çıkan uçuklar da dilinizin rengini değiştirebilir.
Kaynak: 1