Tahmini olarak 14. yüzyılda Polonya’da üretilmeye başlanan votka, bir Rus içkisi olarak bilinmekte. Renksiz ve aromasız olan bu içkinin tadı içenler tarafından oldukça sert şekilde tanımlanıyor diyebiliriz. Votka, içildikten sonra boğazdan geçtiği ilk anda hafif yanma ve sıcaklık hissi veriyor. Bunun yanında votka, günümüzde de sıklıkla tercih edilen ve tüketilen alkollü bir içecek seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Votkanın ana malzemeleri ise çavdar ve buğday ikilisi. Öncelikle çavdar ve buğday pişirme işleminden geçer ve votka üretimi, karışımın malt ile şekerlenmesiyle ilerler. Kalan son işlemde ise votka süzülür. Ardından votkanın içerdiği alkol oranı %40’a kadar düşürülür. Votka Doğu Avrupa ve Slav ülkelerinde sade şekilde tüketilmesi ile popüler olan bir içecek. Ülkemizde ise çeşitli aromalar ile tercih ediliyor. Eğer siz de votka hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre! Votka nasıl içilir, ne ile içilir? Absolut votka ne ile içilir? Votka neyle karıştırılır? Votkaya buz atılır mı? Rus içkisi olan Votka ile limonata içilir mi? Votka hangi meyve suyu ile içilir? İşte merak ettiğiniz tüm sorular ve cevapları…
Votka nedir?
Votka yüksek alkole sahip sert içkiler arasında dünyada en çok satan içki. Votkayı bu kadar popüler yapan özelliklerden biri ise kokteyllerde en çok tercih edilen içki olma özelliğidir diyebiliriz. 1930’lu yıllardan önce sadece Sovyet Rusya, Polonya ve İskandinav ülkelerinde içilen votka ardından bütün dünyaya yayılır. Bugün hala Rusya, Ukrayna, Polonya ve bazı İskandinav ülkeleri votkanın kendi keşifleri olduğu iddiasını sürdürürler. Ancak ilk votka Kuzey Afrika’da yapılmış, ardından da İtalya’ya gelmiştir. İmbik kullanarak alkol elde etmeyi deneyen ve başaran Araplar, özellikle 9.yüzyılda batıya doğru akınlarla yayıldılar. Bu esnada Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas’ta bol olan tahılı damıtarak alkol ürettiler. Tabii ki ürettikleri bu alkolü içemedikleri için sadece tıbbi amaçla kullandılar. İşte bu alkol başlangıçta Ceneviz ve Venedik asıllı tüccarlar tarafından Kuzey İtalya’ya taşındı. Alkol birkaç yüzyıl boyunca yalnızca hasta tedavisinde kullanıldı. Ardından keşişler tarafından hem içildi, hem de satışı yapılmaya başlandı.
Tahıldan elde edilen alkolün İtalya dışına ihracatının yapılması 13. yüzyıl sonlarına doğru başlar. Böylece Rusya’da da bu içki benimsenir ve keyifle tüketilmeye başlanır. Başlangıçta “zhizennia voda”, yani “hayat içkisi” ya da “yaşam iksiri” olarak adlandırılan votka, 18. yüzyıla yaklaşıldığında asıl adın alır ve artık votka olarak anılmaya başlar. Votkanın ilk kez Polonya’da mı yoksa Rusya’da mı imal edildiği hala merak konusu. Polonyalılar votka için kendilerinin ürettiklerini ifade ederken, Ruslar ise “biz yaptık” şeklinde ısrarlarını sürdürürler. Rus akademisyen William Phoklebkin, tarihi kayıtları kaynak göstererek votkanın ilk kez Rusya’da 1448 ve1478 yılları arasında Moskova’daki Chudov Manastırı’nda yapıldığını iddia eder. Şüphesiz votka Rusların geleneklerinin ve kültürlerinin önemli bir kısmını oluşturur. Bugün halk içkisi olarak bilinen votka, Çariçe 2. Katerina zamanında yalnızca asillerin içtiği bir içki olarak tanınıyormuş. Hatta Çariçe votkayı halkın içmesini yasaklayan bir genelge dahi yayınlamış. Ancak öncesinde Rusya’da bu içkiyi önce kilise sahiplenmiş. Dini ayinlerde votka ile dolu büyük bir çanak elden ele dolaştırılarak içilirdi.
Votka nasıl içilir?
Rusya, Belarus ve Ukrayna’da votka oldukça yaygın bir şekilde evlerde de üretilmektedir. Bu ise votkanın hem geleneksel ve hem de üretimi kolay bir içecek olduğuna işaret eder. Restorancılıkta “Service à la russe” yani Rus usulü servis Doğu Slavlarda soğuk mezelerle başlayan, ardından ana yemeklere geçilen bir masa adabını anlatıyor. Vodka, soğuk mezelerle başlayan, ana yemeğin tamamlandığı ve daha sonra yine soğuk mezelerle devam edilen bir masada içilir. Yemekler dışında içilen votkanın yanında iyi giden esas mezeleri ise şu şekilde listeleyebiliriz: Domuz yağı, salata ve ek olarak ayrıca lahana, mantar, domates turşusu, tütsülenmiş et, tütsülenmiş salamura balık. İçimine dinecek olursak Votkanın derin bir nefes alınıp verildikten sonra nefes tutularak, 50 gram şeklinde içilmesi tavsiye edilir.
Vodka tüketilmeden önce veya sonra siyah, çavdar ekmeği, domuz yağı veya balığın kokusunun alınması votkayı daha keyifli hale dönüştürür. Slavlar ilk üç dubleyi çok hızlı içerler. İlk üç duble içilirken yapılan şerefe söylevi epey kısa olur ve konuk varsa onun şerefine gerçekleştirilir. Daha sonraki söylevler çok daha uzun ve detaylı olabilir. Vodka içildikten sonra genellikle salatalık turşusu veya domuz yağı yemek idealdir. Ancak meyve kompostosu veya doğal bir başka meyve suyu içmek de oldukça yaygındır. Votka ile beraber bazı yemekler sıklıkla tüketilir. Mesela: balık çorbası, Rusya’da Olivier Salatası adı verilen Rus salatası, Pelmeni (Rus mantısı), tütsülenmiş domuz arka ayak dizi, kırmızı havyar, çeşitli salamlar (özellikle ev salamı) donmuş et jölesinde balık, domuz veya tavuk eti daha sık tercih edilir. Kültürümüzde votka genel olarak yeşil zeytinle birlikte içilen bir içki olarak bilinmektedir. Ancak farklı meyve sularıyla birlikte kokteyl şeklinde de sunuluyor. Hatta daha renkli sunumlarına da denk gelmeniz mümkün.
Votka ile hazırlayabilceğiniz enfes kokteyl tariflerine göz atalım
Screwdriver
Votka ile hazırlanan kokteyller listemizin ilk sırasında Screwdriver yer alıyor. Bu kokteyli en iyi şekilde hazırlamak için ilk olarak 40 g sade votkayı 170 g portakal suyu ile karıştırıyoruz. Birkaç küp buz ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırmaya devam ediyoruz. Daha ferah bir aroma arayanlar için Mimosa Screwdriver önerebiliriz. Peki nasıl hazırlanıyor? 30 g portakal aromalı votkayı 110 g taze sıkılmış portakal suyu ile karıştırıyoruz. Birkaç damla orange bitters (alkolde bekletilmiş portakal kabuklarından hazırlanan aroma) ve az miktarda ekstra sek şampanya ekliyoruz. Screwdrivers’ın brunch ile tüketilebilen keyifli bir kokteyl olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.
Cosmopolitan
Bu enfes kokteyli hazırlamak için ihtiyacınız olan az malzeme bulunuyor: sade votka, yaban mersini suyu, Cointreau (portakal aromalı likör) ve misket limonu suyu. 60 g votka ve 30 g diğer malzemeler her birinden ekliyoruz. Karışımı kırılmış buzla iyice çalkalıyoruz. Bardağın ağzının şekerle kaplanıp dondurulması ve bir misket limonu kabuğu eklenmesi içeceğe havalı ve iştah veren bir görünüm kazandırır. Aromayı arttırmak için birkaç damla orange bitters (alkolde bekletilmiş portakal kabuklarından üretilen aroma) da ekleyebilirsiniz.
Bloody Mary
Şimdi yoğun ve keyifli bir kokteylden bahsedeceğiz. Blood Mary kokteyl egzotik tatlar sevenleri memnun etmek için çeşni ve baharat aroması içerir. 30 g sade votkayı 80 g domates suyu, 15 g limon suyu, birkaç damla Worcestershire sosu, bir miktar tuz, karabiber ve az miktarda acı sos ile karıştırın. Ardından biraz buz ekleyin ve hafifçe karıştırma işlemini sürdürün. Ardından kereviz sapı ile renklendirebilirsiniz.
Sex on the Beach
İşte votka ile hazırlanan en iddialı içeceklerden biri! Bu kokteyl sade votkanın güçlü aromasını dengelemek için birden fazla meyve aroması ile harmanlanır. 40 g votkayı 50 g portakal suyu, 50 g yaban mersini suyu ve 15 g şeftali Schnapps (damıtılmış Alman içkisi) ile karıştırmalısınız. Bardağı buzla doldurun ve karıştırın. Son olarak bir dilim portakal ile kokteyle eğlenceli bir hava katabilirsiniz.
Sea Breeze
Tıpkı ismi gibi ferahlatıcı bir tadı olan Sea Breeze hazırlamak oldukça kolay. Ardından sadece tadını çıkarmak kalıyor. Peki nasıl hazırlanıyor? 40 g sade votkayı 40 g yaban mersini suyu ve 110 g greyfurt suyu ile karıştırıyoruz. Bardağınızın alabileceği kadar buz küpü ekleyin. Son kez karıştırın ve bir lime (misket limonu) dilimi ile süsleyin. Afiyet olsun.
Votka Martini
Sıra geldi listemizin son kokteyl seçeneğine. Martini klasik bir seçimdir ve James Bond 007’nin resmi içeceği olduğunu hatırlatalım. Diğer kokteyllerden farklı olarak çalkalanarak hazırlanır, karıştırılarak değil. Basit şekilde 50 g ila 80 g sade votkayı 1 ölçek sek vermut ile karıştırıyoruz. Bir kokteyl karıştırma kabını yarıya kadar buz küpleriyle dolduruyoruz. Ardından iyice çalkalayın ve hazırladığınız karışımı bir martini bardağına dökün. Bir çubuk üzerinde 3 zeytin ile servis edebilirsiniz. Leziz votka martini bardağınızın kenarına kıvrılmış bir limon kabuğu koymayı da unutmayın. Afiyet olsun.
İlginizi çekebilir;
İçkiler ve Alkol Oranları: Alkol Oranı En Yüksek 13 İçki
Cin Çılgınlığı: Avrupa Tarihinin En Büyük Alkol Bağımlılığı
Jägermeister Nedir? Dünyanın En Fazla Tüketilen Likörü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Martini Tarifleri: Martini Evde Nasıl Hazırlanır, Nasıl İçilir?
Viski Çeşitleri: “Yaşam Suyu” Anlamına Gelen Viski Hakkında Bilmeniz Gerekenler