Asıl adı III. Vlad olan Kazıklı Voyvoda, yaşadığı dönemde Vlad Dracula olarak biliniyordu. III. Vlad, 1448 yılından öldüğü zamana kadar üç kez Eflak voyvodası olan Rumen lideriydi. Rumen lider, düşmanlarını kazığa oturtarak öldürdüğü için Türkler tarafından Kazıklı Voyvoda olarak isimlendirildi. Sizler için Kazıklı Voyvoda kimdir, Kazıklı Voyvoda ne demek, Vlad Dracula kimdir ve Vlad Dracula nasıl öldürüldü gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede bir araya getirdik. Hazırsanız, Vlad Dracula kimdir detaylı bir şekilde öğrenelim.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Geleneksel Figürden Popüler Kültür Ürününe Dönüşen Romanya’nın En Ünlü Vampir Efsanesi: Moroi”
Vlad Dracula kimdir?
Vlad Dracula kimdir sorusu en çok merak edilen konulardan biri. Sizler için Vlad Dracula’nın kim olduğunu detaylı bir şekilde aşağıda anlattık.
III. Vlad, 1428 veya 1431 yılında dünyaya geldi. Babası Eflak’ın hükümdarı Vlad Dracul idi ve bir kardeşi vardı. III. Vlad’ın babası II. Vlad, Osmanlılara yenildikten sonra onu ve kardeşi Radu’yu 1442’de Osmanlılara rehin olarak vermek zorunda kaldı. 1448 yılına kadar III. Vlad, Osmanlıların elinde rehin olduğu bu süre içinde beylik şehzadeleri ile birlikte yaşayıp eğitim aldı. Birlikte eğitim aldığı kişiler arasında Fatih Sultan Mehmet de bulunuyordu. II. Kosova Muharebesi sonrasında Osmanlı, III. Vlad’a Eflak’ın başına geçmesi için destek verdi. Ancak Macaristan’ın desteklediği Eflak Voyvodası II. Vladislav tarafından bozguna uğratıldı. Bu olayın sonrasında Boğdan’a sürgüne gitti.
1456 yılında Osmanlı Belgrad’ı kuşatırken, Erdel Beyi János Hunyadi şehrini savunmak için hazırlık yapıyordu ve III. Vlad’a güney Erdel’i savunması için bir ordu verdi. Erdel Beyi János Hunyadi, III. Vlad’ın Osmanlı savaş stratejilerini bildiğini biliyordu ve bunu değerlendirmek istiyordu. Vlad da Eflak’ın lideri olmak için ona ihtiyacı olduğunun farkındaydı. Fatih Sultan Mehmet Belgrad’ı kuşattığı sırada Vlad doğu kanadını savundu. Daha sonra elindeki orduyu değerlendirmek isteyen Vlad, Eflak’a sefer düzenleyip II. Vladislav’ı öldürdü. 22 Ağustos 1456 yılında ise Eflak voyvodası oldu.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Her Biri Ürkütücü Hikayeye Sahip! Farklı Kültürlerde Efsane Haline Gelen 9 Vampir ve Özellikleri”
Voyvodalık döneminde pek çok kişiyi kazığa oturtarak öldürdü
1456’dan 1462 yılına kadar bu görevine devam etti. Bu tarihler arasında düşmanlarına çeşitli işkenceler yapıp idam etti. En ünlü işkence ve idam yöntemi ise kazığa oturtma oldu. Düşmanlarını cezalandırma yöntemi yüzünden ona Kazıklı Vlad denmeye başlandı. Hatta kazığa oturtarak öldürdüğü kişilerin kanlarını fıçılarda biriktirip şarap gibi içtiği söylentileri ortaya çıkınca vampir olduğu efsanesi yayıldı. 24 Ocak 1458 tarihinde daha 15 yaşına girmemiş olan Matthias Corvinus Macaristan kralı oldu. Bu dönemde Matthias Corvinus ve Vlad’ın ilişkileri olumlu ilerledi.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Türk Mitolojisinin Ata Binen Ve Silah Kullanan Korkunç Vampiri: Meçkey”
Vlad, Osmanlı’ya vergi vermeyi reddetti ve ilişkiler kötüye gitmeye başladı
1459 tarihinde Vlad, Osmanlı’ya vergi ödemeyi reddedip Macaristan ile ittifak oldu. Bununla birlikte Eflak gençlerini Yeniçeri Ocağı’na göndermeyi bıraktı. 1460 ve 1461 yıllarında Sırbistan’a ve Karadeniz kıyısına kadar ordularıyla birlikte ilerledi. Fatih Sultan Mehmet birlikte eğitim aldığı ve kardeşim dediği Vlad’a bir süre göz yumduysa da, onun eylemlerinin fazla aşırıya kaçtığına karar verip Eflak’ın başına Radu’yu geçirmek için sefer düzenledi.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Dracula’ya İlham Kaynağı Olan Kazıklı Voyvoda Hakkında 11 İlginç Bilgi”
Fatih Sultan Mehmet, Eflak’a girmek için büyük bir ordu topladı
Fatih Sultan Mehmet, 150 nakliye gemisi ve 25 kadırga ile Karadeniz’den Tuna Nehri’ne girdi. Bu sırada Veli Mahmud Paşa önden giderek Eflak’a girdi. Filibe’de ordunun sayımı yapıldı. Ordu 150.000 askerden oluşuyordu. Vlad’ın anlattıklarına göre, kendisi 23.884 Bulgar ve Türk’ü öldürdü. Esir aldığı 20.000 Bulgar ve Türk’ü kazığa geçirdi. Ayrıca, Epir Beyi Hamza Paşa ve yanındakileri de kazığa geçirip idam etti.
Bu olaylardan sonra Fatih Sultan Mehmet, 1462 yılında ordusu ile birlikte Eflak’a girmek için sefere çıktı. Bu sefer sırasında Osmanlı askerleri bazen içecek bir damla su bile bulamadılar ve sıcaklığın artması askerleri iyice bunalttı. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki ordu Eflak’ın başkenti Targovişte’ye vardığında çok korkunç bir manzara ile karşı karşıya geldi. Yaklaşık 20.000 kişiden oluşan esir, sivil ve köylü, 5 kilometrelik alan içinde kazığa oturtularak öldürülmüştü. Bazı Osmanlı askerleri gördükleri karşısında şok oldu, bazıları ise aklını kaçırdı. 4 Haziran 1462’de Targovişte Kalesi Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolüne geçti.
17 Haziran 1462 yılında, Vlad’ın 30 bin kişilik ordusu, 150.000 askerden oluşan Osmanlı ordusuna karşı baskın yaptı. Osmanlı ordusu 15.000 asker kaybederken, Vlad 5.000 asker kaybetti. Vlad, bu baskında Fatih Sultan Mehmet’e suikast düzenledi, ancak başarısız oldu ve kaçtı. Kaçarken geçtiği köylerdeki ve yerlerdeki her şeyi yerle bir etti. Hapishanedeki mahkumları ve hasta insanları serbest bırakıp onları Türklerin arasına karışmaya ikna etti. Vlad, Macaristan’a doğru kaçarken 6.000 askerini Eflak’ta bıraktı. Turahanoğlu Ömer Bey’in komuta ettiği Osmanlı akıncıları bu askerleri yakaladı ve kazığa oturttu. Daha sonra Eflak’ın başına Vlad’ın kardeşi Radu geçti. Radu, Osmanlı İmparatorluğu’na düzenli bir şekilde vergi ödemeye başladı ve burası sadık bir bölge haline geldi.
Vlad sürgün edildi ve en nihayetinde öldürüldü
Vlad, Macaristan Kralı Matthias Corvinus’tan yardım talep etti. Fakat Corvinus, Boğdan Prensi III. Stefan ile ittifak kurmuş ve Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Eflak yönetimini tanımıştı. Bu nedenle Vlad’ın yardım isteğini reddetti ve onu tutuklatıp hapsetti. Vlad, hapiste olduğu sırada kral ve ailesi ile ilişkilerini düzeltti. Sürgün dönemi 12 yıl sürdü ve 1474 yılında sona erdi. Artık yeniden Eflak’ı ele geçirmeyi planlıyordu. III. Stefan ile arasını düzelten Vlad, 1476 yılında Eflak’a girdi ve yeniden voyvoda ilan edildi. Aynı yıl Osmanlı askerleri tarafından öldürüldü, öldüğünün kanıtı olarak kafası kesildi ve Fatih Sultan Mehmet’in yanına İstanbul’a götürüldü. Vlad’ın vampir olduğu söylentileri Rusya, Macaristan ve Almanya’ya yayıldı.
Popüler kültüre etkisi
Bram Stoker, Drakula isimli romanını yazarken III. Vlad’dan esinlendi. Böylece 1400’lü yıllarda yaşamış olan Rumen lider, Kont Drakula’nın yaratılması konusunda çok etkili oldu. Ayrıca 2014 yapımlı Dracula Untold isimli filme de ilham kaynağı oldu. Vlad Dracula kimdir öğrendiğimize göre, size küçük bir seyir tavsiyesinde bulunabiliriz. Rise of Empires: Ottoman isimli dizinin 2. sezonunda Fatih Sultan Mehmet ve Vlad arasındaki savaş iki tarafın bakış açısıyla anlatılıyor. Eğer tarihi yapımları seviyorsanız gerçekten izlemeye değer.
Kaynak: 1