Vitaminler sağlıklı bir yaşam için hayati öneme sahip unsurlardan yalnızca bir tanesi. Önemli doğal vitamin kaynakları arasında yer alan sebze, meyve, bakliyat, tam tahıllı ürünler ve süt ürünleri pek çok uzman tarafından mutlaka tüketilmesi gereken ürünler olarak tanımlanıyor. Çünkü bu ürünlerin yeteri kadar tüketilmemesi kalp hastalıkları ve kanser riskini önemli ölçüde artıyor. Ancak vitaminler, hatalı bir şekilde kullanıldığında insan sağlığına faydadan çok zarar verebilir. Vitaminlerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Üstelik vitaminler hakkında pek çok yanlış uygulama ve düşüncenin doğru kabul edilmesi bilinçsiz vitamin kullanımını popüler hale getiriyor. Yani söz konusu vitaminler olduğunda doğruyu yanlıştan ayırabilmek büyük önem taşıyor. İşte vitaminler hakkında doğru bilinen 8 yanlış.
1. Herkesin aynı miktarda vitamin takviyesine ihtiyacı var
Vitaminler hakkında doğru bilinen yanlışlar söz konusu olduğunda öne çıkan maddelerden biri de bu. Hem ülkemizdeki hem de dünyadaki milyonlar, her insanın aynı oranda vitamine ihtiyacı olduğunu düşünse de hayır, herkesin alması gereken vitamin takviyesi aynı değil. Vitamin ihtiyacı yaş, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve hastalık geçmişi gibi unsurlara bağlı olarak kişiden kişiye göre değişiyor.
2. Vitaminler tam emilemediği için önerilenden fazla tüketilebilir
Her şeyden önce bu yaygın kanaat hiçbir bilimsel gerçeklikle örtüşmüyor. Üstelik gereksiz ve yüksek dozda vitamin almak ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Örneğin B6 vitamininin fazlası geri dönüşü olmayan sinir hasarına yol açabilir. A vitaminin fazla alınması ise karaciğer hasarına neden olabilir.
3. Multi-vitaminler hastalıkları önleyebilir
Bu özellikle son dönemde oldukça yaygın bir kabul. Ancak pek çok uzmana göre multi-vitaminlerin faydalı olup olmadığı hele hastalıkları önleyebileceği düşüncesi oldukça tartışmalı bir konu. Bilim insanları bu hususta en geçerli reçetenin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu vurguluyor.
4. Tüm vitamin takviyeleri güvenilirdir
Piyasada “doğal vitamin” takviyesi şeklinde pazarlanan pek çok ürün var. Ne var ki bu ürünlerin doğallıkla uzaktan yakından bir alakaları yok. Çünkü bu ürünler hap haline getirilerek satılıyor ve bu durumda mecburen “doğal” vasfını kaybediyor. Öte yandan bir şeyin doğal olması da her zaman güvenli ve faydalı olduğu anlamına gelmiyor.
5. Hiçbir şart ve durumda vitamin takviyesine gerek yoktur
Evet, vitamin takviyesinin gereksiz bulan uzmanlar da var. Ancak bazı durumlarda vitamin takviyelerinin faydalı olabileceğine inanan bilim insanlarının sayısı hiç de az değil. Örneğin besinlerden gerekli vitaminleri, enerjiyi ve mineralleri alamayan kişilerde vitamin takviyeleri faydalı olabilir. Bunun dışında söz gelimi süte alerjisi olan kişilerin kalsiyum ve D vitamini takviyesi, vegan beslenenlerde B12 vitamini, hamilelerde folik asit ve menopoza girenlerde ekstra kalsiyum ve D vitamini alımı bir zorunluluk haline gelebilir.
6. Vitaminler diğer ilaçlarla etkileşime girmez
Nedense bu yanlış bilgi de pek çok insan tarafından doğru olarak kabul ediliyor. Oysa vitaminler veya diğer takviyeler ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu nedenle özellikle halihazırda ilaç kullanan kişilerin vitamin takviyesine başlamadan önce doktorlarına danışmaları hayati önem taşıyor.
7. Vitaminler aç karnına alınmalıdır
Vitaminler hakkında doğru bilinen yanlışlar listelerinin en ünlü maddelerinden biri de bu. Suda çözünen vitaminler, aç veya tok olma durumu fark etmeksizin alınabilir. Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin ise az da olsa bir şeyler yedikten sonra alınması gerektiği belirtiliyor.
8. Vitaminler yalnızca sabahları alınmalıdır
Vitamin takviyelerini yalnızca sabahları almak kimilerinin vazgeçemeyeceği bir alışkanlık. Fakat uzmanlara göre mutlaka uyulması gereken bir kural değil. Çünkü vitaminler sabah veya akşam günün herhangi bir saatinde alınabilir.
İlginizi çekebilir:
Hangi Vitamin Ne İşe Yarar? Bilinmesi Gereken En Temel 19 Şey
Kaynak: 1