Eğer vejetaryen beslenme şekli sizin de ilginizi çekiyorsa ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bazılarımız et tüketimini birden bire kesebilirken bazılarımız ise adım adım sınırlandırmayı tercih ediyor. Tüm beslenme şeklinizi değiştirmek tabii ki zorlayıcı bir süreç olabilir ama merak etmeyin sizler için buradayız! “Ben vejetaryen olmak istiyorum ama et yemeyi birden bire kesebilir miyim bilmiyorum, daha önce et yemediğim birkaç gün bile olmadı…” diyenleri hemen içeriğimize alalım.
1. Haftada bir gün vejetaryen beslenerek başlayabilirsiniz
Örneğin “Etsiz Pazartesi” yurt dışında oldukça popüler bir konsept. İlk etapta, pazartesi et yememek; cuma günü veya hafta sonu et yememekten çok daha kolay olacaktır. Tabii ki bu sadece bir öneri, istediğiniz günü seçmekte özgürsünüz. Haftada bir gün etsiz beslenmenin sizin için iyi bir başlangıç olacağına şüpheniz olmasın.
2. Eğer olayları bir adım daha ileriye taşımaya hazırsanız hafta içi vejetaryen beslenmeyi deneyebilirsiniz
Eğer “Vejetaryen olmak istiyorum da şu hamburgeri de çok seviyorum, annemin etli dolması olmadan da yapamıyorum…” diyorsanız artık bu yemekleri sadece hafta sonuna saklamaya ne dersiniz? Böylelikle hafta içi vejetaryen beslenerek hem yeni tarifler keşfedebilirsiniz hem de bir bakmışsınız artık favoriniz hamburger değil, dün akşam ilk defa denediğiniz bir vejetaryen tarif oluvermiş.
3. Başka bir opsiyonunuz ise öğün öğün vejetaryenliğe geçiş yapmak
Eğer her gün bir şekilde etli yemekler ile beslenmeye alıştıysanız vejetaryenliğe öğün öğün geçmeyi deneyin. Kahvaltılarınızı etsiz hale getirerek başlayın. Örneğin şarküteri ürünlerini keserek başlayabilirsiniz. Sonra bir bakmışsınız öğle yemekleriniz de vejetaryen bir hal almış…
4. Buzluğunuzdaki ve buzdolabınızdaki etleri bitirdikten sonra yenilerini almayın
Artık daha az et yiyor oluşunuz yemekleri israf edeceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer istiyorsanız buzluğunuzdaki ve buzdolabınızdaki etleri tüketin, önemli olan yerine yenilerini almıyor olmanız. Et alışverişinizi kesmek atacağınız en büyük adımlardan biri olacaktır.
5. Her vejetaryen tarifte bulunan bir sebze seçin (mantar, patlıcan, kabak gibi) ve içinizden geldiği gibi bir yemek pişirin
Daima tariflere bağlı kalmak zorunda değilsiniz bunu unutmayın.
6. Dakikalar içerisinde pişirebileceğiniz zahmetsiz bir yemek seçin ve o yemeğin malzemelerini evinizde her zaman bulundurun
Böylelikle yorgun olduğunuzda veya vaktiniz kısıtlı olduğunda evde hemen pişirebileceğiniz sağlıklı ve etsiz bir seçeneğiniz olmuş olur.
7. Yeni tarifler ve fikir paylaşımları için sosyal medyadaki vejetaryen beslenme sayfalarını takip edin
8. Vejetaryenliğin yararlarıyla ilgili araştırmalar yapın. Hangi sebzelerin hangi vitamin ve mineralleri bulundurduğunu mutlaka öğrenin
Böylelikle sağlıksız ve yetersiz bir beslenme düzenine takılıp kalmamış olursunuz. Almanız gereken günlük besin değerlerini bilmek avantajlı bir başlangıç olabilir.
9. Bir restoranda yemek yiyecekseniz öncesinde internetten menüyü kontrol edebilirsiniz
Böylelikle arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda hazırlıksız yakalanıp vejetaryen yemek seçeneği olmayan bir yerde oturmak zorunda kalmassınız.
10. Vaktinizin büyük çoğunluğunu geçirdiğiniz semtlerde hızlı bir şekilde yemek yiyebileceğiniz vejetaryen restoranlar keşfedin
Böylelikle okuldan ya da işten çıktığınızda “Ne yiyeceğim?” gibi bir kafa karışıklığı yaşamassınız. B planınızın olması sizin için iyi olacaktır.
11. Eğer ki her yemekte sebze pişirmekten yorulduysanız ete alternatif olabilecek yiyecekleri de deneyebilirsiniz
Nohut, mercimek, mantar… Bunlar elbette ki et isteğinizi bir nebze dindirecek sağlıklı yiyecekler fakat canınız gerçekten et çekiyorsa büyük marketlerde bulunan soya kıyması, soya köftesi gibi yiyecekleri alıp kendinize bir ziyafet hazırlayabilirsiniz.
12. Etsiz yemek opsiyonunuzun olmadığı yerler için gitmeden önce kendinize vejetaryen atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz
Bir paket kuruyemiş veya müsli bar da pratik bir çözüm olabilir.
13. Bir evde akşam yemeğine davetliyseniz sevdiğiniz bir vejetaryen yemekten büyük bir tabak hazırlayıp yanınızda götürebilir ve yemek masasına çeşitlilik katabilirsiniz. Böylelikle hem vejetaryen beslenme düzeninizi bozmamış olursunuz hem de arkadaşlarınız vejetaryen bir yemek deneme şansı elde eder
Davet edildiğiniz bir akşam yemeğinde yapılan yemekleri yememeniz ev sahibi için kaba bir davranış olabilir. Öncesinde vejetaryen olduğunuzu belirtip ev sahibinin planladığı tüm menüyü değiştirmesine de neden olmak istemeyebilirsiniz. Bunun yerine büyük bir tabakta herkese yetecek kadar bir vejetaryen yemek yapmak ve yanınızda götürmek hem ev sahibinin üzerinden yük alacak hem de oldukça kibar bir davranış olacaktır.
14. Ve en önemlisi, kendinizi yormayın
Önemli olan sizin nasıl mutlu olduğunuz ve nasıl beslenmek istediğinizdir. İnsanların düşüncelerinin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin. Et yemek ve yememek gibi kesin çizgilerle kendinizi zorlamaya çalışmayın. Kendinize biraz zaman tanıyın ve mutlu olduğunuz şeylerle beslenin!