Japon beslenme uzmanı Michiko Tomioka, bitki bazlı diyetler üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor. Çok genç yaşlarda beslenme konusuna ilgi duymaya başlayan Tomioka’nın en sevdiği şey ailesi ve arkadaşları için yemek hazırlamak. Bilindiği gibi Japonyalılar yemek ve beslenme konusunda çok bilinçliler. Bu yüzden dünyanın en uzun yaşayan insanları bu ülkede bulunuyor. Öyle ki Michiko Tomioka’nun annesi 86, teyzesi ise 98 yaşında. Beslenme uzmanı ikisinin de çok sağlıklı olduğundan bahsediyor. Tomioka, ilerleyen dönemlerde Amerika’ya taşındığında çeşitli popüler Amerikan diyetlerini ve yiyecek trendlerini denemiş, ancak vücudu bunlara pek de iyi tepki vermemiş. Bu nedenle bir beslenme uzmanı olarak, çoğunlukla Japon beslenme alışkanlıklarına odaklanıyor. Her zaman uzun ömürlü bir yaşamı destekleyen gıdaları önerdiğinden bahseden uzman, asla yemeyeceği 6 yiyeceği bizimle paylaşıyor?
1. Sosisli sandviç
Günümüzde işlenmiş etlerden kaçınmak neredeyse imkansız bir durum. Ancak uzmanlar işlenmiş etleri hayatımızdan çıkarmamız konusunda bizi uyarıyor. Bu gıdalar hem tuz açısından yüksektir hem de meme kanseri gibi bazı kanserlerin riskini artırabilen doymuş yağlar içerir.
2. Fast food hamburgerleri
McDonald’s, Japonya’nın Osaka şehrinde ilk şubesini açtığında toplumsal anlamda büyük bir olay olmuştu. Beslenme uzmanı Tomioka, McDonald’s’tan çok nadir yemek yediğini, yediğinde ise kendini yorgun hissettiğini belirtiyor. Ayrıca, fast food restoranlarında satılan yiyeceklerin içinde bol miktarda tuz, trans ve doymuş yağlar bulunur. Bütün bunlar kandaki LDL “kötü” kolesterol seviyesini yükseltebilir. Kızarmış yiyeceklerin depresyona da neden olabildiğini düşününce küçük bir hamburger yemenin düşündüğünüzden daha zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
3. Şekerli ve gazlı içecekler
Hepimiz güzel bir yemeğin yanında kola gibi şekerli ve gazlı içecek tüketiriz. Ancak günde bir ya da iki kutu şekerli ve gazlı içecekler içmek tip 2 diyabet riskini artırır. Ayrıca bir içeceğin “şekersiz” olması da sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü bunlar da yapay tatlandırıcı içerir, odaklanmanızı zorlaştırır ve hatta migrene neden olabilir.
4. Kahvaltılık gevrekler
Sabahları acelemiz olduğunda genelde hızlı hazırlanan kahvaltılık gevreklere yöneliriz. Özellikle de çocuklar okula gitmeden önce bu gevrekleri yemeye bayılır. Ancak bu gıdaların içinde genellikle bolca şeker bulunur. Çok fazla şeker kan basıncı sorunlarına, kilo alımına, iltihap artışına ve diyabete neden olabilir.
5. Krem peynir
Süt ürünleri kalsiyum ve protein açısından zengindir, ancak bütün peynirler sağlıklı değildir. Krem peynirlerin içinde genellikle 5 gram proteine karşılık 27 miligram kolesterol bulundurur. Ayrıca bunlar genellikle taze olmayan peynirlerin eritilmesi ile üretilir.
6. Tatlı
Tüm şekerlemeleri diyetinizden çıkarmak zorunda değilsiniz. Örneğin, bitter çikolata antioksidanlar açısından zengin bir tatlıdır. Ancak çok fazla şeker ve mısır nişastası içeren tatlılar kalp ve beyin sağlığı için zararlıdır. Doğal şekerlere ve bala yönelmek sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.
Bilim İnsanlarından Şaşırtan Araştırma: Patates Kızartması Depresyon Riskini Artırıyor
Zehirlenebilirsiniz! Sağlığınız İçin Tekrar Isıtmamanız Gereken 8 Yiyecek
Gün İçinde Sürekli Yaptığımız Ama Aslında Zararlı Olan 9 Şey
Kaynak: 1