Clubhouse ile birlikte hızlı bir yükselişe geçen podcast yayınları, son zamanların en popüler konularından biri. Yemek yaparken, temizlik yaparken, çalışırken hatta uyumadan önce dinlediğimiz bu podcastler, birçoğumuzun bağımlılığı olmuş durumda. ? Peki bu denli hayatımıza dahil olan bir şey, vücudumuzu nasıl etkiliyor. Uyumadan önce podcast dinlemek, özellikle beynimizi sandığımızdan çok daha fazla etkiliyor. Uyumadan önce podcast dinlemenin vücudumuz üzerindeki etkilerini sizler için araştırdık ve yazdık. İşte Clubhouse düşkünlerinin mutlaka dikkate alması gereken o etkiler…
İlk olarak bilmeyenler için podcast’in ne olduğundan bahsedelim!
Clubhouse ile birlikte tekrar yükselişe geçen podcastler, aslında bir çeşit sesli bloglama yönetemi. Her bir podcast’in ele aldığı bir konu oluyor ve çeşitli konuşmacılar bu konu üzerine düşüncelerini dile getiriyorlar. Kısacası podcastler için görüntünün olmadığı, yalnızca konuşma üzerinden ilerleyen sohbet yayınları diyebiliriz. Eğer siz de podcast yayını yapmak istiyorsanız “Podcast Yayını Nasıl Yapılır? Podcast İçin Hangi Ekipmanlar Gerekir?” başlıklı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Son zamanların en merak edilen uygulamalarından Clubhouse ile daha detaylı bilgiye ulaşmak içinse buraya tıklamanız yeterli!
Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre podcast dinlemek, beynimizin birçok farklı bölgesini harekete geçiriyor
Yeni hikayeler ve yeni fikirler duymak; beynimizin duyusal işleme, duygu ve hafıza bölümlerinden sorumlu bölgelerinin harekete geçmesini sağlıyor.
Harvard Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dr. Deirdre Barrett göre uyumadan önce podcast dinlediğimizde de benzer bir durum gerçekleşiyor
Uykuya daldığımız anda beynimiz, gün boyunca yaşadıklarımızı ve uyumadan hemen önce dinlediğimiz podcast verilerini ayıklamaya başlıyor.
Kimi uzmanlara göre bu durum, sinaptik homeostazi hipotezi ile yakından ilişkili
Bu teoriye göre beynimiz; tüm bu verileri yavaş dalga uykusu (slow-wave sleep) adı verilen, gözlerimizin kapalı olduğu bir aşamada işliyor. Nöronlar, o güne ait bilgileri gözden geçiriyor ve verilerin hangilerinin yeni olduğuna, hangilerinin depolanacağına ve hangilerinin depolanmayacağına hep birlikte karar veriyorlar. Ardından bir süre ara veriyorlar. Tüm bu süreç, beyin aktivitesinde dalgalanmalara yol açıyor.
Tabii dinlediğimiz podcast’in türü de oldukça önemli!
Beynimizin uyku öncesinde ne kadar aktif olduğu, seçtiğimiz podcast’in türüne de bağlıdır. Örneğin siyasetle ilgili bir podcast dinlemek, dikkatimizi vermemiz gerektiği için beynimizin daha aktif çalışmasına, dolayısıyla da uykumuzun açılmasına neden olabilir. Uzmanlar, sakin ve huzurlu hissetmenizi sağlayacak yayınların uykuya dalmanızı kolaylaştıracağının da altını çiziyor.
Daha sağlıklı bir uyku düzeni için uyku öncesi rutini oluşturmakta ve podcast’in sesini belli bir seviyede tutmakta fayda var
Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız uyku öncesi rutini oluşturmanızda yarar var. Bu şekilde vücudunuzun gevşemesini sağlayabilir, uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Pek tabii podcastler de bu rutinin bir parçası olabilir. Beynimiz gün içerisinde dış uyaranları işler durur. Bu durum uyuduğumuz anlar için de geçerlidir. Dolayısıyla arka planda podcast açmak, uyusanız bile beyniniz podcast’i duyduğu ve işlediği için, rüyalarınızı etkileyebilir. Eğer uyku kalitenizin düşmesini istemiyorsanız podcastler’in sesini kısmanız gerekiyor.
Uyumadan önce dinleyeceğiniz podcastler’i özenle seçmelisiniz!
Eğer uyumadan önce podcast dinlediğinizde uykunuzun açıldığını hissediyorsanız bunun nedeni ilginizi “fazla” çeken podcastler dinlemeniz olabilir. Beyninizi ilginizi çeken konularla aktive etmek, doğal olarak, uykunuzun açılmasına neden olacaktır. Bu nedenle uzmanlar, rahatlamanızı sağlayacak sakin podcastler dinlemenizi tavsiye ediyorlar. Hatta ASMR podcastleri gibi kimi podcastler, biz uyusak bile beynimizi belli bir frekansta harekete geçirerek derin uyku süremizi uzatabiliyor. Anlayacağınız uyumadan önce podcast dinlemek, herkesi farklı bir şekilde etkiliyor. Podcast’in bu özelliklerini yararınıza kullanıp kullanmamak size kalmış!
Kaynak: 1