Gün geçmiyor ki sıra dışı bir hastalıkla karşılaşmayalım! ? Uykuda konuşma ya da uykuda yürüme gibi hastalıklara son derece aşina olsak da henüz hiç adını duymadığımız pek çok uyku bozukluğu bulunuyor. Bunlardan biri de seksomnia! Nadir görüldüğü tahmin edilen bu hastalık, kontrol altına alınmadığı takdirde son derece tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Uykuda seks hastalığı olarak da bilinen seksomnia’yı sizler için araştırdık. Seksomnia nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Tüm bu soruların cevabı için sizleri hemen aşağıya alalım…
Uykuda seks hastalığı nedir?
Uykuda yürüme ya da uykuda konuşma, hemen hemen hepimizin duyduğu ve bildiği uyku bozuklukları arasındadır. Elbette tüm uyku bozuklukları bu ikiliden ibaret değil! Pek de aşina olmadığımız seksomnia, tıpkı uyurgezerlik gibi bir tür uyku bozukluğudur. Beynin uyku evreleri arasında sıkışması sonucu ortaya çıkar ve kişi halen uykuda olmasına rağmen uyanıkmış gibi davranır. Seksomnia’dan muzdarip kişiler uykularında cinsel davranışlar sergilerler. Bunlar sürtünme, mastürbasyon hatta cinsel ilişki olabilir.
Belirtileri nedir?
Seksomnia seks rüyalarından farklıdır. Seks temalı rüyalar, hem gençler hem de yetişkinler için son derece doğaldır. Yani bu tür rüyalar görüyor olmanız seksomnia’dan muzdarip olduğunuz anlamına gelmez. ? Seksomnia sahibi kişiler, uykularında diğer insanlarla cinsel ilişkiye girebilirler. İşin tuhaf yanı beyinleri uyku evreleri arasında sıkıştığı için ilişkiye girdiklerini farkına bile varmazlar. Dolayısıyla kişiler, ailesinden, partnerinden ya da arkadaşlarından bir geri dönüş almadığı takdirde bu hastalıkla yıllarca yaşayabilirler. Seksomniadan muzdarip kişilerde:
- Yatak partnerini okşamak, ön sevişmeye teşvik etmek
- Pelvik hareketi
- Cinsel ilişkiyi taklit eden davranışlar
- Mastürbasyon
- Kendiliğinden orgazm
gibi davranışlar gözlemlenebilir. Bu davranışlar sırasında gözlerde cama benzer boş bir bakışın olması da bir işarettir. Kişi uyandıktan sonra yaptığı bu davranışları hatırlamıyorsa bu uyku bozukluğunun göstergesi sayılabilir. Seksomniadan muzdarip kişilerin gözleri açık olabilir, hatta uyanık gibi davranabilirler. Ancak gerçekte uyku evreleri arasında sıkışmışlardır ve uyandıklarında hiçbir şey hatırlamazlar.
Neden ortaya çıkar?
Uzmanlar halen seksomnianın neden ortaya çıktığını araştırıyorlar. Net bir cevap olmasa da bu rahatsızlığı tetikleyebilecek bazı faktörler mevcut:
- Yeterince uyumamak
- Stres
- Endişe
- Tükenmişlik
- Çeşitli ilaçlar
- Alkol tüketimi
- Uyuşturucu kullanımı
Görülme sıklığı nedir?
Seksomnianın ne denli yaygın olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir, yine de nadir görüldüğü söylenebilir. Bu hastalıktan muzdarip kişiler, yaşadıkları deneyimlerden utandıkları için rahatsızlıklarını gizleme eğilimindedirler. Dolayısıyla bu semptomları hiçbir zaman bir uzmana bildirmeyebilirler. Bu da bizlere tahmin edilenden çok daha fazla vaka olabileceğine dair işaretler veriyor.
Ne zaman yardım istemelisiniz?
Uyurken hatırlamadığınız şeyler yapmak endişe verici olabilir. Mastürbasyon gibi bazı davranışlar zararsız olsa da seksomnia, kimi durumlarda son derece tehlikeli bir hal alabilir. Günümüzde seksomnia’nın da dahil edildiği çeşitli tecavüz davaları görülmektedir. Eğer partneriniz ya da sevdikleriniz size alışılmadık uyku davranışlarınız hakkında geri dönüşlerde bulunuyorsa bunları göz ardı etmemelisiniz. Uyku bozukluğundan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız en kısa sürede bir uzmanla görüşmelisiniz.
Seksomnia teşhisi nasıl konur?
Bir doktorla görüşmeden önce siz uyuduğunuzda sizi takip edebilecek birinden destek alın. Uyku anında yaptığınız davranışları bir yere not etmesini isteyin. Uyku günlüğünüzle birlikte bir uzmanı ziyaret ettiğinizde çok daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Doktorlar, net bir teşhis için bir uyku testine girmenizi isteyebilirler. Özel tıbbi tesislerde yapılan bu testler uyku esnasındaki beyin dalgalarını, kalp atış hızını, nefes alma düzenini ve vücut hareketlerini kaydeder. Uyku merkezinde geçireceğiniz bir gece, teşhis koymak için yeterli olacaktır.
Tedavi hakkında bilmeniz gerekenler ??
Seksomnia tedavileri son derece başarılıdır. Uzmanlar, ilk olarak altta yatan uyku bozukluklarıyla mücadele etmeyi amaçlarlar. Depresyon, anksiyete ve stres gibi durumlarda seksomnia’nın ağırlaşabileceğinden bahsetmiştik. Çeşitli ilaç tedavileriyle bu rahatsızlıkları kontrol altına almak, seksomnia davranışlarını da en aza indirecektir. Benzer bir şekilde uzmanlar, yeni ilaçlara başlamanızı da isteyebilirler. Örneğin nöbet önleyici ilaçlar, uykuda seks ataklarını kesmek için tercih edilebilir.
İlginizi çekebilir:
Çin’den İsveç’e: Dünyanın Farklı Bölgelerinde Uygulanan 11 Uyku Öncesi Alışkanlığı
Kaynak: 1