Çoğumuz, uykusunda konuşan birine şahit olmuşuzdur. Belki de birileri, uykunuzda konuştuğunuz için bütün gece uyuyamadıklarından şikâyet etmiştir. Uykuda konuşma yok yaygın görülse de normal bir durum değildir. Genelde tıbbi bir sorun olarak kabul edilmez. Ancak bazı durumlarda, daha ciddi bir uyku bozukluğunun veya sağlık durumunun bir işareti olabilir. Uyku sırasında konuşma durumuyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin, neden uykuda konuşuruz sorusunun cevabını birlikte arayalım.
Tıp dilinde “somniloquy” olarak bilinen uykuda konuşma, bir tür uyku bozukluğudur
Uyku sırasında konuşma eylemi çok yaygındır ve genellikle tıbbi bir sorun olarak kabul edilmez. Uyurken bilinçsizce söylediğiniz şeyler anlamlı olabileceği gibi, mırıldanmak ve anlamsız sesler çıkarmak şeklinde de olabilir. Uykusunda konuşan kişi kendi kendine konuşuyor veya bir başkasıyla sohbet ediyor gibi görünebilir. Bununla birlikte, konuştuğunun farkında değildir ve ertesi gün, uykusunda konuştuğunu hatırlamayacaktır.
Uyku sırasında konuşmanın birçok aşaması var
- Aşama 1 ve 2: Bu aşamalarda, uykuda konuşan kişi derin bir uykuda değildir ve konuşmalarını anlamak kolaydır. 1. veya 2. aşamalardaki uykuda konuşan biri, anlamlı cümleler kurar.
- Aşama 3 ve 4: Uykuda konuşan kişi oldukça derin bir uykudadır ve konuştuklarını anlamak, diğer aşamalara göre daha zordur. Çıkan sesler, inleme veya anlamsız konuşmalar şeklindedir.
Uyku konuşmasının şiddeti, ne sıklıkla meydana geldiğine göre belirlenir?
- Hafif: Uykuda konuşma ayda bir defadan daha az olur.
- Orta: Uykuda konuşma durumu haftada bir olur. Konuşma, odadaki diğer insanların uykusunu çok fazla etkilemeyecek şekildedir.
- Şiddetli: Uykuda konuşma her gece olur ve konuşma, odadaki diğer insanların uykusunu etkileyebilecek şekildedir.
Erkekler ve çocuklar uykusunda daha sık konuşuyor
Uykuda konuşma her an herkesin başına gelebilir, ancak daha çok çocuklarda ve erkeklerde görülen bir durumdur. Bununla birlikte uykuda konuşma, genetik bir durum olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, uykusunda konuşan aile üyeleriniz varsa, siz de risk altındasınız demektir. Uykuda konuşma hayatınızın belirli zamanlarında artabilir ve bu durumu tetikleyen bazı etkenler olabilir. Hastalık, ateş, alkol, madde bağımlılığı, stres, depresyon gibi zihinsel sağlık koşulları ve uyku eksikliği, uykuda konuşmayı tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Bununla birlikte, uyku apnesi, uyurgezerlik, gece terörü veya kâbus sorunu yaşayanlar da uykuda konuşma riski altındadır.
Ne zaman doktora görünmeli?
Uyku sırasında konuşma genellikle ciddi bir tıbbi durum değildir, ancak bazı durumlarda bir doktora görünmenizi gerektirebilir. Uykuda konuşmanız, uyku kalitenizi etkileyecek kadar aşırıysa ve kendinizi yorgun hissetmenize veya gün içinde konsantre olamamanıza neden olacak derecedeyse, bir doktora görünmelisiniz. Bununla birlikte, uyku sırasında konuşma nadir durumlarda psikolojik bozukluk veya gece nöbetleri gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, uykuda konuşmanızın uyurgezerlik veya uyku apnesi gibi daha ciddi başka bir uyku bozukluğunun belirtisi olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşun. Aynı zamanda, yaşamın ilerleyen dönemlerinde başlayan uykuda konuşma durumunun, altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanıyor olabileceğini de unutmamak gerekir.
Uykuda konuşma tedavi edilebilir mi?
Uyku sırasında konuşmanın bilinen bir tedavisi yoktur, ancak bir uyku uzmanı durumunuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Uykuda konuşmayı teşhis etmek için gerekli herhangi bir test yoktur. Bununla birlikte, başka bir uyku bozukluğu belirtileriniz varsa, doktorunuz uyku çalışması veya uyku kaydı gibi testler isteyebilir. Bununla birlikte, aşağıdakiler gibi yaşam tarzı değişiklikleri de uykuda konuşmanızı kontrol etmenize yardımcı olabilir:
- Alkol almaktan kaçının.
- Yatma saatine yakın ağır yemeklerden kaçının.
- Beyninizi uykuya daldırmak için gece ritüelleri ile düzenli bir uyku programı oluşturun.
- Stres ve depresyonu uzak tutmak için bir psikolog ile görüşmeyi deneyin.
Uyku sırasında konuşma, kronik veya geçici bir durum olabilir. Ayrıca uzun yıllar ortadan kaybolabilir ve daha sonra tekrar ortaya çıkabilir. Uykuda konuşma sizin veya eşinizin uykusunu etkiliyorsa doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.
Kaynak: 1