Adından da anlaşılacağı gibi USD Coin (USDC), değeri ABD dolarına bağlı bir kripto para birimidir. USDC değeri her zaman bir dolara eşit olması gereken bir stablecoin’dir. USD Coin, mevcut piyasa değeri 73 milyar dolar olan şu anda en büyük ikinci stablecoin’dir. USD Coin ve Tether (USDT) birlikte küresel stablecoin piyasasının %80’ini oluşturuyor. Peki USDC nedir, yatırımcılar bu kripto para birimine güvenebilir mi?
2018 yılında Circle ve Coinbase tarafından kurulan bir konsorsiyum olan Centre tarafından başlatılan USD Coin, blok zinciri teknolojisi üzerinde çalışan, düzenlenmiş bir stablecoin olarak oluşturuldu. Stablecoin’ler, para birimi, emtia ve hatta başka bir kripto para gibi başka bir varlığa sabitlenen bir tür kripto para birimidir. USD Coin değeri her zaman ABD dolarına bire bir sabit olmalıdır.
USDC gibi stablecoin’ler, fiyatı dalgalanan Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerinden farklı şekilde kullanılır. Bu kriptonun tek amacı, teorik olarak zaman içinde değer kazanan bir varlık sağlamak yerine istikrarlı bir değer deposu sağlamaktır. USDC, gerçek varlıklarla desteklenir ve bazen fiat teminatlı stablecoin olarak adlandırılır. Stablecoin’ler ABD doları gibi bir fiat para birimi tarafından desteklenmektedir.
USDC’nin istikrarlı değerini 1$’a eşit tutmak için USDC, teminat olarak nakit ve kısa vadeli ABD devlet tahvilleri ile desteklenmektedir. Dolaşımdaki her USDC token’ı için 1$ teminat olarak tutulur. Herhangi bir kripto yatırımcısı USDC satın aldığında, bir USDC’nin her zaman bir ABD dolarına eşit olmasını bekler. USD Coin’in en yaygın kullanım durumu, USDC satın almak, bir borsada veya bir kripto cüzdanında saklamak ve ardından diğer kripto para birimlerinin satın alımlarını finanse etmek için kullanmaktır.
USDC nedir, güvenilir mi?
USDC nedir, güvenilir mi sorusunu biraz daha detaylı yanıtlamaya çalışalım. Many Worlds Token’ın baş işletme görevlisi Steve Bumbera, USDC’nin teminat rezervlerini diğer stablecoin’lere kıyasla daha şeffaf sunması nedeniyle tipik olarak daha güvenli bir stablecoin olduğunu söylüyor.
Stablecoin’ler için teminat rezervlerini ne ile sağladıkları önemli bir konudur. Dolaşımda ne kadar USDC olduğuna ve ABD doları cinsinden rezerv bakiyelerinin aylık raporlarını takip edebilir, kontrol edebilirsiniz.
Denetim firması Grant Thornton, USDC’nin onaylarını yayınladı. Circle, Mayıs 2022 tarihinden itibaren şirketin haftalık rezerv raporlarını sağlayacağını duyurdu. Stablecoin’i destekleyen gerçek fonların kesin miktarını açıkladıkları için USDC’de güven oluşturmaya yardımcı olurlar.
1 USDC satın aldığınızda, yeni bir USDC basılır. Ve fiat para birimi için 1 USDC satmayı seçtiğinizde ve işlemi gerçekleştirdiğinizde 1 USDC token’ı yakılır. ABD dolarına benzer şekilde USDC’de bölünebilir. Mesela Coinbase, 0,0001 USDC’lik para çekme limiti ve tek seferde 15.000.000 USDC çekme limiti koymuştur. Bu borsadan borsaya farklılık göstermektedir.
Digital Asset Research araştırma direktörü Marco Manoppo, “Dijital varlık piyasası katılımcıları, bir borsada USDC cinsinden ifade edilen çiftleri alıp satarak veya USDC’yi ihraç eden kuruluşla doğrudan etkileşim kurarak USDC ile etkileşime girebilir veya USDC’yi alabilir” diyor.
USDC, kripto para borsalarına likidite sağlar. Ve Ethereum (ETH), Algorand (ALGO), Solana (SOL) ve TRON (TRX) gibi birkaç büyük blok zinciri ağında bir varlık olarak bulunur. USDC aynı zamanda Ethereum ağında akıllı sözleşmeler oluşturmak için standart olan bir ERC-20 yardımcı program token’ıdır.
USD Coin birden fazla şirket tarafından yönetildiğinden, ana risk birinin iflas etmesidir. Circle’a göre, USD Coin her zaman ABD doları için 1:1 oranında kullanılabilir. Ancak Circle veya Coinbase iflas ederse, USD Coin’in değerini koruyacağından %100 emin olmak imkansızdır.
Stablecoin düzenlemeleri de bir endişe kaynağı. ABD’li milletvekilleri, stabilcoin’ler ve ihraççıları için, kullanım şekillerini etkileyebilecek düzenleyici bir çerçeve üzerinde çalışıyorlar. USD Coin’in mevcut düzenlemelere uyduğunu ve diğer stabilcoin’lere kıyasla yeni kurallarla ilgili muhtemelen daha az sorun yaşayacağını belirtmekte fayda var.
Adil olmak gerekirse, bunlar nispeten küçük risklerdir. USD Coin’in rezervleriyle, ona sahip olan kişiler onu her zaman eşdeğer miktarda ABD doları ile değiştirebilmelidir. Ancak, bunun garanti edilmediğinin farkında olmak önemlidir. USD Coin dijital bir dolar gibi davransa da bir banka hesabındaki para kadar güvenli değildir. Çoğu bankanın, bankanın çökmesi durumunda sizi kapsayan FDIC sigortası vardır. USD Coin’in bu tür bir koruması yoktur.
USDC ile USDT arasındaki farklar
USDT ticaret ve ödemeler için daha sık kullanılırken, Merkez denetimlere ve hükümet düzenlemelerine uymak için daha fazla çaba gösterdiğinden ve daha şeffaf, tam destekli rezervlere sahip olduğundan USDC genellikle daha güvenli bir stablecoin olarak tanımlanır.
Hem USDT hem de USDC, DeFi (merkeziyetsiz finans) protokollerinde alım satım çiftleri olarak kullanılan popüler seçeneklerdir. USDT’nin 4 yıllık avantajıyla, uzun süredir en yüksek tutarlı ticaret hacmine sahip en yaygın kullanılan stablecoin oldular. USDC o zamandan beri açığı biraz kapattı ve şimdi Tether ile aynı blok zincirlerinin çoğunda mevcut.
USDT, Tether’in madeni paranın nasıl desteklendiğine dair eksiksiz ve sık güncellemeler yayınlamaktan çekinmesi nedeniyle biraz inceleme aldı. Öte yandan, USDC’nin ana şirketi Center Consortium, rezervleri hakkında düzenli olarak denetlenmiş raporlar yayınlayarak, düzenlemelere ilişkin olarak sürekli olarak uyum sağladı ve kendilerini iyi konumlandırdı.
Sonunda Mart 2021’de rezervlerinin bir dökümünü yayınlamalarına rağmen, Tether rezerv kompozisyonlarının halka açılmasını önlemek için savaştı, hatta New York Yüksek Mahkemesi’nden eyalet Başsavcısının CoinDesk’ten sonra belgeleri yayınlamasını engellemesini istemeye kadar gitti. Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIL) talebinde bulundu.
O zamandan beri Tether, rezervlerinin içeriğini yayınlayarak ve günlük güncellemeler sağlayarak daha şeffaf olmak için adımlar attı. Bu iyi bir başlangıç olsa da, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret komisyonu gibi Tether’i tam bir denetim yapmaya çağıran bazı kuruluşlar var.
Öte yandan USDC, kendilerini gelecekteki olası hükümet düzenlemelerine göre konumlandırmak için uyum sağlayarak oldukça güvenli oynuyor. Circle, muhasebe firması Grant Thornton LLP tarafından rezervlerine aylık denetimler gönderir. Ayrıca yalnızca ABD dolarına ve kısa vadeli hazine bonolarına sahip olma sözü verdiler ve hatta kendi dijital bankalarını kurmak için ulusal bir sözleşmeye başvurabilirler.
Circle CEO’su Jeremy Allaire, Brookings Enstitüsü’ne verdiği demeçte USDC tüzükleri için şu yorumda bulundu:
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.