Bütün bir sene çok sıkı çalıştınız, YKS’den güzel bir puan aldınız şimdi milyonlarca üniversiteli adayı gibi sizi de zorlu bir tercih dönemi bekliyor. 25 Temmuz’da başlayacak olan üniversite tercihi dönemi 2 Ağustos’ta sona erecek. Geride bıraktığımız yılı yoğun bir çalışma temposuyla geçiren öğrenciler, YKS tercih döneminde; üniversite taban ve tavan puanlarını, başarı sıralamalarını, ÖSYM tercih kılavuzu içerisindeki diğer önemli bilgileri dikkatli bir şekilde inceleyerek geçiriyor.
Elbette bu hummalı çalışmanın sebebi, hayal edilen üniversiteye ve bölüme yerleşebilmek. Öğrencilerin hayallerine giden yolda üniversite tercihleri çok büyük bir önem taşıyor. Peki tercih ettiğiniz üniversite sizin için ne kadar iyi? İşte bu sorunun yanıtını aramak için üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir birlikte inceleyeceğiz. Çünkü bu süreçte dikkat etmeniz gereken çok önemli detaylar var. İşte üniversite tercihi yapacaklar için önemli tavsiyeler.
1. Tercih yapmadan önce yerleşmek istediğiniz üniversite ve bölümün güncellenmiş başarı sıralamasını inceleyin
Tıp, hukuk, diş hekimliği, havacılık ile ilgili bölümler, öğretmenlik ve mühendislik gibi lisans bölümlerinin güncel başarı sıralaması yıldan yıla değişim gösteriyor. Özellikle olanakları iyi bir üniversiteye yerleşmek istiyorsanız her yıl ÖSYM’nin açıkladığı puan tablosunu dikkatli bir şekilde analiz edin. Ön hazırlığınızı yaptıktan sonra okuldan bir öğretmeniniz ya da size mentorluk yapan bir kişi ile puan ve bölümleri tekrar inceleyin.
2. İstediğiniz bölümleri belirledikten sonra tercih aralığınızı geniş tutun. “Geniş aralıklı” tercihler yapmak, istediğiniz bölüme ve üniversiteye yerleşmenizi sağlayabilir
Öğrenciler üniversite tercihlerini yaparken çoğu zaman geçtiğimiz yılın taban ve tavan puanlarını dikkate alarak tercih listesi hazırlıyor. Elbette bu yanlış bir düşünce değil. Ancak beklenmedik sonuçlarla karşılaşmamak için geniş puan aralığında bir tercih listesi oluşturmalısınız. Örneğin herhangi bir puan türünde başarı sıralaması 30.000 olan bir öğrencinin, 15.000 ila 50.000 arasında tercih yapması faydalı olabilir.
3. Sadece puanınız yetiyor diye istemediğiniz bir bölümü tercih listesine eklemeyin
Üniversite tercihi yapacak olan birçok öğrencinin en sık yaptığı hatalardan biri de istemediği bölümleri puanı yetiyor diye tercih etmek. Seçeceğiniz mesleği çok uzun yıllar yapacağınızı ve tutkuyla sevmeden her işin size zor geleceğini aklınızda tutarak tercih yapın.
4. Vakıf üniversitelerinin burs programları hakkında bilgi edinin
Üniversite tercihi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de vakıf üniversitelerinin sağladığı burslardır. Çoğu üniversitenin burs kriterleri akademik başarıya göre şekillenir. Ancak tercih bursu, üniversiteye giriş bursu, sporda başarı bursu, onur bursu, çift anadal ya da yandal destek bursları gibi çok farklı burs programları bulunuyor. Tercih etmek istediğiniz üniversitenin burs programlarını öğrenmek için mutlaka ilgili üniversitenin web sitesini ziyaret edin.
5. Üniversite tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli şey var. Ancak en önemli nokta, kendi istekleriniz ve hayalleriniz!
Şartlar ne olursa olsun hayallerinizden, isteklerinizden ve yeteneklerinizden bağımsız tercih yapmamalısınız. Sizi siz yapan değerleriniz için daha çok araştırmalı istediğiniz olana kadar pes etmeden araştırmalarınıza devam etmelisiniz. Çünkü yapacağınız tercih, uzun dönemli yaşam kaliteniz üzerinde doğrudan etkili. Eğer tercih sürecinde motivasyon düşüklüğü yaşıyorsanız hemen şimdi kendi hayaliniz için savaşmaya başlayın!
6. Tercih listenizi onaylamayı son ana bırakmayın
Uzun yıllardır hayalini kurduğunuz üniversiteye kayıt yaptırmak için artık son bir adımınız kaldı. Sistem üzerinden tercihlerinizi girmek ve listenizi onaylamak. Ancak oluşabilecek tüm olumsuzlukları göz önünde bulundurun. Bu işlemi son ana bırakmak, stres altındayken hata yapmanıza neden olabilir.
7. Unutmayın; olanakları iyi olan ve kendinizi geliştirebileceğiniz üniversiteleri tercih etmek geleceğinizi önemli oranda değiştirebilir
Dünyanın en iyi üniversitesine de gitseniz her öğrencinin kendine bir şeyler katması ve çalışmalarıyla kendini geliştirmesi gerekiyor. Bu nedenle tercih edeceğiniz üniversitenin kendinizi geliştirme noktasında size yardımcı olması gerekiyor. Örneğin yerleştiğiniz üniversitenin zengin uluslararası olanakları olmalı, size renkli bir kültürel hayat sunmalı ve en önemlisi mesleki deneyim edinebilmeniz için çeşitli projeler gerçekleştirmeli. Okumak istediğiniz bölüm kadar üniversitenin sunduğu olanaklar da hayatınızı önemli ölçüde şekillendirebilir.
8. Tercih yapmadan önce üniversitelerin staj, yurt dışı eğitim olanakları, uluslararası projeleri ve öğrenci kulüpleri hakkında bilgi edinin
Üniversitedeki öğrenci hayatını keyifli hale getiren en temel şey kampüs hayatı ve üniversitenin size sunduğu olanaklardır. Tercih döneminde aklınızda olan üniversitelerin web sitelerini mutlaka inceleyin. Aradığınız tüm bilgileri burada bulacaksınız!
9. Tercih ve tanıtım fuarlarını ziyaret edin
Üniversiteler, tercih döneminin sonuna kadar kampüslerinde ya da şehrin farklı noktalarında fuarlar kuruyor. Doğru bir üniversite ve bölüm tercihi yapmak, tüm sorularınıza yanıt bulmak ve üniversite yaşamını yakından tanımak istiyorsanız İstanbul Bilgi Üniversitesi Tercih Günleri’ne katılım sağlayabilirsiniz.
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, “okul için değil, yaşam için öğrenmeli” mottosuyla 1996 yılından beri eğitim veriyor. Eğitiminizi en iyi şekilde almanızı sağlayacak güçlü akademik kadrosuyla Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. Yaparak öğrenmeye dayalı uluslararası standartlarda eğitim sunan üniversite, canlı bir sosyal ve kültürel yaşamla buluşmak isteyenlere de harika bir kampüs yaşamı vadediyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, aday öğrenciler için “Tercih Günleri”ni santralistanbul ve Kuştepe kampüslerinde düzenliyor. Aday öğrenciler kariyerlerini planlarken BİLGİ danışmanları ile bir araya gelerek istedikleri meslek ve üniversite yaşamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilecek. Üniversite tercihinizi yapmadan önce merak ettiğiniz konular hakkında bire bir görüşme yapmak istiyorsanız BİLGİ danışmanları sizi bekliyor! Detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz!