Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı Daha önce ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınav sonuçlarının 28 Temmuz’da açıklanacağı duyurulmuştu. Ancak ÖSYM, sabah saatlerinde YKS sonuçlarına erişimi öğrencilere açtı. Tercihler ise önümüzdeki haftalarda başlayacak. Öğrencilerin tercih yapmadan önce detaylı bir araştırma yapması gerekiyor.
Mesleklerine ya da bölümlerine karar vermeye çalışan öğrenciler “En Kolayca İş Bulunabilen Bölümler” listemize göz atabilirler…
Tercihler ne zaman başlıyor?
YKS sonuçlarına ÖSYM’nin sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Tercihlerin ise 6-14 Ağustos arasında yapılabileceği açıklandı. YKS kapsamında YDT, TYT ve AYT sonuçları bilgilerini Aday İşlemleri Sayfası (AİS) aracılığıyla duyuran ÖSYM, YKS sonuçları sonrasında tercih aşaması için güncel kılavuz bilgilerini yayımlayacak.
Yerleştirme işlemleri nasıl olacak?
Üniversiteye yerleşmek için adayların iki seçeneği bulunuyor. Yetenek sınavı ile yerleşecek öğrencilerin ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmaları gerekiyor. Merkezi Yerleştirme ile yerleşecek öğrenciler ise tercih yapacak ve tercihlerini ÖSYM’ye gönderecek. Adaylar, önümüzdeki günlerde ÖSYM’nin yayınlayacağı YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu indirebilecek. ÖSYM 2020 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu geçtiğimiz günlerde örnek olarak erişime açmıştı. Ancak asıl kılavuz tercih süresinden önce erişime açılacak. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 600’den fazla sayfası olan kılavuzda adayların yapması gereken tüm işlemler detaylı bir şekilde anlatılacak. Merkezi Yerleştirme ile yerleşecek öğrenciler için tercih işlemleri 6 Ağustos’ta başlıyor ve 14 Ağustos gecesi 23:59:59’da sona eriyor. Tüm işlemler ise ÖSYM’nin sitesi üzerinden yapılacak. Özel yetenek sınavına girecek öğrenciler işe istedikleri okulun duyuru sayfasından sınav başvurularını ve tarihlerini takip etmeliler.
Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?
Öğrencilere puanlarına göre değil başarı sırasına göre tercih yapmaları tavsiye ediliyor. Tercih listesini onuna kadar doldurmak da bir avantaj olarak kabul ediliyor. Adayın en çok istediği okulu en üst sıraya yazması tavsiye ediliyor. Çünkü sistem adayı yerleştirdikten sonra adayın puanı yetse dahi başka bir yere yerleşemiyor. Bu nedenle tercihin istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra tercih yapmadan önce adayların seçtikleri okulun konum eğitimi ve sosyal imkanları hakkında detaylı bir bilgi edinmesi de gerekiyor.
Puan türü ve sıralamaya göre tercih yapılıyor
Tercih yapmadan önce Tablo 1A ve Tablo 1B ‘deki uyarıların kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü sistem tercih yaparken bir hata yaptığınızda uyarı verebiliyor. Örneğin; istediğiniz bir bölümün puanı türündeki sıralaması en düşük 30 binken, 35 bininci aday bir önceki seneye göre puanı yetiyor bile gözükse tercihlerine o bölümü ekleyemiyor, sitem hata veriyor.
İki yıllık ve 4 yıllık okullar için farklı tablolar kullanılıyor
İstediğiniz eğitim süresine göre doğru tabloyu incelemelisiniz. Ön lisans eğitimi olarak adlandırılan 2 yıllık programları seçmek etmek için Tablo 3, Lisans olarak adlandırılan 4 yıllık programları seçmek etmek için ise Tablo 4 kullanılıyor.
Üniversitelerin detaylarına tercih kılavuzundan ulaşılıyor
Vakıf üniversiteleri ücretleri, üniversitelerin hazırlık sınıfının olup olmadığı ya da öğretim gibi detaylara, her programın satırındaki “Özel Koşul ve Açıklamalar” sütununda bulunan sayıların kılavuzun “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” alanından ulaşılabiliyor. Öğrencilerin tercih yapmadan önce bu bilgileri dikkatlice incelemesi gerekiyor.