Üniversiteler, yalnızca akademik ve mesleki becerilerin kazanıldığı yapılar değil. Sosyal ve kültürel gelişim için de hayli önemli kurumlar. Bu nedenle üniversitelerin insan yaşamında büyük bir yer kapladığını söylemek yanlış olmaz. Ne var ki öğrencilerin hayalindeki üniversiteyi kazanması her zaman kolay olmuyor. Çünkü adayların önünde üstesinden gelmeleri gereken zorlu bir üniversite sınavı var. Bu nedenle üniversite sınavına en iyi nasıl hazırlanır sorusu öğrenciler ve aileleri arasında oldukça popüler. Ancak üniversite sınavında başarılı olmak için ders çalışmak tek başına yeterli değil, yapılması gereken başka şeyler de var. Çünkü üniversite sınav süreci, öğrencilerin hem fiziksel hem de zihinsel olarak dayanıklı olmaları gereken yorucu bir maraton. İşte üniversite sınavına hazırlananlara tavsiyeler.
1. Hedef belirleyin
Yukarıda değindiğimiz gibi üniversite sınavına hazırlık süreci pek çok öğrenci için son derece yorucu olabiliyor. Bu nedenle ders çalışmak, sınav kazanmak için tek başına yeterli değil. Fiziksel ve psikolojik olarak dayanıklı olmak da hayli önemli. Peki, üniversite sınavında başarılı olmak için ne yapmak gerekiyor.
Çok sayıda uzmana göre hedef belirlemek, hazırlık sürecinde yapılması gereken şeyler listesinin zirvesinde yer alıyor. Ayrıca hedefleri gerçekçi tutmak da hayati önem taşıyor. Hangi üniversitede eğitim görmek istiyorsunuz, kazanmak istediğiniz bölüm ve yapmak istediğiniz meslek hangisi? Tüm bu sorulara net ve gerçekçi bir şekilde yanıt vermek, sınava hazırlık sürecinizi çok daha kolay hale getirerek başarıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.
2. Eksiklerinizi tespit edin
Çünkü zayıf veya eksik olduğunuz alanları ne kadar kısa sürede tespit ederseniz, çalışmalarınızı bu doğrultuda şekillendirebilir ve rakiplerinizden daha avantajlı hale gelebilirsiniz. Örneğin işe yeterince çalışmadığınız veya kavramakta zorlandığınız sınav konularını belirleyerek başlayabilirsiniz.
3. Strateji oluşturun
Doğru bir strateji oluşturmak, üniversite sınavına hazırlananlara tavsiyeler listesinde yer alması gereken en önemli maddelerden biri. Çünkü sürecin hangi döneminde ne yapacağınızı önceden bilmek, beklenmedik durumlara hazırlıklı olabilmeniz için gerekli. Ayrıca süreç boyunca geliştirmeniz gereken yanlarınızı, daha fazla vakit ayırmanız gereken konuları ve daha pek çok önemli detayı da doğru bir hazırlık stratejisi sayesinde tespit edebilirsiniz.
4. Zamanı iyi değerlendirin
Evet, üniversite sınavına hazırlık sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de zaman yönetimi. Çünkü hazırlık süreci boyunca tam anlamıyla öğrenmeniz gereken onlarca farklı konu, doğru cevaplanması gereken yüzlere soru var!
5. Doğru kaynaklar seçin
Uzmanlara göre kaynak seçimi, üniversite sınavını kazanmak isteyen her öğrencinin büyük bir titizlikle ele alması gereken bir husus. Hazırlık dönemi boyunca kendiniz için en doğru yardımcı kaynakları bulmanız hayati önem taşıyor. Bu sebeple üniversite sınavına çalışmaya başlamadan önce kaynak seçimi konusunda kapsamlı bir araştırma yapmanızda fayda var.
6. Dengeli beslenin
Üniversite kazanmak, hele de sıfırdan başlayıp üniversite kazanmak pek kolay değil. Çünkü daha önce değindiğimiz gibi hem fiziksel hem de psikolojik olarak süreç boyunca güçlü olmayı gerektiriyor. İşte bu sebeple hazırlık döneminde gündelik hayatınızı düzene sokmanız büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda yapabileceğiniz ilk ve en önemli şeylerden biri ise dengeli beslenmek. Verimli bir şekilde ders çalışabilmek için sağlığınızın da yerinde olması gerektiğini ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığının yorgunluk, halsizlik ve unutkanlık gibi hazırlık sürecini olumsuz etkileyebilecek unsurların temel sebepleri arasında olduğunu unutmayın.
7. Uyku kalitenizi yükseltin
Üniversite sınavına nasıl çalışılır, sorusuna farklı şekillerde yanıt vermek mümkün. Ancak uyku sorunu yaşayan adaylar için bu yanıtların bir önemi yok! Çünkü uykusuzluk karşısında galip gelmek ve masa başında uzun saatler geçirmek ne yazık ki mümkün değil. İşte tam da bu sebeple eğer uyku sorunlarınız varsa uyku kalitenizi yükseltmek için bir an önce harekete geçmenizde ve gerekiyorsa profesyonel yardım almanızda fayda var.
8. Stresi kontrol altına alın
Hiç değilse bu doğrultuda çaba gösterin. Çünkü hazırlık süreci boyunca karşı karşıya geleceğiniz tek şey ne dişli rakipler ne de zorlu sınav soruları. Stres de süreç boyunca mücadele etmeniz gereken faktörlerden biri. Üstelik bu mücadeleyi kaybettiğinizde tüm planlarınızın bozulması kuvvetli bir ihtimal!
9. Düzenli çalışın
Pek çok uzmana göre istikrar, üniversite sınavını kazanmak isteyenlerin yaşamlarının merkezine yerleştirmesi gereken bir kelime. Sebebi ise basit, düzenli bir şekilde çalışmak hem sınav sürecinin zorluklarına daha kolay şekilde alışmanıza hem de çalışmalarınızın meyvesini almanıza yardımcı olacak bir unsur.
10. Mola verin
Üniversite sınavına hazırlananlara tavsiyeler listelerinde yer alması gereken şeylerden biri de mola vermek! Üstelik beş-on dakikalık ders arası molalarından bahsetmiyoruz. Daha önce değindiğimiz gibi üniversite sınavına hazırlık yoğun ve yorucu bir maraton. Bu sebeple sık sık hem zihninizi hem de bedeninizi yenilemek, sakinleşmek ve rahatlamak durumunda kalabilirsiniz. İşte böyle anlarda, zihinsel ve fiziksel sağlınız için mola vermekten, birkaç günlüğüne çalışma masasından uzaklaşmaktan çekinmeyin.
Kaynak: 1