Umberto Eco, İtalyan yazar; tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı. İsmini dünyaya ilk olarak “Gülün Adı” ve “Foucault Sarkacı” gibi romanlarıyla duyurmuştu; ancak bu kadarla kalmadı. O, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarından. Ve 1971’den ölümüne kadar Bologna Üniversitesi’nde profesör olarak çalıştı…
Umberto Eco, dünyaca tanınan gerçek bir entelektüel. Uzmanlık alanı olmasından mıdır bilinmez, eserlerini özellikle tarih bilgisiyle süsler. Ve, hiç şüphesiz, onun Ortaçağ bilgisi, kitaplarında rastladığımızdan çok daha fazlası.
1998 yılında basılan “Beş Ahlak Yazısı” isimli deneme kitabında söylediği şu sözler, onun ne kadar ileri görüşlü olduğunu da kanıtlar nitelikte:
“Medya susturulsa bile, yeni iletişim teknolojileri durdurulması olanaksız bilgi akışlarına olanak sağlamaktadır; bir diktatör bile bu bilgi akışını durduramaz. Çünkü onun bile vazgeçemeyeceği asgari teknolojik altyapı kullanılarak gerçekleştirilen bir iletişim söz konusudur.”
İşte üzerine konuşarak bitiremeyeceğimiz bu kıymetli yazarı, doğum gününde, sevgiyle anıyoruz ve sizi, bu dünya insanının farklı kitaplarından en özel alıntılarla baş başa bırakıyoruz.
1. “Bir tuzaktan korkuyorsan, kendin kur tuzağı. Böylece tuzağa düşenler, senin denetimin altına girer.”
(Foucault Sarkacı)
2. “Ulbertino söze karıştı: Yaşamını tehlikeye attığını biliyor musun?
‘Olsun’ diye yanıtladı Michele, ‘Ruhumu tehlikeye atmaktan iyidir.’ “
(Gülün Adı)
3. “…Ama öteki öyle değilmiş. Bir kere çok çirkinmiş ve dünyalılar, çirkin olanın aynı zamanda kötü olduğunu düşünürmüş.”
(Cecünün Yer Cüceleri)
4. “Belki de insanları sevenlerin görevi, onları gerçeklere güldürmektir; gerçeği güldürmektir; çünkü biricik gerçek, gerçeğe duyulan çılgınca tutkudan kendimizi kurtarmayı öğrenmektir.”
(Gülün Adı)
5. “Hoşgörüsüzlük, her tür öğretiden önce vardır. Bu açıdan hoşgörüsüzlük biyolojik köklere sahiptir, çoğu zaman yüzeysel duygu-heyecan tepkilerine dayanır.”
“Bizden farklı olan insanlara tahammül edemeyiz: Derilerinin rengi farklı olduğu için, anlamadığımız bir dili konuştukları için, kurbağa, köpek, maymun, domuz, sarımsak yedikleri için, dövme yaptırdıkları için…” (Beş Ahlak Yazısı)
6. “İyiyi istemekle kötüyü istemek arasında küçük bir adım vardır; çünkü söz konusu olan hep aynı isteği yönlendirmektir.”
(Gülün Adı)
7. “Entelektüeller, yabanıl hoşgörüsüzlükle savaşamazlar; çünkü düşünceden yoksun katışıksız hayvanilik karşısında düşünce silahsız kalır.”
(Beş Ahlak Yazısı)
8. “Bazı şeyler yürekle sezilir. Bırak yüreğin konuşsun; yüzleri sorguya çek, dilleri dinleme.”
(Gülün Adı)
9. “İnsanoğlunun çoğu kez çarpık olan usunun dokunmadığı doğanın görünümü ne güzeldi.”
(Gülün Adı)
10. “Gülmenin kötü olan yanı nedir? Gülmek korkuyu öldürür ve korku olmadan inanç olmaz. Şeytan korkusu yoksa, Tanrıya ihtiyaç kalmaz.”
(Gülün Adı)
11. “İnsan gereğinden çok konuşarak da, gereğinden çok susarak da günah işleyebilir.”
(Gülün Adı)
12. “İyi seçildiklerinde sözcükler içlerinde öyle büyük bir güç taşırlar ki, betimlenmeleri çoğu kez onların bizzat görülmesinden çok daha doğru fikir sahibi eder bizi.”
(Genç Bir Romancının İtirafları)
13. “Hayat, kaçan bir düşün gölgesinden başka nedir ki?”
(Baudolino)
14. “Ölüm korkusu anılara can veriyor.”
(Sıfır Sayı)
15. “Bana, ıssız bir adaya düşmüş olsam yanıma hangi kitabı alacağımı soranlara şu yanıtı veriyorum: Telefon rehberi; rehberdeki bütün o karakterlerle sonsuz öyküler yaratabilirim.”
BONUS: “Ama artık şuna inanıyorum ki tüm dünya bir muammadır; sadece, onu altında yatan bir hakikat varmış gibi yorumlamaya yönelik bizim kendi çılgınca çabamızın korkunçlaştırdığı zararsız bir muamma.”